Hyppää pääsisältöön

Karhean fuusion taitaja

Mario Diaz de Leon (s. 1979) on yksi Yhdysvaltojen itärannikon vilkkaan ja innovatiivisen musiikkielämän säveltäjänimistä. Säveltäjän neljännellä julkaisulla kuullaan aiempien äänitteiden tapaan omaääninen yhdistelmä elektroakustisia soivuuksia.

diaz de león äänitteen kansi
diaz de león äänitteen kansi Denovali Records

Diaz de Leonin musiikki on pakoton tyylillinen sulauma muun muassa elektroakustista jälkiminimalismia, elektronista tanssimusiikkia sekä popmaisia tarttuvuuksia. Toisinaan sävelistö taipuu leikkisän ja huolettoman sävelaiheiston työstöön, toistoon ja muuntuvuuksiin.

Äänitteen vahvuus on kokonaisuudessa, kun kaikki neljä teosta tutkailevat hieman eri tavoin elektroakustisia ulottuvuuksia. Sacrament nyplää katkelmallista toistomusiikkia. Labrys rakentuu pienten sykäysten kaikumaisemista ja Irradiance painottuu akustiseen sointivärimusiikkiin. Päätöskappale Mysterium alkaa tutun oloisin etnovaikuttein päättyen leijailevaan sointiavaruuteen.

Parhaimmillaan Diaz de Leon tekee omaäänistä vakaiden maisemien ja mietiskelevän mielen musiikkia. Ihan sitä parasta De Leonin luomaa sävelistöä ei mielestäni tällä julkaisulla kuitenkaan kuulla, joten jään mielenkiinnolla odottamaan seuraavaa julkaisua.

Mario Diaz de Leon. Cycle and Reveal. Talea Ensemble. Denovali Records.

Kuuntele Uudet levyt 10.12.2019, toimittajana Aki Yli-Salomäki.

  • Kapellimestari Eero Lehtimäki on meidän Eero – Musiikin syntymäpäiväkalenteri

    Onnittelemme syntymäpäivänä 13. tammikuuta!

    Eero Lehtimäki (s. 1989) on saanut syntymälahjakseen positiivisuuden auran. Iloinen ja välitön Eero on toimissaan rajaton, hän on valmistunut musiikkiammattien lisäksi diplomi-insinööriksi ja harrastaa kaikkea mahdollista baletista purjehdukseen. Ensimmäisen kapellimestarikiinnityksensä hän aloitti Joensuussa syksyllä 2019.

  • Avet Terterjan oli omaääninen sinfonikko

    Avet Terterjan oli omaääninen sinfonikko

    Maanista takomista, alkukantaisuutta ja hiiskuvia suvantoja. Näitä ja paljon muuta kuullaan armenialaisen Avet Terterjanin (1929–1994) kahdessa erikoislaatuisessa sinfoniassa. Terterjan rakensi 1960-luvun lopulla alkanutta sinfoniasarjaansa aivan elämänsä loppuun asti, mutta yhdeksättä sinfoniaa hän ei enää saanut viimeisteltyä.