Hyppää pääsisältöön

"Ilman Twitteriä kukaan ei olisi vankilassa" - Espanjan umpikuja Katalonian suhteen syvenee

nainen pitää kylttiä, jossa vaaditaan poliittisten vankien vapauttamista.
Katalonia leimahti liekkeihin, kun Espajan korkein oikeus tuomitsi aluehallinon ministerit vuosikausiksi vankilaan. Mielenosoitukset ja mellakat saivat Barcelonan sekaisin. nainen pitää kylttiä, jossa vaaditaan poliittisten vankien vapauttamista. Kuva: pertti pesonen Katalonia,Espanja,poliittiset vangit

- Annoimme someraivon viedä mennessään emmekä pystyneet järkeviin päätöksiin. Ilman Twitteriä olisimme siihen pystyneet. Näin sanoo barcelonalainen poliitikko ja entinen ministeri Santi Vila. Hän erosi Katalaonian aluehallituksesta päivää ennen, kuin hallitus ajoi läpi itsenäisyysjulistuksen lokakuussa 2017. Loppuun asti mukana olleet aluehallinnon ministerit saivat vähintään 10 vuoden vankeustuomion. Santi Vila selvisi 60 000 euron sakoilla.

Santi Vila liikkuu Kataloniassa varuillaan. Kiihkeimmät itsenäisyysmieliset haukkuvat häntä petturiksi.

Santi itse sanoo eronneensa, koska ei halunnut ajaa täysillä päin seinää. Miksi olla mukana sellaisessa, jonka tajuaa täysin vääräksi, hän sanoo.

Katalonian aluehallitus oli jo päättänyt järjestää uudet vaalit, mutta raivokas somekampanja sai aluejohtaja Carles Puigdemontin pyörtämään päätöksensä ja ilmoittamaan, että vaalien sijaan hän antaa itsenäisyysjulistuksen. Se oli katastrofaalinen virhe, sanoo Vila. Ja Puigdemont teki sen tietoisena siitä, että se oli virhe. Hän ei vain kestänyt sosiaalisen median kiehuntaa ja painostusta.

Vain yhden tviitin tähden

Vila sanoo, että yksi yksittäinen tviitti saattoi lopulta kääntää Puigdemontin pään. Siinä vihjattiin petturuudesta, johon Puigdemont kenties syyllistyi. Aluejohtaja Puigdemont oli hyvin riippuvainen sosiaalisen median kommenteista. Hän aisti herkästi Twitter-kansan mielialoja. Kun paine Twitterissä kasvoi, hän tunsi jäävänsä yksin. Paineen musertamana Puigdemont teki katastrofaalisen päätöksen ajaa Katalonia itsenäisyysäänestykseen - ja päin seinää.

Katalonialaien poliitikko Santi Vila
Santi Vilan mielestä sosiaalinen media ja hillitön someraivo johtivat siihen, että Katalonian poliittinen johto sortui päätöksiin, jotka he itsekin tiesivät vääriksi. Katalonialaien poliitikko Santi Vila Kuva: pertti pesonen Katalonia,Espanja,poliittiset vangit,Twitter

Santi Vila oli myös avainhenkilö, kun Katalonian ja Espanjan hallituksen välille haettiin neuvotteluratkaisua. Siitäkään ei tullut mitään. - Espanjan hallitus vähätteli ongelmaa. Pääministeri Rajoy näytti ajattelevan, että aika on paras lääke. Jos hän ei välitä koko konflitista, niin se häviää itsestään, Rajoy ajatteli. Ja Kataloniassa annoimme tunteiden viedä mennessään, ja unohdimme järjen käytön.

Itsenäisyysjulistus oli teatteria

- Itsenäisyysjulistus oli sinänsä pelkkää teatteria, se oli symbolinen julistus, sanoo Vila.

Espanjan korkein oikeus otti julistuksen kuitenkin tosissaan. Se tuomitsi sen laatimiseen osallistuneet ministerit 10-13 vuoden vankeuteen. Myös kaksi kansalaisjärjestöjohtajaa, Jordit Sanchez ja Cuixart tuomittiin 9 vuoden vankeuteen mielenosoituksen järjestämisestä. He olivat oikeuden mielestä myös "aktiivisesti ajaneet kansalaisliikehdintää itsenäisyyden puolesta".

Txell bonet 3 viikon ikäinen lapsi sylissään.
Txell Bonetista on tullut niin tunnettu, ettei hän saa enää kulkea missään rauhassa. Hän kampanjoi aktiivisesti 9 vuodeksi vankeuteen tuomitun miehensä vapauttamisen puolesta. Txell bonet 3 viikon ikäinen lapsi sylissään. Kuva: pertti pesonen Katalonia,Espanja,poliittiset vangit

Txell Bonet on katalonian tunnetuimpia naisia, vaikka hän itse haluaisi olla tuntematon. Txell on Jordi Cuixartin puolisio, ja hän on kampanjoinut näkyvästi miehensä vapauden puolesta.

Cuixart tuomittiin lokakuussa yhdeksän vuoden vankeuteen mielenosoituksen järjestämisestä ja "aktiivisuudesta Katalonian itsenäisyyttä ajavassa kansalaisliikkessä". Cuixartin johtama Omnium-järjestö on Katalonian suurin kansalaisjärjestö. Siinä on enemmän jäseniä kuin jalkapalloseura FC Barcelonan kannattajayhdistyksessä.

Marrskuussa Amnesty International antoi lausunnon, jossa se piti Cuixartin tuomiota kohtuuttomana ja vaati hänen välitöntä vapauttamistaan.

Kukaan Espanjan viranomainen ei ole kommentoinut Amnestyn vaatimusta mitenkään.

”Katsoivat vihaisesti poliiseja”

Entinen korkeimman oikeuden tuomari Martin Pallin pitää Jordi Cuixartin ja toisen kansalaisjärjestöjohtajan Jordin Sanchezin tuomioita käsittämättöminä. Samoin kuin sitä, miten syyttäjät ja todistajat etsivät todisteita väkivallasta. Pallin hämmästelee poliiseja, jotka todistivat, miten mielenosoittajat katsoivat heitä ”vihaisesti”.

- Jos menee ihmisten sekaan täysissä mellakkavarusteissa, niin on aivan normaalia, että ihmiset ovat peloissaan tai ärsyyntyneitä. Eri asia, jos menee esimerkiksi palomiehenä tai lähetystyöntekijänä auttamaan, ironisoi Pallin.

palavia roskasäiliöitä Barcelonassa
Barcelonan mellakoissa lokakuun puolivälissä loukkaantui yli 600 ihmistä. Heistä puolet oli poliiseja. palavia roskasäiliöitä Barcelonassa Kuva: pertti pesonen Katalonia,Espanja,mielenosoitukset,Barcelona

Tuomiot sytyttivät Barcelonan

Kun katalaanipollitikkojen kovat tuomiot tulivat julki lokakuun puolivälissä, niin ne synnyttivät valtavan protestiaallon Kataloniassa. Päivisin rauhalliset mielenosoitukset ja protestit velloivat kaupungeissa. Öisin nuoret hulinoitsijat sytyttivät Barcelonan kadut liekkeihin. Kaduilla paloivat autot, roskasäiliöt, mitä tahansa mitä irti sai. Mellakoissa loukkaantui yli 600 ihmistä, puolet heistä poliiseja.

- Liekit loimusivat Barcelonassa, mutta bensaa liekkeihin heitettiin Madridista, muistuttaa katalonialainen kolumnisti ja kirjallisuuden professori Antoni Puigverd. 9-13 vuoden tuomiot poliitikoille koettiin epäoikeudenmukaisina ja kohtuuttomina.

katalonialainen kolumnisti ja kirjailija Antoni Puigverd
Antoni Puigverd on katalonialainen kirjailija ja kolumnisti. katalonialainen kolumnisti ja kirjailija Antoni Puigverd Kuva: pertti pesonen Katalonia,Espanja

Tuomiot veivät myös mahdollisuuden dialogilta, uudelta avaukselta. Samalla ne estävät sen, että Kataloniassa kyseenalaistetaan omien, vankilassa olevien poliitikkojen toimia. - He ovat marttyyreita, ei heitä voi kritisoida, sanoo Puigverd. Hän on myös hyvin pessimistinen tulevaisuuden suhteen.

- En näe mitään mahdollisuutta yhteisymmärrykselle, uudelle avaukselle. Maahan on muotoutumassa uusi, sosialistipuolueen ja Pedro Sanchezin johtama hallitus. Oikeistopuolueet vahtivat sen jokaista liikettä ja nostavat kovan metelin pienestäkin lähentymis- tai neuvotteluyrityksestä Katalonian suuntaan.

Ulkolinja: Espanjalainen umpikuja Yle TV1 to 12.12. klo 22.00.
Yle Areenassa toistaiseksi.

Kommentit