Hyppää pääsisältöön

Presidentin juhlavastaanotolla 2,28 miljoonaa katsojaa – Linnan juhlat tanssahteli jälleen suomalaisten koteihin

Jenni Haukio och Sauli Niinistö dansar på slottsbalen.
Sauli Niinistö ja Jenni Haukio tanssivat juhlavieraiden keskellä. Jenni Haukio och Sauli Niinistö dansar på slottsbalen. Kuva: Lehtikuva Linnan juhlat,Jenni Haukio,Sauli Niinistö

Ylen itsenäisyyspäivän kaksikielisillä tv-lähetyksillä tavoitettiin 6.12.2019 kaikkiaan 3 miljoonaa suomalaista.

Ylen Linnan juhlat 2019 -lähetystä katsoi itsenäisyyspäivän illan ratoksi keskimäärin 2,28 miljoonaa ihmistä. Katsotuin ajankohta oli kahdeksalta illalla, jolloin lähetystä seurasi keskimäärin 2,5 miljoonaa ihmistä. Kokonaisuudessaan itsenäisyyspäivän juhlavastaanotto tavoitti 2,7 miljoonaa suomalaista.

Ylen tv-lähetysten 3 miljoonan kokonaistavoittavuuteen on laskettu mukaan Linnan juhlien lisäksi Kohti Linnan juhlia- ja Linnan jatkot -ohjelmat sekä itsenäisyyspäivän paraati. Juhlavastaanoton lisäksi tv:stä seurattiin etenkin Linnan jatkoja, joka sai keskimäärin 1,1 miljoonaa katsojaa. Viime vuonna ohjelmakokonaisuudella tavoitettiin yhteensä 3,2 miljoonaa katsojaa.

Linnan juhlista tehtiin yksi lähetys kahdella kielellä, suomeksi ja ruotsiksi, ja juhlia seurattiin myös Yle Areenassa, Ylen verkkosivuilla ja sosiaalisessa mediassa, Yle Radio Suomessa sekä Yle Vegassa.

”Itsenäisyyspäivä kiinnostaa suomalaisia valtavasti ja lukujen perusteella sen viettoa halutaan seurata tiiviisti tv:ssä, verkossa ja radiossa. Tänä vuonna Ylellä tehtiin aiempaa enemmän verkkosisältöjä, joissa yleisö pääsi syventymään juhlamuotiin, ruokaan ja Linnan juhlien 100-vuotiaaseen historiaan”, sanoo Ylen itsenäisyyspäivän ohjelmiston vastaava tuottaja Ville Mättö.

Viime vuonna Linnan juhlat kiinnostivat 2,44 miljoonaa katsojaa. Kaikkien aikojen ennätysyleisön – 2,66 miljoonaa katsojaa – keräsi itsenäisen Suomen 100-vuotisjuhlistukset vuonna 2017.

Itsenäisyyspäivä vilkas myös Yle Areenassa ja Ylen verkkosivuilla

Myös Yle Areenassa ja Ylen verkkosivuilla itsenäisyyspäivä oli jälleen hyvin vilkas. Areenassa eri itsenäisyyspäivän lähetyksiä käynnistettiin 1,1 miljoonaa kertaa ja verkkosivujen sisällöissä oli 4,9 miljoonaa sivulatausta. Yle.fi:n pukuäänestyksessä ääniä annettiin yhteensä 161 753 ja äänestäjiä oli yli 40 000. Areenan käyttö kasvoi itsenäisyyspäivänä viime vuoteen verrattuna lähes 50 %.

Linnan juhlat 2019 -lähetys sai Yle Areenassa 720 000 käynnistystä. Myös Yle Areenasta juhlia seurattiin pääosin suorana. Kasvu viime vuoteen verrattuna on reipasta, silloin startteja oli 570 000.

Yle Areenaan on koottu lähetykset ja videoklippejä illan tapahtumista. Linnan juhlat 2019 -lähetys löytyy Areenasta myös viittomakielelle tulkattuna.

Tänä vuonna Linnan juhlien teemana oli tieto ja yhteiskunnallinen keskustelu. Presidenttipari oli kutsunut Presidentinlinnaan kaikkiaan 1700 vierasta.

Lähteet: Finnpanel-tv-mittaritutkimus, AdEdge, Adobe Analytics