Hyppää pääsisältöön

Mikko "Peltsi" Peltola kertoo Itämeren suojelijat -sarjan kuvauksista: "Pohjanäytettä ottaessa meinasi tulla oksennus"

Kuvassa Mikko "Peltsi" Peltola Isokarissa.
Mikko "Peltsi" Peltola innostui kalastuksesta jo lapsena. Kuvassa Mikko "Peltsi" Peltola Isokarissa. Kuva: Tom Nylund Yle Puhe,Mikko Peltola,Itämeri

Mikko "Peltsi" Peltola auttaa Itämerta muun muassa kompensoimalla pönttöpäästönsä silakalla. Kalastukseen hurahtaneen mediapersoonan suhde Itämereen lujittui viime kesänä, kun hän vietti viikkoja merellä kuvaten Tom Nylundin kanssa Itämeren suojelijat Peltsi ja Tom -nimistä tv-sarjaa.

Munkkiniemenrannassa Helsingissä ei tarvitse monta askelta ottaa parkkipaikalta, kun ollaan keskellä luontoa. Vanhat panssarikaarnaiset männyt reunustavat Itämeren rantaa ja kaislat kahisevat tuulessa. Paikka näyttää otolliselta haukipaikalta.

Mikko ”Peltsi” Peltola ottaa vavan ja heittää vieheen lähelle kaislikon reunaan.

– Moni kalastaja kaihtaa Helsingin rannikoita, koska luullaan, että kaikki kalastaa täällä. En ole koskaan nähnyt täällä ketään kalastamassa, siian onkijoita lukuun ottamatta, Peltola sanoo.

Peltola innostui kalastuksesta jo lapsena. Hän vietti kesät Vihdissä mökillä vanhempiensa kanssa, eikä siellä ollut pienelle pojalle paljon muuta tekemistä kuin onkiminen. Päivät kuluivat laiturin nokassa, ja joskus kalaan piti päästä öisinkin.

– Muistan tapauksen, kun pakotin äidin nousemaan kello neljä aamulla kalaan, sillä muistaakseni Jussi-enoni oli ohjeistanut, että kala syö aamuyöllä, Peltola nauraa.

Mikko Peltola Munkkiniemen rannassa.
Mikko "Peltsi" Peltolan palo kalastukseen syttyi jo lapsena. Mikko Peltola Munkkiniemen rannassa. Kuva: Marko Oikarinen / Yle Mikko Peltola,#itämeridinner

Mikko Peltola on kotoisin Helsingistä ja Itämeri on ollut hänelle tärkeä erityisesti virkistysmielessä. Kalastuksen lisäksi hän viettää merellä aikaa meloen. Viime kesänä Peltola kuvasi ystävänsä Tom Nylundin kanssa 5 viikkoa Itämerellä tv-sarjaa Itämeren suojelijat Peltsi ja Tom. He tapasivat ihmisiä, jotka ovat tehneet asioita Itämeren hyväksi ja etsivät ratkaisuja ongelmiin. Suhde Itämereen lähentyi.

– Kun oppii ja ymmärtää asioita Itämeren tilasta, tarve suojella sitä korostuu. Monista ongelmista huolimatta Itämerta ei kuitenkaan ole vielä menetetty.

Kuvausten hätkähdyttävin hetki Peltolalle oli, kun he olivat ottamassa pohjanäytteitä Saaristomerellä. Meren pohjasta nousi veneeseen harmaa hyytelömäinen kasa etovaa massaa.

– Siinä meinasi oksennus tulla. En tiennyt, miten karmean pahan hajuista hapeton, liejuinen merenpohja voi olla, Peltola kuvailee.

En tiennyt, miten karmean pahan hajuista hapeton, liejuinen merenpohja voi olla

Mikko Peltola ja Tom Nylund sekoittavat pohjanäytettä Saaristomerellä.
Mikko "Peltsi" Peltola ja Tom Nylund saivat tutkittavakseen pohjanäytteen Itämerestä. Mikko Peltola ja Tom Nylund sekoittavat pohjanäytettä Saaristomerellä. #itämeridinner,Mikko Peltola

Toisaalta Itämereltä löytyi iloisiakin asioita. Vaikutuksen tekivät esimerkiksi särkikalojen kalastajat.

– Särkikaloja pitäisi syödä enemmän, sillä se olisi hyödyllistä Itämeren kannalta. Siitä saa olla iloinen, että kalastajat ovat ryhtyneet kalastamaan niitä, ja toiminta on kannattavaa, Peltola sanoo.

Peltola on itse kova syömään kalaa. Jo ennen sarjaa hän kompensoi pönttöpäästönsä syömällä kerran viikossa silakkaa, mutta kuvausten jälkeen hän päätti tuplata silakka-ateriansa. Silakan ja muidenkin villikalojen syöminen on oiva keino poistaa Itämerestä rehevöitymistä aiheuttavaa fosforia, ja myös särkikalat maistuvat Peltolalle hyvin.

– Roskakala-termin voisi unohtaa kokonaan, koska särkikaloilla ei ole mitään tekemistä roskan kanssa. Jostain syystä särkikaloja ei arvosteta, mikä on hölmöä. Niitä voisi syödä rajattomasti, Peltola rohkaisee.

Roskakala-termin voisi unohtaa kokonaan, koska särkikaloilla ei ole mitään tekemistä roskan kanssa.

Itämerensuojelijat Peltsi ja Tom -sarjaan liittyy myös #itämeridinner -haaste, jonka tarkoituksena on rohkaista ihmisiä syömään kotimaista villikalaa ja auttaa samalla Itämerta poistamalla merestä ravinteita.

Kuuntele Mikko "Peltsi" Peltolan haastattelu kokonaisuudessaan Metsäradiosta:

Itämeri