Hyppää pääsisältöön

Musiikkiteatteria paratiisin ja tuonelan porteilta – Teatteri Telakan Jussi & Jussi kertoo ilotellen homofobian julmasta historiasta

Antti Mankosen näyttelemä Jussi lukee Anna-lehteä. Vieressä seisoo kahvikuppi kädessään ja kruunu päässään Pekko Käpin näyttelemä kuningatar Kristiina.
Antti Mankonen (Jussi) ja Pekko Käppi (kuningatar Kristiina) eheyttämishoitoa odottamassa. Antti Mankosen näyttelemä Jussi lukee Anna-lehteä. Vieressä seisoo kahvikuppi kädessään ja kruunu päässään Pekko Käpin näyttelemä kuningatar Kristiina. Kuva: Petteri Aartolahti Teatteri Telakka,Pekko Käppi

Jussi & Jussi kertoo kahdesta Suomen ensimmäisestä nimeltä tunnetusta homoseksuaalista, jotka mestattiin vuonna 1665. Nuorten renkien tarinaan kietoutuu vuosisataisen vihan ja pelon historia.

Tanjalotta Räikän kirjoittama ja ohjaama Jussi & Jussi on hilpeä, maaginen ja kirveenterävä esitys kahdesta rengistä ja heidän kielletystä rakkaudestaan.

Tamperelaisen Teatteri Telakan esitys perustuu tositapahtumiin.

Taivassalon Kyynelten kalliolla mestattiin vuonna 1665 kaksi pappilan renkiä, nimeltään Heikki Mikonpoika ja Heikki Pekanpoika. Tuomio tuli sodomiittisesta synnistä.

He olivat Suomen ensimmäiset nimeltä tunnetut homoseksuaalit.

Esitys perustuu tositapahtumiin.

Heikeistä on nyt tullut Jusseja, ja heidän tarinansa on nivelletty osaksi homofobian väkivaltaista historiaa.

Idean esitykseen Räikkä sai Teemu Keskisarjan kirjasta Kyynelten kallio (2011), jossa Heikkien kohtalosta kerrotaan.

Arttu Soilumo, Antti Mankonen ja Santeri Niskanen näyttelevät Jussi-renkejä. Heillä on yllään valkoiset kauluspaidat ja mustat housut, ja he tanssivat onnellisen näköisinä, toisiinsa nojaten.
Kolme Jussia. Rooleissa Arttu Soilumo, Antti Mankonen ja Santeri Niskanen. Arttu Soilumo, Antti Mankonen ja Santeri Niskanen näyttelevät Jussi-renkejä. Heillä on yllään valkoiset kauluspaidat ja mustat housut, ja he tanssivat onnellisen näköisinä, toisiinsa nojaten. Kuva: Petteri Aartolahti Arttu Soilumo,Teatteri Telakka

Alun näyttämökuva saa kylmät väreet virtaamaan.

Telakan hirsiseinäisellä vintillä on hämärää.

Kaksi miestä makaa pää pölkyllä, vetelee viulunjousta kaulallaan, kuin soittaisivat päitään irti.

Rähjäinen, kirjaviin hameisiin ja pääkalloihin pukeutunut kolmimiehinen orkesteri loihtii esiin kolahtelevan kaunista musiikkia.

Punaiseen sirkustirehtöörin pukuun sonnustautunut mies kertoo olevansa pyöveli kolmannessa polvessa. Mutta nyt hirttoköysi riippuu mestaajan omassa kaulassa.

Sillä on hänen kuolinpäivänsä.

Esitys singahtelee siekailematta ja saumatta todellisuudesta ja ulottuvuudesta toiseen.

Esitys singahtelee siekailematta ja saumatta todellisuudesta ja ulottuvuudesta toiseen.

Eri aikojen myytit, maailmankatsomukset, raamatunlauseet, julistukset, diagnoosit, eheyttämisterapiat, uskomukset ja oikeuskäytännöt kietoutuvat näyttämöllä vääryyksien värikkääksi vyyhdeksi.

Tämä on todellinen danse macabre, keskiaikainen kuolemantanssi, josta yhdessä esityksen laulussa lauletaan.

Kolme nornaa eli kohtalotarta tuijottaa maassa istuvaa Jussi-renkiä. Rooleissa Tommi Laine, Pekko Käppi, Nuutti Vapaavuori ja Santeri Niskanen.
Jussi (Santeri Niskanen) kohtalottarien syynissä. Vasemmalta oikealle Tommi Laine, Pekko Käppi ja Nuutti Vapaavuori. Kolme nornaa eli kohtalotarta tuijottaa maassa istuvaa Jussi-renkiä. Rooleissa Tommi Laine, Pekko Käppi, Nuutti Vapaavuori ja Santeri Niskanen. Kuva: Petteri Aartolahti Teatteri Telakka,Pekko Käppi

Esityksen keskipiste on viikinkiaikainen maailmanpuu, Yggdrasil.

Muusikot Pekko Käppi, Tommi Laine ja Nuutti Vapaavuori ovat nornia, viikinkien kohtalottaria.

Nämä myyttiset naiset kehräävät elämänlankaa, määräävät kuolevaisten kohtalosta. He päättävät, kuka juuttuu välitilaan, kuka saa uuden elämän, kuka joutuu helvettiin – ja kuka saa siirtyä takanäyttämön aidanraosta paratiisin autuuteen.

Tässä esityksessä jumalattaret tosin ovat partaisia hippejä, joilla itselläänkin on salaisuutensa.

Kohtalottarien eteen joutuvat kuoltuaan niin Jussit kuin heidän mestaajansakin. Kuka teki oikein? Kuka teki väärin?

Antti Mankonen, Santeri Niskanen ja Arttu Soilumo. Etualalla pyövelinleskeä näyttelevä Soilumo äkäisenä, huivi päässään. Taustalla pyöveli-poika (Mankonen) ja hänen morsiamensa (Niskanen).
Arttu Soilumo eläytyy pyövelien ankaran äidin rooliin. Taustalla hänen pyövelipoikansa (Antti Mankonen) vikittelee taas yhtä naapurintyttöä. (Santeri Niskanen). Antti Mankonen, Santeri Niskanen ja Arttu Soilumo. Etualalla pyövelinleskeä näyttelevä Soilumo äkäisenä, huivi päässään. Taustalla pyöveli-poika (Mankonen) ja hänen morsiamensa (Niskanen). Kuva: Petteri Aartolahti Arttu Soilumo,Teatteri Telakka

Kohtaus, jossa Jussi ja Jussi rakastuvat, on suloinen ja kevyt, kuin äkillinen kirkas valonsäde ullakon pölyisessä ilmassa.

Olenkohan koskaan nähnyt ihanampaa ihastumista näyttämöllä?

Renkipoikia näyttelevät valloittavasti näyttelijäopiskelijat Santeri Niskanen ja Arttu Soilumo. He irrottelevat vapautuneesti myös lukuisissa muissa rooleissa.

Kuvan etualalla Santeri Niskasen näyttelemä "rakkari" puhuu mikrofoniin haitari sylissään. Taustalla seisovat myyttisiä kohtalottaria näyttelevät muusikot Nuutti Vapaavuori, Pekko Käppi ja Tommi Laine.
Kuvan etualalla Santeri Niskasen näyttelemä "rakkari" puhuu mikrofoniin haitari sylissään. Taustalla seisovat myyttisiä kohtalottaria näyttelevät muusikot Nuutti Vapaavuori, Pekko Käppi ja Tommi Laine. Kuva: Petteri Aartolahti Teatteri Telakka,Pekko Käppi

Kolmatta Jussia näyttelee Antti Mankonen, joka taikoo näyttämölle myös liudan muita henkilöitä ja henkiolentoja. Hän on rietasteleva pyöveli, pullea Amor ja paratiisin matkaopas.

Ihmeellisen hyvä näyttelijä, tämä Mankonen, täytyy sanoa!

Kylmäävässä kohtauksessa Jussi ja Jussi seisovat tuonpuoleisen ovensuussa, keräävät rohkeutta syntyä uudelleen. He eivät tiedä, mihin aikaan tai paikkaan he joutuvat.

Mutta he tietävät, että heillä on syytä odottaa pahinta.

Jussi & Jussi. Ohjaus ja käsikirjoitus Tanjalotta Räikkä. Musiikki ja äänimaailma Pekko Käppi ja K:H:H:L. Valot ja visualisointi Nadja Räikkä, Perttu Sinervo. Lavastus Perttu Sinervo.
Näyttämöllä Antti Mankonen, Arttu Soilumo (Näty4), Santeri Niskanen (Näty4), Pekko Käppi, Nuutti Vapaavuori ja Tommi Laine. Kantaesitys Teatteri Telakalla 21.11.2019.

Voit keskustella aiheesta viikon ajan kommenteissa.

Penkkitaiteilija

Kommentit