Hyppää pääsisältöön

Somnium ensemble juhlii hartaasti

Hyvin balansoitua resonanssia, hartaan juhlavia tunnelmia ja korkeuksiin kurottelevia soivuuksia voidaan kuulla Somnium ensemblen tuoreella julkaisulla. Tatu Erkkilän perustaman kuoron kymmenvuotisen kasvumatkan hedelmiä maistellaan nyt julkaisulla, joka kokoaa yhteen vuosien varrella yhdessä koettua ja hioutunutta ohjelmistoa.

Somniun ensemblen äänitteen kansi
Somniun ensemblen äänitteen kansi Alex Freeman

Erkkilän teosvalinnat liikkuvat kuoron luontevilla vahvuusalueilla ja sen ilmaisun ytimessä. Pääpaino on lempeästi ja verkkaisesti soljuvissa koskettavuuksissa, kun koraalipilarit muuntuvat moniääniseksi köynnökseksi.

Runsaasta kokonaisuudesta nousee useita vaikuttavia kiintopisteitä, kun pienkappaleiden puro vaeltelee 1500-luvun renessanssipolyfoniasta nykypäivään. Kokonaisuus soi vuolaana, jopa siinä määrin että muutaman pienemmän kappaleen olisi voinut pudottaa poiskin.

Erityisesti edukseen soivat Alfred Schnittken hartaat jylhyydet, hittitehdas Eric Whitacren pehmeä resonanssi sekä Rudolf Mauersbergerin voimallisesti valittava nostalgia.

Kuoron Alex Freemanilta tilaama teos Cathedral of Spring on taltioitu tuoreeltaan. Freeman kuljettelee kokeneen kuorosäveltäjän varmalla otteella äänistöä eteenpäin. Moni-ilmeisen teoksen päättää vaikuttavasti sen päätösosa Benediction: Spring Hymnal, jonka rikkaat harmoniat leijuvat kekseliäästi.

Somnium ensemblen julkaisu välittää onnistuneesti kuorolaulamisen ilon ja yhteisöllisyyden. Kuoro on vuosien varrella kehittynyt huimasti ja tavoittaa soinnissaan nyt jo varsin korkean tason.

Unesi ääni. Somnium ensemble, joht. Tatu Erkkilä. Omakustanne (SE02).

Kuuntele Uudet levyt 10.12.2019, toimittajana Aki Yli-Salomäki.

  • Jessica Meyer vakuuttaa ja yllättää

    Jessica Meyer vakuuttaa ja yllättää

    Yhdysvaltojen itärannikolta kuuluu taas. New Yorkissa vaikuttava Jessica Meyer toimi aiemmin ainoastaan alttoviulistina, kunnes keski-ikää lähestyessään viitisen vuotta sitten alkoi myös säveltää. Tämän vielä lyhyehkön matkan tuloksia voidaan nyt kuulla Meyerin ensimmäiseltä profiilijulkaisulta. Ensimmäisenä yllättää vahva omaäänisyys ja pirteys.

  • Kirpeän levollisia perinnesävelmiä

    Kirpeän levollisia perinnesävelmiä

    Kitaristi Heikki Ruokangas sekä harmonikansoittaja Anne-Mari Kanniainen hakeutuvat perinnesävelmien pariin samalla uutta soivaa ympäristöä hahmotellen.