Hyppää pääsisältöön

Opettele silmukkapisto ja kirjaile pois virheesi tai saa neule näyttämään kirjoneuleelta

Silmukkapisto on pisto, jonka ompelet niin, että jäljittelet oikein neulottua silmukkaa. Se on käyttökelpoinen silmukka, jota voit käyttää koristeluun, korjaamiseen tai kirjoneuleeseen tulleen virheen oikaisemiseen.

Silmukkapisto voi helpottaa ja piristää elämää sekä säästää aikaa ja rahaa. Lisäksi se on helppo oppia!

Tällä videolla näet, miten pisto ommellaan

Korjaa silmukkapistoin

Jos sinulla on neule (ostettu tai käsintehty), jossa on silmäpako tai jossa langat ovat kuluneet melkein puhki, voit korjata neuleen, ennen kuin reikä suurenee.

Valitse lanka, joka muistuttaa korjattavan neuleen lankoja. Käytä lankaan sopivaa neulaa ja ompele silmukkapistoja niin, että saat kiinni silmänjuoksun ja kiinnitä se vieressä ja yläpuolella oleviin silmukoihin.

Samalla tavalla voit myös vahvistaa pintaa ompelemalla pistoja kohtiin, joissa silmukat ovat kulumassa puhki.

Tältä videolta näet, miten voit kiinnittää lankojen alku- ja loppupään.

Kirjaile kuvio

Neuleisiin voi kirjailla monenlaisilla pistoilla. Jos käytät silmukkapistoja, pinta näyttää melkein neulotulta.

Kolme neulottuja ja kirjoitettuna sukkia roikkuu nyörillä
Kolme erilaista kirjailtua joulusukkaa. Kolme neulottuja ja kirjoitettuna sukkia roikkuu nyörillä Kuva: Lee Esselström/Yle kirjonta,Strömsö,sukat

Silmukkapistoilla voi hyvin kirjailla sen sijaan, että neuloisi monella värillä yhtä aikaa, jos kuvioneuleessa on pitkiä langanjuoksuja tai jos haluaa kuvion vain yhteen kohtaan.

Silmukkakirjailulla voi sellainenkin, joka ei osaa neuloa monella värillä yhtä aikaa, luoda kirjoneuleen vaikutelman.

Piirretty tähtikuviomalli kirjontaan tain neulomiseen
Kirjontamalli, jota voi käyttää esimerkiksi joulusukkaan. Piirretty tähtikuviomalli kirjontaan tain neulomiseen Kuva: Lee Esselström/Yle kirjonta,Strömsö

Kun olet neulonut kirjoneuletta ja tehnyt virheen

Parhaallekin neulojalle käy niin, että huomaa vasta jälkeenpäin, että kirjoneuleessa jokin silmukka on tullut neulottua väärällä värillä.

Työn voi pelastaa ompelemalla silmukkapiston oikealla värillä, jos kyse on vain yksittäisistä vääränvärisistä silmukoista. Ei siis tarvitse purkaa koko työtä.

kirjontaminen neulotetun pohjan päällä
Silmukkapistot ommellaan niin, että ne noudattavat neulotun pinnan silmukoita. kirjontaminen neulotetun pohjan päällä Kuva: Lee Esselström/Yle kirjonta,Strömsö

Tee parittomista sukista pari

Sukilla on kyky hukata parinsa. Jos sinulla on useampia parittomia sukkia, voit tehdä kahdesta parittomasta parin kirjailemalla molempiin vastakkaisilla väreillä.

Pullo sukassa rusettilla
Käytä pariton sukka lahjakääreenä. Pullo sukassa rusettilla Kuva: Lee Esselström/Yle Strömsö,Christmas stocking,kirjonta,sukat

Kun on vain yksi

Joskus sukat jäävät parittomiksi, ja halu neuloa niille pari on kadonnut jo kauan sitten. Ehkä sille ei ole edes kaveriksi toista paritonta.

Silloin voi olla vinkkinä käyttää sukka uudelleen pakettikääreenä, joulusukkana tai sitten siitä voi tehdä keppihevosen.

Kolme neulottuja sukkia roikkuu nyörillä
Täytetyt joulusukat Kolme neulottuja sukkia roikkuu nyörillä Kuva: Lee Esselström/Yle Strömsö,joulu,sukat