Hyppää pääsisältöön

Prisma: Kaksoskokeiden seuraukset – salainen tutkimus erotti sisarukset ja jätti traumaattiset jäljet

Identtiset kaksoset Doug ja Howard saivat tietää toisistaan vasta aikuisiällä.
Identtiset kaksoset Doug Rausch ja Howard Burack saivat tietää toisistaan vasta aikuisiällä. Identtiset kaksoset Doug ja Howard saivat tietää toisistaan vasta aikuisiällä. Yle TV1

TV1 keskiviikkona 18.12.2019 klo 19.00 - 19.55, uusinta maanantaina 23.12. klo 23.35, Areenassa

Amerikkalainen Howard Burack syntyi New Yorkissa ja sai lapsuudessaan tietää, että hänet oli adoptoitu. Doug Rausch kasvoi puolestaan New Yorkissa ja muutti sitten Massachusettsiin. Vuonna 1963 syntyneet identtiset kaksoset Howard ja Doug erotettiin jo lapsina ja molemmat pojat annettiin adoptioon.

Howard oli 35-vuotias, kun hän kirjoitti Louise Wise Services -adoptiotoimistoon ja pyysi omia tietojaan. Hän sai kuulla, että hänellä oli identtinen kaksoisveli. Tieto tuli täytenä yllätyksenä ja järkytti.

Kaksi vuotta myöhemmin toimintansa lopetteleva adoptiotoimisto otti yhteyttä ja Howard sai kuulla, että hänen kaksoisveljensä oli etsinyt veljeään parin vuoden ajan.

Doug ja Howard olivat olleet osa salaista tutkimusta, jolla oli kolme rahoittajaa: adoptiotoimisto, The Jewish Board of Guardians ja Columbia-yliopisto.

Yhdysvalloissa tehtiin 1960-luvulla identtisten kaksosten tutkimusta, jossa lapset erotettiin toisistaan ja sijoitettiin eri perheisiin. Lapsen adoptoineelle perheelle ei kerrottu, että lapsella on sisarus. Vanhemmille ei kerrottu sitäkään, että lapsen kehityksen seuranta liittyi salaiseen tutkimukseen.

Amerikkalainen dokumentti Kaksoskokeiden seuraukset lähtee selvittämään traagisesti epäonnistuneen kokeen vaikutuksia. Kuinka tietoisia tutkimuksen tekijät olivat eettisistä kysymyksistä ja traumaattisista seurauksista? Minkälaisen jäljen tutkimus jätti toisistaan erotetuille identtisille kaksosille ja heidän perheilleen?

The Twinning Reaction. Ohjaus: Lori Shinseki. Tuotanto: Scorpion TV, Yhdysvallat, 2017.

  • Hartausohjelmissa kysellään toivoa ja lohdutusta Ukrainan tilanteeseen

    Television ja radion hartausohjelmissa rukoillaan rauhaa.

    Hartausohjelmissa rukoillaan rauhan puolesta ja etsitään rohkaisua levottomuuden keskelle. Ukrainan tilanne näkyy ja kuuluu lähipäivinä sekä televisio- ja radiojumalanpalveluksissa, aamu- ja iltahartauksissa että Pisara-ohjelmassa. Sunnuntaina 13.3. klo 10 lähetetään myös suorana Yle TV1:llä ekumeeninen ja uskontojen välinen Rauhanrukous Ukrainan puolesta.

  • Alkuvuoden hartausohjelmissa uskon pohdintaa ja postikortteja maailmalta

    Radion ja tv:n hartausohjelmissa toivoa sävelin ja sanoin.

    Vuoden 2022 alkupäivinä on tarjolla runsas kattaus hartausohjelmia. Televisiossa nähdään arkistojen kätköistä nostalginen jumalanpalveluslähetys Lakeuden Rististä. Loppiaisena pohditaan lähetystyötä Nojatuolikirkossa. Radiossa kuullaan mm. moderni Verkoston jumalanpalvelus Munkkiniemestä sekä eri-ikäisten yhteisöllinen radiomessu suorana Haapajärven kirkosta. Radiohartauksissa saadaan postikortteja maailmalta. Musiikkina jumalanpalveluslähetyksissä kuullaan niin kanteleen helkyntää kuin urkuja ja bändimusiikkia.