Hyppää pääsisältöön

Avara luonto: Sikojen salattu elämä – älykäs eläin pärjää Bahamalla ja Siperiassa

Luontodokumentti tutustuu sian uskomattomaan sopeutumiskykyyn ja ominaisuuksiin.
Bahaman syrjäisellä saarella asustelee erikoinen sikalauma. Luontodokumentti tutustuu sian uskomattomaan sopeutumiskykyyn ja ominaisuuksiin. Yle TV1,Avara luonto: Sikojen salattu elämä

TV1 lauantaina 1.8.2020 klo 18.40 - 19.30, uusinta sunnuntaina 2.8. klo 8.05, Areenassa

Likainen, laiska, ahne? Hetkinen!

Sika on älykäs ja tarkka-aistinen eläin, joka on valloittanut lähes kaikki elinympäristöt maapallolla – Etelämannerta lukuun ottamatta. Eläin on sopeutunut elämään 50 asteen pakkasissa Siperiassa ja Bahamasaarten turkoosinsinisissä vesissä.

Siat ovat kuuluneet osana ihmisten elämään tuhansien vuosien ajan. Ihminen luulee tuntevansa sian, mutta tarkempi tutustuminen eläimeen yllättää. Sioilla on kykyjä, joista on vasta alettu ymmärtää.

Karibian luontoparatiisia ei arvaisi ensimmäisenä yhdistää sikoihin. Entiset kesysiat ovat villiintyneet ja elävät nyt vapaana, kaukana karsinoista ja aitauksista Bahaman syrjäisellä saarella.

Monien lajien tavoin siat ovat hyvin sosiaalisia, mutta niilläkin on nokkimisjärjestyksensä. Eläimen saaman ravinnon määrä riippuu sen paikasta sikalaumassa ja siihen paikkaan vaikuttavat yksilön koko sekä voima.

Luontodokumentti tutustuu sian uskomattomaan sopeutumiskykyyn ja ominaisuuksiin.
Paksuvillainen sika on sopeutunut Siperian oloihin. Luontodokumentti tutustuu sian uskomattomaan sopeutumiskykyyn ja ominaisuuksiin. Yle TV1,Avara luonto: Sikojen salattu elämä

Tämä näkyy myös Bahamalla, jossa siat ovat muodostaneet nopeasti kehittyvän sosiaalisen ryhmän. Elämä paratiisisaarella ei ole kuitenkaan aina idyllistä.

Sika kesytettiin noin 10 000 vuotta sitten ja ihminen on sopeuttanut sikoja hyvinkin äärimmäisiin oloihin.

Siperia on kylmin asuttu seutu maapallolla. Hyisissä oloissa elää karaistunut kotieläin, paksuvillainen sika. Villasika on jalostettu kestämään viimat ja pakkaset. Paksu turkki tekee eläimestä yhden harvoista Siperian jäätävät olot kestävistä eläimistä. Villasialla on oma sisäinen lämmitysjärjestelmänsä, jossa sen kärsä toimii apuna.

Avaran luonnon brittiläinen luontodokumentti Sikojen salainen elämä tarjoaa kiehtovan tutustumismatkan ympäri maailmaa.

Miten sioista on tullut yksi runsaslukuisimmista ja laajimmalle levinneistä nisäkkäistä? Mikä selittää uskomattoman eläimen sopeutumiskykyä aroilta ja aavikoilta aina kaupungin sykkeeseen? Minkälaisia ominaisuuksia siasta paljastuu?

Amazing Pigs. Käsikirjoitus ja ohjaus: Matt Hamilton. Tuotanto: Humble Bee Films /Terra Mater Factual Studios, Britannia, 2018. Lukijana on Tuija Westerholm. Dokumentti on esitetty Ykkösellä edellisen kerran 2019.

  • Hartausohjelmissa kysellään toivoa ja lohdutusta Ukrainan tilanteeseen

    Television ja radion hartausohjelmissa rukoillaan rauhaa.

    Hartausohjelmissa rukoillaan rauhan puolesta ja etsitään rohkaisua levottomuuden keskelle. Ukrainan tilanne näkyy ja kuuluu lähipäivinä sekä televisio- ja radiojumalanpalveluksissa, aamu- ja iltahartauksissa että Pisara-ohjelmassa. Sunnuntaina 13.3. klo 10 lähetetään myös suorana Yle TV1:llä ekumeeninen ja uskontojen välinen Rauhanrukous Ukrainan puolesta.

  • Alkuvuoden hartausohjelmissa uskon pohdintaa ja postikortteja maailmalta

    Radion ja tv:n hartausohjelmissa toivoa sävelin ja sanoin.

    Vuoden 2022 alkupäivinä on tarjolla runsas kattaus hartausohjelmia. Televisiossa nähdään arkistojen kätköistä nostalginen jumalanpalveluslähetys Lakeuden Rististä. Loppiaisena pohditaan lähetystyötä Nojatuolikirkossa. Radiossa kuullaan mm. moderni Verkoston jumalanpalvelus Munkkiniemestä sekä eri-ikäisten yhteisöllinen radiomessu suorana Haapajärven kirkosta. Radiohartauksissa saadaan postikortteja maailmalta. Musiikkina jumalanpalveluslähetyksissä kuullaan niin kanteleen helkyntää kuin urkuja ja bändimusiikkia.