Hyppää pääsisältöön

Tee maukas makumatka omassa keittiössäsi – tarjoa etiopialaista injera-leipää broileri- tai linssipadan kera

Eri kulttuurien ruokien kokeileminen voi tarjota aivan uusia makuelämyksiä. Etiopialainen injera on eräänlainen lettu, joka valmistetaan muutaman päivän ajan hapatetusta taikinasta. Tässä yksinkertaistettu resepti taikinaan, jonka tekaisee yhtä nopeasti kuin tavallisen lettutaikinan.

Injerasta revitään paloja, joiden avulla erilaiset kastikkeet ja pataruoat nostetaan lautaselta suuhun. Tässä tarjoamme sen kanssa doro watia eli perinteistä etiopialaista broileripataa keitettyjen kananmunien kera sekä marinoitua punasipulia. Voit tarjota padan lisukkeena myös höyrytettyjä kasviksia.

Jos haluat kasvisvaihtoehdon, valmista broileripadan sijaan mesir wat -linssipataa.

Injera lettuja lautasella keittiössä
Injera lettuja lautasella keittiössä Kuva: Carina Ahlskog/YLE injera,ruokaohjeet,Strömsö

Injera-leipä

Ainekset, 12 kpl, noin 4 annosta:

  • 5 dl teff-jauhoa
  • 2 ½ dl vehnäjauhoja
  • 1 ½ tl leivinjauhetta
  • 1 tl suolaa
  • 7 ½ dl kivennäisvettä
  • 1 ¼ dl maustamatonta jogurttia
  • 2 rkl gheetä (kirkastettua voita)
Teffjauhoa kulhossa pöydällä
Teffjauhoa kulhossa pöydällä Kuva: Carina Ahlskog/YLE ruokaohjeet,Strömsö,teff

Tee näin:

  1. Sekoita jauhot, leivinjauhe ja suola isossa kulhossa.
  2. Sekoita kivennäisvesi ja jogurtti toisessa kulhossa ja vatkaa neste jauhoseokseen. Taikinan tulisi olla melko löysää ja tasaista.
  3. Kuumenna tilkka gheetä isolla paistinpannulla keskilämmöllä.
  4. Kaada reilu 1 desilitra taikinaa pannulle spiraalin muotoon keskeltä aloittaen ja paista 20 sekuntia.
  5. Laita kansi päälle ja paista vielä 30 sekuntia.
Doro Wat-kanapataa kattilassa liedellä
Doro Wat-kanapataa kattilassa liedellä Kuva: Carina Ahlskog/YLE ruokaohjeet,Strömsö

Doro wat -broileripata

Ainekset:

  • 2 punasipulia
  • 4 rkl gheetä (kirkastettua voita)
  • 2 rkl berbere-mausteseosta
  • 2 maustemitallista kardemummaa
  • 2 maustemitallista mustapippuria
  • 3 kokonaista neilikkaa
  • 1 maustemitallinen jauhettua muskottipähkinää
  • 2 valkosipulinkynttä
  • 4 cm:n pala inkivääriä(raastettu)
  • 6 dl vettä
  • 1 kokonainen broileri (2–2,5 kg) 10 palaan pilkottuna tai vastaava määrä broilerin reisipaloja
  • 4 rkl punaviiniä
  • 1 limetin mehu
  • 4 kananmunaa kovaksi keitettyinä ja kuorittuina
  • (maizenaa)
  • suolaa
Valmis mausteseos
Valmis mausteseos Kuva: Carina Ahlskog/YLE Strömsö,ruokaohjeet,mausteet

Tee näin:

  1. Silppua punasipulit karkeaksi. Paista punasipulisilppua 2 ruokalusikallisessa gheetä isossa, paksupohjaisessa padassa miedolla lämmöllä noin 15 minuuttia välillä sekoittaen, kunnes punasipuli on saanut väriä.
  2. Lisää joukkoon loppu ghee, valkosipulinkynnet, inkivääri, berbere-mausteseos, neilikat, kardemumma, mustapippuri ja muskottipähkinä. Paista noin 10 minuuttia, kunnes punasipuli on täysin pehmennyt ja värjäytynyt mausteista.
  3. Kaada joukkoon vesi ja lisää broilerin reisipalat ja koivet. Anna hautua 15 minuuttia.
  4. Lisää punaviini ja broilerin rintapalat ja anna hautua 15–20 minuuttia.
  5. Sekoita joukkoon limettimehu ja laske varovasti joukkoon kananmunat. Anna hautua vielä 5 minuuttia.
  6. Jos kastike on liian löysää, voit saostaa sitä pienellä määrällä maizenaa. Mausta suolalla.
  7. Syömisen helpottamiseksi poista luut ennen tarjoilua.
Marinoitua punasipulia kulhossa
Marinoitua punasipulia kulhossa Kuva: Carina Ahlskog/YLE punasipuli,resepti,Strömsö

Marinoitu punasipuli

Ainekset:

  • 2 punasipulia
  • 1 sitruunan mehu
  • 1 tl sokeria
  • suolaa
  • mustapippuria
  • 1 rkl oliiviöljyä

Tee näin:

  1. Leikkaa punasipulit ohuiksi viipaleiksi.
  2. Valuta päälle sitruunamehu, mausta sokerilla ja puristele viipaleita hieman.
  3. Mausta suolalla ja mustapippurilla.
  4. Valuta päälle oliiviöljy. Anna maustua hetki ennen tarjoilua.

Keitetyt kasvikset

Ainekset:

  • 1 parsakaali
  • 100 g vihreitä papuja
  • suolaa

Tee näin:

  1. Leikkaa parsakaali kukinnoiksi.
  2. Keitä parsakaalinkukinnot ja vihreät pavut kevyesti suolatussa vedessä.

Mesir wat -linssipata

Ainekset, 4 annosta:

  • 2 keltasipulia
  • 4 valkosipulinkynttä
  • rapsiöljyä paistamiseen
  • 1 rkl sokeria
  • 1 tl suolaa
  • 5–6 dl vettä
  • 4 dl punaisia linssejä
  • 2–3 rkl berbere-mausteseosta
  • mustapippuria

Tee näin:

  1. Leikkaa keltasipulit kuutioiksi ja silppua valkosipulinkynnet hienoksi. Kuullota keltasipulikuutiot rapsiöljyssä padassa samalla sekoittaen. Lisää joukkoon valkosipulisilppu ja paista vielä hetki. Lisää sokeri ja suola ja paista vielä 2–3 minuuttia, lisää tarvittaessa enemmän rapsiöljyä.
  2. Kaada joukkoon noin 1 desilitra vettä ja anna hautua 1–2 minuuttia. Lisää linssit ja 3 desilitraa vettä.
  3. Kuumenna kiehuvaksi ja anna hautua kannen alla miedolla lämmöllä noin 45 minuuttia välillä sekoittaen. Jos pata on liian sakeaa, laimenna sitä vedellä.
  4. Se on valmista, kun se on täyteläistä ja sileää. Mausta suolalla ja mustapippurilla.
Injera kera etiopialaisen kanapadan tarjoiluastialla keittiön pöydällä
Injera kera etiopialaisen kanapadan tarjoiluastialla keittiön pöydällä Kuva: Carina Ahlskog/YLE Strömsö,ruokaohjeet,Ethiopian cuisine

Oliko tämä mielestäsi hyvä resepti? Anna arviosi tai katso mitä muut olivat mieltä: