Hyppää pääsisältöön

Karhean fuusion taitaja

Mario Diaz de Leon (s. 1979) on yksi Yhdysvaltojen itärannikon vilkkaan ja innovatiivisen musiikkielämän säveltäjänimistä. Säveltäjän neljännellä julkaisulla kuullaan aiempien äänitteiden tapaan omaääninen yhdistelmä elektroakustisia soivuuksia.

diaz de león äänitteen kansi
diaz de león äänitteen kansi Denovali Records

Diaz de Leonin musiikki on pakoton tyylillinen sulauma muun muassa elektroakustista jälkiminimalismia, elektronista tanssimusiikkia sekä popmaisia tarttuvuuksia. Toisinaan sävelistö taipuu leikkisän ja huolettoman sävelaiheiston työstöön, toistoon ja muuntuvuuksiin.

Äänitteen vahvuus on kokonaisuudessa, kun kaikki neljä teosta tutkailevat hieman eri tavoin elektroakustisia ulottuvuuksia. Sacrament nyplää katkelmallista toistomusiikkia. Labrys rakentuu pienten sykäysten kaikumaisemista ja Irradiance painottuu akustiseen sointivärimusiikkiin. Päätöskappale Mysterium alkaa tutun oloisin etnovaikuttein päättyen leijailevaan sointiavaruuteen.

Parhaimmillaan Diaz de Leon tekee omaäänistä vakaiden maisemien ja mietiskelevän mielen musiikkia. Ihan sitä parasta De Leonin luomaa sävelistöä ei mielestäni tällä julkaisulla kuitenkaan kuulla, joten jään mielenkiinnolla odottamaan seuraavaa julkaisua.

Mario Diaz de Leon. Cycle and Reveal. Talea Ensemble. Denovali Records.

Kuuntele Uudet levyt 10.12.2019, toimittajana Aki Yli-Salomäki.

  • Jessica Meyer vakuuttaa ja yllättää

    Jessica Meyer vakuuttaa ja yllättää

    Yhdysvaltojen itärannikolta kuuluu taas. New Yorkissa vaikuttava Jessica Meyer toimi aiemmin ainoastaan alttoviulistina, kunnes keski-ikää lähestyessään viitisen vuotta sitten alkoi myös säveltää. Tämän vielä lyhyehkön matkan tuloksia voidaan nyt kuulla Meyerin ensimmäiseltä profiilijulkaisulta. Ensimmäisenä yllättää vahva omaäänisyys ja pirteys.

  • Kirpeän levollisia perinnesävelmiä

    Kirpeän levollisia perinnesävelmiä

    Kitaristi Heikki Ruokangas sekä harmonikansoittaja Anne-Mari Kanniainen hakeutuvat perinnesävelmien pariin samalla uutta soivaa ympäristöä hahmotellen.