Hyppää pääsisältöön

Näin Kerttu oppii uuden taidon – kana on avain kaikkien eläinten kouluttamiseen

Tässä on Kerttu, ihan tavallinen kotkottaja Nurmijärveltä. Sillä on kenties kananaivot – mutta niillä pystyy upeisiin suorituksiin. Katso vaikka!

Rohkean luonteensa ansiosta Kerttu on saanut töitä läheisen Koirakoulu Vision kanakursseilta, kuten muutamat muut reippaat lajitoverinsa. Sen tehtävänä on koulia ihmisistä parempia eläintenkouluttajia.

"Kana on säälimätön opettaja. Se on nopeasti oppiva mutta yksinkertainen eläin, joka tuo hetkessä esiin kouluttajansa virheet."

– Kanakurssien ohjaaja Tommy Wirén

Kanakursseilla opetellaan menetelmä, jota voi jatkossa käyttää melkein mihin tahansa eläimeen – esimerkiksi omaan koiraan.

Eläinkouluttaja Wirén näyttää nyt 15 vuoden kokemuksella, miten uusi taito opetetaan. Skånsk blommehöna -rotuinen Kerttu toimii apurina.

Kertun on tarkoitus oppia nokkimaan vain punaista legoa. Miten käy?

Aivan ensin täytyy varmistaa, että palkkio eli ruoka kiinnostaa. Ilman motivaatiota Kerttu ei ryhdy töihin.

Kun kana tekee halutun asian, se merkitään heti naksuttimella. Muuten kana ei osaa yhdistää ääntä ja tekoa.

Naksautusta seuraa palkkio. Käyttäytymistieteen termein kyseessä on operantti ehdollistaminen positiivisella vahvistamisella. Siinä eläin kokeilee itsenäisesti, ilman ohjausta, erilaisia tekoja palkkion toivossa.

Koulutus etenee mahdollisimman helpoin askelin. Aluksi Kerttu oppii, että punaisen legon nokkaisusta seuraa naksaus ja ruokaa.

Opetus numero kaksi: keltainen lego on hyödytön.

Värejä voi lisätä ja legojen paikkaa vaihdella. Täsmällisesti ajoitettu naksautus palkkioineen vahvistaa, missä värissä kannattaa pysyä.

Grande finale! Taitavan kouluttajan kanssa oppiminen on nopeaa. Neljän värin erottelun haltuunottoon menee Kertulta viitisen minuuttia.

Kana voi oppia hyvinkin monimutkaisia asioita – esimerkiksi soittamaan pianoa – kun haasteet on pilkottu pieniin osiin. Mutta kun vatsa on täynnä, mielenkiinto lopahtaa.

Äsken oppimansa, omalla oivaltamisella hankitun taidon Kerttu voi muistaa vuosikausia. Mutta nyt koittaa paluu arkeen.