Hyppää pääsisältöön

Seitsemän veljestä ja Tuntematon sotilas, suomalaista musiikkia ja kaikki Linnan juhlista - Itsenäisyyspäivää vietetään monin tavoin Ylen kanavilla

Linnan juhlia juontavat Jussi-Pekka Rantanen, Ella Kanninen ja Sami Sykkö.
Linnan juhlia juontavat Jussi-Pekka Rantanen, Ella Kanninen ja Sami Sykkö. Kuva: Jyrki Valkama / Yle Jussi-Pekka Rantanen,Ella Kanninen,Sami Sykkö,linnan juhlat

Itsenäisyyspäivää juhlitaan kattavasti ja näyttävästi Ylen kanavilla koko itsenäisyyspäivän ajan! Päivää voi viettää elokuvien, dokumenttien, suomalaisen musiikin tai suorien tapahtumalähetysten parissa. Linnan juhliin aletaan valmistautua jo hyvissä ajoin iltapäivällä ja juhlat jatkuu aina puolille öin. Valmistautumisen vuoden katsotuimpiin juhliin voi aloittaa myös kotikatsomoissa vaikka heti. Pelaamalla tunnistuspeliä voit testata, miten hyvin tunnistat julkkikset kättelyjonosta!

Itsenäisyyspäivän perinteiset tapahtumalähetykset heti aamusta

Itsenäisyyspäivän lipunnosto Tähtitorninmäellä

Yle Areena ja Yle Radio Suomi klo 9.00
Itsenäisyyspäivän vietto Helsingissä alkaa perinteisellä lipunnostolla Tähtitorninmäellä. Lipunnosto on järjestetty joka vuosi alkaen vuodesta 1957.

Valtakunnallinen itsenäisyyspäivän paraatikatselmus

Yle Areena ja Yle Radio Suomi klo 11.55 ja Yle TV1 klo 13 ja 17.10
Itsenäisyyspäivän valtakunnallinen paraati järjestetään Tampereella. Yle lähettää paraatikatselmuksen Ratinan stadionilta suorana Areenassa ja Radio Suomessa kello 11.55 alkaen sekä ohimarssin TV1:ssä, Areenassa ja Radio Suomessa kello 13 alkaen. Lisäksi TV1:ssä lähetetään kooste paraatista kello 17.10. Selostajina ovat Ahti Kaario (Areena ja TV1) sekä Aki Laine (Radio Suomi).

Itsenäisyyspäivän juhlajumalanpalvelus

Yle TV1 ja Yle Radio 1 klo 11.55
Suomen itsenäisyyspäivän ekumeeninen juhlajumalanpalvelus Helsingin tuomiokirkossa. Piispa Simo Peura saarnaa, liturgeina Juhana Kuusniemi ja Maria Repo-Rostedt. Dominante ja Uspenskin katedraalikuoro.

Suuret suomalaiset kirjaklassikot elokuvatulkintoina

Seitsemän veljestä (7)

Yle TV1 klo 10.05
(Suomi 1939) Aleksis Kiven teokseen perustuva elokuva härkäpäisestä veljeskatraasta. Ohjaus: Wilho Ilmari. Rooleissa: Edvin Laine, Eino Kaipainen, Kaarlo Kytö, Joel Rinne, Unto Salminen, Arvo Kuusla.

Tuntematon sotilas (12)

Yle Teema klo 12.00
(Suomi 1955) Väinö Linnan romaani konekiväärikomppanian vaiheista jatkosodassa Edvin Laineen ohjaamana klassikkoelokuvana. Restauroitu esityskopio.

Linnan juhlat, etkot ja jatkot

Kohti Linnan juhlia juontajat Rosa Kettumäki ja Tommy Fränti
Kohti Linnan juhlia Kohti Linnan juhlia juontajat Rosa Kettumäki ja Tommy Fränti Kuva: Jyrki Valkama / Yle Suomen itsenäisyyspäivä,Kohti Linnan juhlia (TV1)
Linnan juhlien selostajat Jussi-Pekka Rantanen, Ella Kanninen ja Sami Sykkö sekä toimittaja Daniel Olin.
Linnan juhlat Linnan juhlien selostajat Jussi-Pekka Rantanen, Ella Kanninen ja Sami Sykkö sekä toimittaja Daniel Olin. Kuva: Jyrki Valkama / Yle Linnan juhlat
Linnan jatkot ohjelman juontavat Mikko Kekäläinen ja Salla Paajanen
Linnan jatkot Linnan jatkot ohjelman juontavat Mikko Kekäläinen ja Salla Paajanen Kuva: Jyrki Valkama / Yle Linnan jatkot

Kohti Linnan juhlia

Yle TV1 klo 15.05
Kohti Linnan juhlia -ohjelmassa Ylen aamusta tutut Tommy Fränti ja Rosa Kettumäki nostattavat itsenäisyyspäivän juhlatunnelmaa Linnan juhlien alkuun saakka. Ohjelma alkaa Yle TV1:ssä ja Yle Areenassa klo 15.05 ja jatkuu klo 18.55 saakka. Lähetyksessä tuodaan juhlatunnelmaa myös kotikatsomoihin kun tutustutaan Linnan juhlien valmisteluihin ja seurataan itsenäisyyspäivän viettoa eri puolilla Suomea ja ulkomailla. Kohti Linnan juhlia -ohjelmassa puhutaan tulevaisuuden uskosta ja nykyajan sankareista. Vieraaksi saapuvat mm. ohjaaja-näyttelijäpariskunta Krista Kosonen ja Antti Jokinen, futuristi Perttu Pölönen sekä näyttelijä Pihla Viitala. Ohjelmaan on haastateltu myös yhtä aikamme sankaria, Marko “Mörkö” Anttilaa. Artistivieraina kuullaan Elastista ja Arttu Wiskaria.

Linnan juhlat

Yle TV1 ja Yle Areena klo 18.55 ja Yle Radio Suomi klo 19.05
Linnan juhlien arvokasta ja iloista tunnelmaa koteihin välittävät viime vuodesta tuttu selostajapari Jussi-Pekka Rantanen ja Ella Kanninen sekä Ylen politiikan erikoistoimittaja Ari Hakahuhta ja pukuasiantuntija Sami Sykkö. Ruotsiksi juhlat selostavat Matilda Gyllenberg, Ann-Christine Karhu ja Jonas Blomqvist. Linnassa juhlavieraita haastattelevat Yle Urheilusta tuttu Antti Sahlström, Svenska Ylen Daniel Olin sekä politiikan toimittaja Tulikukka de Fresnes.

Yle Areenassa Linnan juhlien lähetys jatkuu myös klo 20.30 tv-uutisten ajan. Areenan lähetyksessä nähdään lisäksi enemmän ja pidempiä haastatteluja, joista vastaavat Susani Mahadura, Päivikki Koskinen ja Nicke Aldén. Yle Areenassa Linnan juhlia voi seurata myös viittomakielelle tulkattuna.

Itsenäisyyspäivän vastaanoton tunnelmat Radio Suomen kuulijoille välittävät Anna Keränen ja Paula Jokimies.

Ylen nettisivuilla nostetaan esiin illan kiinnostavimpia vieraita ja ilmiöitä ja seurataan tapahtumia hetki hetkeltä. Linnan juhlien suosikkupukua voi äänestää Yle.fi-sovelluksessa.

Linnan jatkot

Yle TV1 klo 22.15
Perinteiseen tapaan itsenäisyyspäivän juhlinta jatkuu Linnan jatkoilla, kun suora lähetys siirtyy presidentinlinnasta Hotel Kämpiin klo 22.15 alkaen ja jatkuu aina puoleen yöhön asti. Juhlijoita jatkoilla jututtavat toimittajat Salla Paajanen sekä Mikko Kekäläinen.

Suomalaisista arjen sankareista inspiraation saanut Ellinooran ja Juha Tapion Hiljaisii Heeroksii -kappale saa ensiesityksensä itsenäisyyspäivän huipennuksena. Edesmenneiden sankareiden, Juicen ja Kari Tapion, saappaisiin astuneet elokuvatähdet Riku Nieminen ja Matti Ristinen sekä Kari Tapion pojat Jani ja Joona Jalkanen saapuvat myös Linnan jatkoille. Lisäksi Roope Salminen & Jon-Jon Geitel, Samu Haber sekä popkanteletar Ida Elina viihdyttävät juhlijoita yhdessä Kalle Torniaisen Juhlaorkesterin kanssa.

Itsenäisyyspäivä soi sinivalkoisin sävelin

RSO:n juhlakonsertti

Yle Teema klo 15.00 ja Yle Radio 1 klo 19.02
Itsenäisyyspäivän juhlakonsertti, Radion sinfoniaorkesteria johtaa Klaus Mäkelä, solistina Kari Kriikku, klarinetti. Konsertissa kuullaan Leevi Madetoja: Kullervo op. 15. Jouni Kaipainen: Carpe diem op. 38. Jean Sibelius: Lemminkäinen, neljä legendaa op. 22. Suora lähetys Helsingin Musiikkitalosta nähdään Yle Teemalla. Konsertista kuullaan myös nauhoitus illalla Yle Radio 1:ssä ja sen toimittajana on Lotta Emanuelsson.

Yle Radio Suomen itsenäisyyspäivä

Radio Suomessa kuullaan koko päivän ajan itsenäisyyspäivän juhlintaa ja kanavalla soi pääosin suomalainen musiikki.

Yle Radio 1:n musiikkiohjelmia

Yle Radio 1:ssä soi koko päivän kotimaiset klassikot oopperasta iskelmään ja sinfonioista kuoroteoksiin.
Säveliä Suomelle klo 8.05, Itsenäisyyspäivän Muistojen bulevardi klo 9.05, Narrin aamulaulu - Rakkaat karvalakit klo 11.00, Itsenäisyyspäivän Klassista kahteen klo 13.05, Näistä levyistä en luovu: Musiikkivieraana kuoronjohtajia klo 14.00, Syvä iskumme on: Kotimaisen taidemusiikin hittejä ja taatusti suomalaista musiikkimakua klo 15.02, Faunin iltapäivä klo 16.10, Radion sinfoniaorkesterin itsenäisyyspäivän juhlakonsertti klo 19.00, Armas Järnefeltin lauluja klo 21.20 ja 8 klasaria: Jean Sibeliuksen Finlandia klo 21.40.

Historiaa ja dokumentteja Suomen itsenäisyyden varrelta

Kesä 1939 - Suomi ennen sotaa

Yle TV1 klo 7.30
Kesällä 1939 amerikkalaiset Francis ja Helen Line kuvasivat Suomessa mykän värielokuvan. Ainutlaatuisissa kuvissa näkyy Suomi ennen talvisotaa. Elokuvan on Francis Linen materiaalin pohjalta ohjannut Tapani Itäranta.

Kalle Haatanen: Nuori Suomi sodan ja rauhan Euroopassa

Yle Radio 1 klo 10.00
Suomi joutui aloittamaan itsenäisyytensä hyvin hankalassa kansainvälisessä tilanteessa. Ensimmäinen maailmasota oli luonut Euroopaan uusia jännitteiträ ja suurvaltojen harjoittmaaan poltiikkaa oli hyvin vaikea ennakoida. Vieraana on yhteiskuntatieteiden tohtori Risto Volanen.

Tarkka-ampuja Simo Häyhä

Yle TV1 klo 13.40
Legendaarinen Simo Häyhä oli yksi talvisodan tunnetuimmista tarkka-ampujista, joka taisteli Kollaan rintamalla "Marokon Kauhun" komppaniassa. Venäläiset antoivat hänelle nimen Valkoinen Kuolema.

Ruusun ja leijonan matkassa

Yle TV1 klo 14.10
Dokumentissa kerrotaan Suomen kunniamerkkijärjestelmän 100-vuotisesta historiasta ja sen roolista maamme identiteetin rakentumisessa. Haastateltavina mm. presidentit Niinistö ja Halonen sekä Jörn Donner ja Sofi Oksanen.

Ja sinulle, joka kaipaat jotain aivan muuta

Kakkonen tarjoaa Sohvaperunoiden viimeisimmän kauden kaikki 11 jaksoa maratonina klo 10.50-17.00 ja 21.20-01.00. Mikä erinomainen tapa virittäytyä päivään, jolloin niin monet meistä kokoontuvat vastaanottimien äärelle!

Iida ja Nelli istuvat sohvalla.
Iida ja Nelli istuvat sohvalla. Kuva: Yle Kuvapalvelu Sohvaperunat

Hyvää itsenäisyyspäivää!

Lisää ohjelmasta

Lue myös - yle.fi:stä poimittua