Hyppää pääsisältöön

Historia: Hannibalin Alppien ylitys – legendaarisella sotapäälliköllä oli apunaan norsuarmeija

Miten legendaarinen sotapäällikkö ylitti Alpit?
Taiteilijan näkemys kahakasta, johon Hannibalin joukot joutuivat Alpeilla. Miten legendaarinen sotapäällikkö ylitti Alpit? Yle TV1,Historia: Hannibalin Alppien ylitys

TV1 maanantaina 16.12.2019 klo 19.00 - 19.50, uusinta lauantaina 21.12. klo 8.05, Areenassa

Karthago ja Rooma olivat 200-luvulla ennen ajanlaskun alkua Välimeren kaksi johtavaa valtiota.

Vuonna 218 ennen ajanlaskun alkua nuori karthagolainen sotapäällikkö Hannibal Barka (n. 247–183 eaa.) vei valtavat joukkonsa Alppien yli. Sotapäällikkö aikoi haastaa Rooman valtakunnan pohjoisesta käsin.

Tuona talvena hän lähti yhdelle historian uskaliaimmista sotaretkistä lähes 40 000 jalkamiehen kanssa. Ratsumiehiä oli mukana 9000, hevosia 15 000 ja lisäksi 37 sotanorsua. Alppien ylitys oli koettelemus armeijalle ja erityisesti norsuille.

Tarina Hannibalista on yksi historian suurimmista legendoista.

Hannibalin Alppien ylityksestä puuttuivat pitkään luotettavat todisteet. Nyt kansainvälinen tutkijaryhmä on tehnyt joukon löytöjä, jotka tarjoavat uutta tietoa legendaarisista joukoista.

Dokumentissa Hannibalin Alppien ylitys tutkijat kulkevat sotapäällikön jalanjäljissä ja etsivät todisteita myyttisestä sotaretkestä. Tutkijat toivovat löytävänsä jälkiä vuoriston maaperästä. Minkälaista reittiä Hannibal eteni ja kuinka hän teki liki mahdottoman sotaretkensä?

Selviävätkö sotaretken salat ja kirjoitetaanko historiaa uudestaan?

Hannibal: The New Evidence. Ohjaus: Giulia Clark. Tuotanto: Lion TV/WNET/France 5/Channel 4, Iso-Britannia, 2018. Lukijana on Jukka Pitkänen.

  • Hartausohjelmissa kysellään toivoa ja lohdutusta Ukrainan tilanteeseen

    Television ja radion hartausohjelmissa rukoillaan rauhaa.

    Hartausohjelmissa rukoillaan rauhan puolesta ja etsitään rohkaisua levottomuuden keskelle. Ukrainan tilanne näkyy ja kuuluu lähipäivinä sekä televisio- ja radiojumalanpalveluksissa, aamu- ja iltahartauksissa että Pisara-ohjelmassa. Sunnuntaina 13.3. klo 10 lähetetään myös suorana Yle TV1:llä ekumeeninen ja uskontojen välinen Rauhanrukous Ukrainan puolesta.

  • Alkuvuoden hartausohjelmissa uskon pohdintaa ja postikortteja maailmalta

    Radion ja tv:n hartausohjelmissa toivoa sävelin ja sanoin.

    Vuoden 2022 alkupäivinä on tarjolla runsas kattaus hartausohjelmia. Televisiossa nähdään arkistojen kätköistä nostalginen jumalanpalveluslähetys Lakeuden Rististä. Loppiaisena pohditaan lähetystyötä Nojatuolikirkossa. Radiossa kuullaan mm. moderni Verkoston jumalanpalvelus Munkkiniemestä sekä eri-ikäisten yhteisöllinen radiomessu suorana Haapajärven kirkosta. Radiohartauksissa saadaan postikortteja maailmalta. Musiikkina jumalanpalveluslähetyksissä kuullaan niin kanteleen helkyntää kuin urkuja ja bändimusiikkia.