Hyppää pääsisältöön

Sota sekoittaa Kainuun syrjäseudun elämän – Vartioitu kylä 1944

Paavo Piskonen elokuvassa Vartioitu kylä 1944 (1978).
Paavo Piskonen elokuvassa Vartioitu kylä 1944. Paavo Piskonen elokuvassa Vartioitu kylä 1944 (1978). Kuva: Yle Vartioitu kylä 1944,Timo Linnasalo,Paavo Piskonen,Markku Huhtamo

Vartioitu kylä on pikemminkin psykologinen tutkielma kuin sotaelokuva, vaikka sota määrittääkin kaikkien ihmisten toimintaa. Sankaruuden sijaan elokuva käsittelee kyläyhteisön toimintaa, uskollisuutta ja ystävyyttä.

Sodan kauheuksien järkyttämä kaukopartiomies Jaakko Tulivaara saapuu jatkosodan viimeisenä sotakesänä hermolomalle kotikyläänsä Kainuuseen, jonne sijoitetaan myös pieni sotilasosasto, koska desantit ovat hyökänneet naapurikylään. Yksi desantti jää kiinni: hän on kylästä Neuvostoliittoon muuttaneen perheen poika, Jaakon lapsuudenystävä.

Sodan keskellä kyläyhteisön toiminta häiriintyy ja nuorten miesten lapsuusystävyys joutuu testiin, jossa sitä punnitaan maailmankatsomuksellisena ja inhimillisenä ilmiönä. Taistelutoimet ovat siirtyneet aivan kuhmolaisen kylän liepeille. Sota pysyy elokuvassa taustalla, poissa kuvasta, mutta se on kuitenkin läsnä jokaisen kyläläisen elämässä. Se kiristää kyläläisten välejä ja saa monet toimimaan yllättävillä tavoilla. Arjen eläminen muuttuu selviämiseksi, jossa vanhat käyttäytymismallit eivät päde, eikä aina maalaisjärkikään.

Kaija Kangas ja Timo Torikka elokuvassa Vartioitu kylä 1944 (1978).
Kaija Kangas ja Timo Torikka. Kaija Kangas ja Timo Torikka elokuvassa Vartioitu kylä 1944 (1978). Vartioitu kylä 1944,Timo Torikka,Kaija Kangas

Elokuvan lapsuusystävinä nähdään Timo Torikka ja Raimo Grönberg, kylään sijoitettua osatoa johtaa Antti Litja. Jaakon morsianta esittää Kaija Kangas. Ohjaaja Timo Linnasalo palkittiin Jussilla vuoden parhaasta työstä.

Vartioitu kylä 1944 sai valmistumisvuonnaan 1978 hyvän vastaanoton niin kriitikoilta kuin yleisöltäkin. 1970-luvun sotaelokuvissa sankaruuden sijaan etusijalle nousi ihmisten arki sodan keskellä. Samoille rajaseuduille, tavallisten kyläläisten keskuuteen, sijoittuvat myös Pirjo Honkasalon Kainuu 39 (1979) ja Mikko Niskasen tv-elokuva Sotaerakko (1972).

  • Vartioitu kylä 1944 (1978). Ohjaus: Timo Linnasalo. Käsikirjoitus: Ilpo Tuomarila. Rooleissa: Timo Torikka, Raimo Grönberg, Kaija Kangas, Tuula Nyman, Markku Blomqvist, Antti Litja, Paavo Piskonen, Markku Huhtamo, Martti Kuningas. Tuotanto: Reppufilmi Oy ja Filminor Oy.

Yle Teema

Teema Twitterissä ja Facebookissa