Hyppää pääsisältöön

Muutoksen matkaopas: "Ihmisillä on kiire ja liikaa tavaraa" – kodin epäjärjestyksen selättäminen vaatii lähes aina roinan vähentämistä, mutta sukkia ei tarvitse viikata

Ilana Aalto ja Maria Jyrkäs kirjahyllyn edustalla.
Ilana Aalto (vasemmalla) kertoo Maria Jyrkäkselle, että energiaa vapautuu, kun sitä ei enää kulu sekasotkun kanssa kamppailuun. Ilana Aalto ja Maria Jyrkäs kirjahyllyn edustalla. Kuva: Yle Muutoksen matkaopas,Ammattijärjestäjä,maria jyrkäs

Ammattijärjestäjä Ilana Aalto sanoo Muutoksen matkaoppaassa, että kodin siisteydessä tärkein mittapuu on arjen sujuvuus. Hän myös painottaa lempeyttä ja myötätuntoa itseä ja toisia kohtaan.

Tärkeät vaatteet ovat hukassa, laskut ovat hautautuneet lehtipinoon, kesä- ja talvijalkineet nököttävät eteisessä vierekkäin ja varastot pullistelevat esineitä, joita ei ole jaksettu tai raaskittu heittää pois.

Eihän ketään edes kehtaa kutsua kylään. Mikä neuvoksi?

Vieraani Ilana Aalto etsii vastausta arjen sujuvuudesta.

– Puhun rennon järjestyksen puolesta. Kaapin ei tarvitse näyttää sisältä kauniilta. Alushousuja ei tarvitse viikata, eikä sukkiakaan, eikä niitä varsinkaan tarvitse laittaa värijärjestykseen. Estetiikka on heille, jotka erityisesti nauttivat siitä.

Olen samaa mieltä Ilanan kanssa, että oman kodin esikuvaa ei kannata etsiä Instagramista. Todellisuus voi olla jotain ihan muuta, ja silti kotona voi olla hyvä olo.

Epäjärjestys syntyy kiireestä ja liiasta tavarasta

Ammattijärjestäjä, tietokirjailija, kulttuurihistorioitsija, filosofian tohtori Ilana Aalto on järjestänyt suomalaisia koteja viiden vuoden ajan.

Kun epäjärjestys raastaa hermoja, taustalla on hänen mukaansa usein kaksi syytä: elämän hektisyys ja liika tavaramäärä.

– Ihmisillä on kiire ja niillä on liikaa tavaraa. Siitähän se syntyy. En usko tavanneeni yhtään asiakasta, jonka elämäntilanne ei jollakin tavalla olisi antanut syytä kodin sotkuun. Ihan yksinkertaisimmillaan se voi olla hektinen elämäntilanne kuten ruuhkavuodet.

Voimavaroja voivat syödä myös työssä uupuminen, sairaudet tai läheisen kuolema.

Aina kodin epäjärjestys ei kerro elämänhallinnan ongelmista, sillä toiset meistä ottavat siivouksenkin rennosti.

– Ihmiset saavat olla boheemeja. Jos he itse eivät koe sotkua ongelmaksi, niin antaa olla sitten vaan.

Jos tavarasta ei ole iloa tai hyötyä, silloin siitä on haittaa ja silloin se saa mennä.

Kun Ilanalta pyydetään apua kodin epäjärjestyksen hallintaan, hän etenee kolmen vaiheen kautta.

1) Määritellään tavoite. Yleensä tavaramäärää pitää saada vähemmäksi.
2) Etsitään toimivat paikat tavaroille. Tavaroiden, joita käytetään, pitää olla helposti otettavissa käyttöön ja laitettavissa pois, jotta etsimisestä ei synny sotkua.
3) Ylläpito. Minimalistikin saa aikaan sotkun, jos tavaroita ei laiteta takaisin paikoilleen.

Kuulostaa helpolta. Entä jos tavaroiden vähentäminen onkin vaikeaa?

– On tärkeä tunnistaa, miksi se on vaikeaa. Olenko nostalgikko vai pelkäänkö taloudellisia menetyksiä vai olenko varautujatyyppi? Jos pystyy tunnistamaan syyn, voi helpommin kyseenalaistaa itseään.

Nostalgisen ihmisen kaapit ovat täynnä esimerkiksi vanhoja keikkapaitoja tai hän säilöö lasten maitohampaat herttaisten muistojen vuoksi. Varautuja hamstraa kaikkea pahan päivän varalle. Velvollisuudentuntoinen säilyttää saamansa lahjat, vaikkei pitäisikään niistä. Haaveilija kerää keittokirjoja, jos vaikka joskus ryhtyisi unelmansa kaltaiseksi kotikokiksi.

Ilana Aalto sanoo, että kun tajuamme liiasta tavarasta aiheutuvat haitat, on helpompi valita olennainen.

– Jos tavarasta ei ole iloa tai hyötyä, silloin siitä on haittaa ja silloin se saa mennä.

Monelle vain sen toisen tavarat ovat "roinia" ja "rytkyjä"

Aina itsensä johtaminenkaan ei riitä. Ilana Aalto tapaa usein perheitä, joissa saman perheen sisällä on erilaisia siisteyskäsityksiä. Yhtä perheenjäsentä epäjärjestys häiritsee, mutta muita ei.
Ilanan mukaan ristiriita pystytään ratkaisemaan hyvällä tahdolla.

Kannattaa sovitella, irtautua vanhoista siivousriidoista ja etsiä vähiten häiritsevä kompromissi.

Monelle juuri sen toisen tavarat ovat roinaa. Omaa “roinaa” ei nähdä tai se selitellään parhain päin. Niinpä ei ole yllättävää, että päsmäröintiäkin näkee.

– Haluaisitko sinä, että joku toinen tulisi vaatekaapillesi ja päättäisi, mitkä “rytkyt” heitetään pois?

– Ihmisten tavarat ovat hirveän henkilökohtaisia ja hänelle itselleen tärkeitä, oli sitten kyse lapsesta tai aikuisesta.

Joku saattaa pitää siivousta ja järjestyksenpitoa näpertelynä, mutta Ilanan tekemän kyselyn mukaan apua etsivät hakevat mielenrauhaa, helpotusta stressaavaan tavaratyöhön.

Kun koti on saatu toimivaksi, lopputulos voi myös yllättää. Vapautuu aikaa miettiä aiempaa tarkemmin, mitä oikeastaan haluaisi elämältään.Haluatko tietää tarkemmin tavaratyöstä, tavarajumpasta, kotihäpeästä, kotipositiivisuudesta ja aikaansaamisen taidosta? Kuuntele keskustelumme kokonaisuudessaan Areenassa: Mihin kaikkeen energiaa vapautuu, kun sitä ei enää kulu ainaiseen sekasotkun kanssa kamppailuun?

Muutoksen matkaopas Radio Suomessa ja Areenassa joka maanantai klo 19.05.

Uusimmat sisällöt - Yle Radio Suomi