Hyppää pääsisältöön

Leppoisa messu

Timo Ruottinen (s. 1947) lienee useimmille taidemusiikin ystäville tuttu ennen kaikkea Alba-levy-yhtiön pitkäaikaisena keulahahmona. Nyt Ruottinen esittäytyy samaisen yhtiön julkaisemana myös säveltäjän roolissa, kun jo viisikymmentä vuotta sitten valmistunut Missa Popularis kokee ensijulkaisunsa.

ruottinen äänitteen kansi
ruottinen äänitteen kansi Timo Ruottinen

Parikymppiseltä tekijältä Missa Popularis oli epäilemättä varsin mittava ja kunnianhimoinen projekti. Tyylillisesti kuorolle ja yhtyeelle kirjoitettu musiikki lähinnä flirttailee länsimaisen taidemusiikin kanssa. Mitään varsinaista synteesiä populaari- ja taidemusiikin aineksista Ruottinen ei kuitenkaan rakenna. Ennen kaikkea yli tunnin kestoinen gospel-henkinen teos ammentaa soivuuksia oman aikansa popista ja vähän rokistakin. Melodialinjat lipuvat yli kahdenkymmenen kappaleen popmaisissa sointukierroissa ja rakenteissa hillityllä alueella haikeina ja vilpittöminä.

The New Segment Orchestran nimellä kulkeva muusikkokaarti (Seppo Alajoki ja Lauri Hannu, kitara, Masa Orpana, saksofonit ja huilu, Arto Piispanen, kosketinsoittimet, Juuso Nordlund, basso, Juppo Paavola, rummut) esittelee Pirkanmaan parhaimmistoa. Kokenut ja osaava esittäjistö takaa ainakin bändiosuuksien sujuvuuden. Ruamjai-kuoro laulaa puhtaasti ja innokkaasti. Sen sijaan kuorosta nostettujen laulajien ja muiden laulusolistien osuudet eivät kaikilta osin aivan samaan varmuustasoon yllä.

Mainiota, että Ruottisen Missa Popularis vihdoinkin saatiin taltioitiin kokonaisuudessaan. Teoksen valmistumisen aikaan 1960-luvun lopussa suosittiin kotimaisessa musiikkielämässä sinfonista ykseyttä, jota synkein ja vakavin sävyin luotiin ja vaalittiin. Siinä joukossa Ruottisen teos oli epäilemättä aikanaan aikamoinen outolintu.

Timo Ruottinen. Missa Popularis. The New Segment Orchestra, Juha Junttu, laulu, Janne Salmenkangas, laulu, Ruamjai-kuoro, joht. Kirsi Kaunismäki-Suhonen. Alba (ABCD442).

Kuuntele Uudet levyt 10.12.2019, toimittajana Aki Yli-Salomäki.

  • Kapellimestari Eero Lehtimäki on meidän Eero – Musiikin syntymäpäiväkalenteri

    Onnittelemme syntymäpäivänä 13. tammikuuta!

    Eero Lehtimäki (s. 1989) on saanut syntymälahjakseen positiivisuuden auran. Iloinen ja välitön Eero on toimissaan rajaton, hän on valmistunut musiikkiammattien lisäksi diplomi-insinööriksi ja harrastaa kaikkea mahdollista baletista purjehdukseen. Ensimmäisen kapellimestarikiinnityksensä hän aloitti Joensuussa syksyllä 2019.

  • Avet Terterjan oli omaääninen sinfonikko

    Avet Terterjan oli omaääninen sinfonikko

    Maanista takomista, alkukantaisuutta ja hiiskuvia suvantoja. Näitä ja paljon muuta kuullaan armenialaisen Avet Terterjanin (1929–1994) kahdessa erikoislaatuisessa sinfoniassa. Terterjan rakensi 1960-luvun lopulla alkanutta sinfoniasarjaansa aivan elämänsä loppuun asti, mutta yhdeksättä sinfoniaa hän ei enää saanut viimeisteltyä.