Hyppää pääsisältöön

Kahdella peukalolla kirjoitat nopeammin – ja 9 muuta faktaa kännykällä näpyttelystä

Tyttö katsoo kännykkää.
Tyttö katsoo kännykkää. Kuva: Yle / Unsplashg, Luke Porter nuoret,Kännykkä,Yle Oppiminen

Kännykällä ja tietokoneella kirjoittaminen vaatii erilaista tekniikkaa. Tässä näpyttelyyn liittyviä faktoja, joita on koonnut Aalto-yliopiston käyttöliittymien ja käytettävyyden professori Antti Oulasvirta.

1. Nopeimmin kirjoittaa kahdella peukalolla

Älypuhelinten käyttäjät näyttävät pääosin käyttävän kahta peukaloa, joka onkin nopein tapa syöttää tekstiä. Yhden sormen käyttäjät ovat huomattavasti hitaampia.

2. Katse kannattaa pitää kirjaimissa, ei tekstikentässä

Kännykällä kirjoittaminen on nopeinta, kun katse pysyy kirjaimissa eikä hakeudu välillä näytön tekstikenttään. Tässä suhteessa kännykällä kirjoittaminen poikkeaa pöytäkoneella kirjoittamisesta.

3. Ennakoiva tekstinsyöttö ei nopeuta kirjoittamista

Älykkäät menetelmät kuten ennakoiva tekstinsyöttö voivat hidastaa kirjoittamista, koska virheiden korjaaminen on hidasta. Englannin kielellä ne voivat parantaa suoritusta, mutta suomea kirjoitettaessa niistä ei ole apua. Suomen kielestä ongelmallisen tekevät sanojen runsaat taivutusmuodot. Jos virheen huomaa, se on nopeampi korjata heti kuin jälkikäteen tekstissä taaksepäin palaten.

4. Ikäihmiset kirjoittavat hitaammin

Ikäihmisten kirjoittamista hidastavat monet tekijät: mm. sormien vapina, heikentynyt näkö, heikentyneet kognitiiviset toiminnot. Kirjoittamista nopeuttaa, kun muistaa, mitä ja missä kohtaa lausetta on kirjoittamassa.

5. Näpyttelemme entistä nopeammin

Vielä kymmenen vuotta sitten nopeimmat kirjoittivat vain noin 40 sanaa minuutissa.

6. Qwerty-näppäimistö on yli 100 vuotta vanha

Kirjoituskoneiden nykyinen kirjainjärjestys (qwerty-näppäimistö) otettiin käyttöön 1800-luvulla ja se on säilyttänyt asemansa lukuisista muutosyrityksistä huolimatta.

7. Kielioptimoidun näppäimistön käyttö vaatisi pitkää harjoittelua

Parannellut näppäimistöt voivat olla kielestä riippuen 5-40 % nopeampia, mutta niiden käytön harjoittelu kestää kymmeniä tunteja.

8. Kännykän näpyttelynopeuden kehittämiseksi ei ole kursseja

Älypuhelimille ei ole kehitetty pöytätietokoneiden kymmensormijärjestelmää vastaavaa systemaattista näpyttelytapaa ja harjoitusohjelmaa. Tekstinsyöttönopeuden parantaminen on kuitenkin mahdollista. Jos samassa näppäimessä on useampia kirjaimia, tekstinsyöttö ei nopeudu, mutta virheet vähenevät.

9. Puheen nopeutta kirjoittamisessa ei luultavasti saavuteta

Puheen nopeus on noin 150 sanaa minuutissa. Harjaantunut kirjoittaja kirjoittaa noin 100 sanaa minuutissa pöytätietokoneella, mutta noin 60 sanaa minuutissa älypuhelimella.
Huippunopeudet ovat Aalto-yliopiston tutkimuksen mukaan noin 80 sanaa minuutissa sekä suomen kielellä että englanniksi. Vielä kymmenen vuotta sitten nopeimmat kirjoittivat vain noin 40 sanaa minuutissa. Tulevaisuudessa päästään ehkä 100 sanaan minuutissa, mutta puhenopeus jäänee haaveeksi.

10. Nopeuden mittaamiseen on oma yksikkönsä

Tekstinsyöttönopeus mitataan satunnaistetuilla ja kieltä edustavilla fraaseilla. Sanan pituutena käytetään 5 merkkiä, jotta eri kieliä voidaan vertailla. Kirjoitusnopeus ilmoitetaan sanoina minuuttia kohti (words per minute).

Aalto-yliopiston kirjoitustestin voit tehdä täällä.

Kommentit
 • 4. osa: ¡Hogar, dulce hogar!

  Paikan ilmauksia, olla-verbejä, historiaa.

  Tässä osassa opit kysymään tietä ja paikan ilmauksia. Kieliopissa opiskellaan muun muassa olla-verbi merkityksessä "sijaita, olla jossakin": estar – hay. Lisäksi tutustutaan Espanjan historiaan 1500-luvulle saakka.

 • Vihdoinkin mä oon mä

  Joonatan on 28-vuotias transmies.

  Transmies Joonatan kertoo millaista on tulla vihdoin kohdatuksi sellaisena kuin on, miehenä

 • Mediataitoja kouluun

  Mediataitoja kouluun

  Mediakompassi-kokonaisuus koostuu kolmesta eri ohjelmasarjasta, joista ensimmäinen on tarkoitettu alkuopetukseen, toinen alakouluun ja kolmas yläkouluun ja lukioon.