Hyppää pääsisältöön

Prisma: Salaperäiset revontulet

Tiededokumentti kansainvälisestä revontulitutkimuksesta ja sen haasteista.
Revontulitutkijat lähettävät tutkimuspalloja taivaalle Kanadan luoteisosassa Yellowknifessa. Tiededokumentti kansainvälisestä revontulitutkimuksesta ja sen haasteista. Kuva: Mark Foerester / Windfall films/Handel Productions Yle TV1,Prisma: Salaperäiset revontulet

TV1 keskiviikkona 11.12.2019 klo 19.00 - 19.50, uusinta lauantaina 14.12. klo 14.10 ja maanantaina 16.12. klo 23.45, Areenassa

Revontulet värjäävät taivaan pohjoisilla alueilla. Maagiset loimut ovat kiinnostaneet tutkijoita satojen vuosien ajan, mutta monet kysymykset odottavat vielä vastausta.

Revontulet ovat näyttävä luonnonilmiö, jonka taustalla vaikuttavat valtavat luonnonvoimat.

Kansainvälisellä tutkijajoukolla on käynnissä uraauurtavia tutkimuksia revontulien värien, muotojen ja kuvioiden syntymekanismien selvittämiseksi.

Pohjoisen tutkijat hyödyntävät uusinta teknologiaa yrittäessään selittää, miten ja miksi kirkas valoilmiö muodostuu. Joukko NASA:n tutkijoita selvittää revontulten salaisuutta lähettämällä avaruusluotaimen aina auringon kaasukehään asti.

Kanadan Yellowknife maan luoteisosassa on yksi parhaimpia paikkoja maailmassa tutkia revontulia. Tulet leiskuvat taivaalla keskimäärin 240 yönä vuodessa. Tutkijat lähtevät asentamaan uutta revontulien tutkimusasemaa järven jäälle.

Tiededokumentti Salaperäiset revontulet selvittää, miten revontulitutkimus voi tarkentaa käsitystä planeetastamme ja paikastamme maailmankaikkeudessa. Tutkimus saattaa tarjota vastauksen yhteen ihmiskunnan polttavaan kysymykseen. Jos aurinkokunnan ulkopuolisilla planeetoilla on revontulia, se voi olla merkki elämästä.

Mystery of the Northern Lights. Ohjaus ja käsikirjoitus: Tom Ranson. Tuotanto: Windfall Films/Handel Productions, Iso-Britannia, 2018. Lukijana on Valtteri Tuominen.

  • Hartausohjelmissa kysellään toivoa ja lohdutusta Ukrainan tilanteeseen

    Television ja radion hartausohjelmissa rukoillaan rauhaa.

    Hartausohjelmissa rukoillaan rauhan puolesta ja etsitään rohkaisua levottomuuden keskelle. Ukrainan tilanne näkyy ja kuuluu lähipäivinä sekä televisio- ja radiojumalanpalveluksissa, aamu- ja iltahartauksissa että Pisara-ohjelmassa. Sunnuntaina 13.3. klo 10 lähetetään myös suorana Yle TV1:llä ekumeeninen ja uskontojen välinen Rauhanrukous Ukrainan puolesta.

  • Alkuvuoden hartausohjelmissa uskon pohdintaa ja postikortteja maailmalta

    Radion ja tv:n hartausohjelmissa toivoa sävelin ja sanoin.

    Vuoden 2022 alkupäivinä on tarjolla runsas kattaus hartausohjelmia. Televisiossa nähdään arkistojen kätköistä nostalginen jumalanpalveluslähetys Lakeuden Rististä. Loppiaisena pohditaan lähetystyötä Nojatuolikirkossa. Radiossa kuullaan mm. moderni Verkoston jumalanpalvelus Munkkiniemestä sekä eri-ikäisten yhteisöllinen radiomessu suorana Haapajärven kirkosta. Radiohartauksissa saadaan postikortteja maailmalta. Musiikkina jumalanpalveluslähetyksissä kuullaan niin kanteleen helkyntää kuin urkuja ja bändimusiikkia.