Hyppää pääsisältöön

Tuomas Turriago peilissä

Tuomas Turriago (s. 1979) jakaa aikaansa laaja-alaisesti toimien pianistina, kapellimestarina sekä säveltäjänä. Turriagon soolopianolle kirjoitettua tuotantoa voi nyt kokonaisuudessaan kuulostella uudella julkaisulla, jonka esittäjänä toimii perustellusti tekijä itse.

turriago äänitteen kansi
turriago äänitteen kansi Tuomas Turriago

Vaikka Turriago hallinnoi pianoa etevän virtuoosin ottein, on oma instrumentti jäänyt tekijän kamarimusiikituotannossa sivualalle. Äänitteelle kokonaisuudessaan koottu Turrriagon soolopianolle kirjoittama sävelistö koostuu yhdeksästä kappaleesta, joista useimmat ovat kestoltaan viiden, kuuden minuutin mittaisia. Kokonaisuudesta nousee esiin kolme painokkaampaa teosta.

Vuosituhannen vaihteessa valmistunut Pianosonaatti nro 1 on Copland- ja Englund-henkisessä harmonisessa asettelussaan hieman eri maailmasta kuin Turriagon myöhemmät teokset. Eheästi muodontuva teos on laajuudessaan ja aihelmien rakentelussaan kunnianhimoisempi kuin muut äänitteen teokset.

Uudemmista teoksista edukseen soi heti 2010-luvun alussa valmistunut Schumann-variaatioiden sarja Through Corridors of Dream, joka esittelee varioitavan lähteensä vasta teoksen loppupuolella.

Vuotta myöhemmin valmistunut Da Lontano... edustaa hengittävyytensä, keskittyneisyytensä ja yhtenäisen tunnelmansa ansioista äänitteellä hieman erilaista ilmaisua. Hämyisän kutsuva ja pysähtynyt karaktäärikappale pitäytyy kuulaassa tunnelmassa alusta loppuun asti. Se kasvaa maltillisesti jälleen lopussa hiljentyen.

Tuomas Turriago. Complete Piano Solo Works. Tuomas Turriago, piano. Pilfink (JJVCD-215).

Kuuntele Uudet levyt 10.12.2019, toimittajana Aki Yli-Salomäki.

 • Jessica Meyer vakuuttaa ja yllättää

  Jessica Meyer vakuuttaa ja yllättää

  Yhdysvaltojen itärannikolta kuuluu taas. New Yorkissa vaikuttava Jessica Meyer toimi aiemmin ainoastaan alttoviulistina, kunnes keski-ikää lähestyessään viitisen vuotta sitten alkoi myös säveltää. Tämän vielä lyhyehkön matkan tuloksia voidaan nyt kuulla Meyerin ensimmäiseltä profiilijulkaisulta. Ensimmäisenä yllättää vahva omaäänisyys ja pirteys.

 • Kirpeän levollisia perinnesävelmiä

  Kirpeän levollisia perinnesävelmiä

  Kitaristi Heikki Ruokangas sekä harmonikansoittaja Anne-Mari Kanniainen hakeutuvat perinnesävelmien pariin samalla uutta soivaa ympäristöä hahmotellen.

 • Sinfonioita rosmariinin ja timjamin tuoksuista

  Sinfonioita rosmariinin ja timjamin tuoksuista

  Englantilainen säveltäjä Christopher Gunning (s. 1944) voi olla monelle äkkiseltään varsin tuntematon nimi. Gunningin elokuviin ja tv-sarjoihin tuottamasta musiikista voivat kuitenkin olla tuttuja ainakin Agatha Christie -filmatisoinnit sekä mainio höpösarja Puutarhaetsivät (alk. Rosemary & Thyme).

 • Reilusti jälkiromanttista

  Reilusti jälkiromanttista

  Aikamme taidemusiikki näyttäytyy nykyisin moninaisin kasvoin. Osa tekijöistä katsoo mielestään eteenpäin, yksi sivulle, joku taas ylös tai alas, ajatellen siellä näkevänsä jotain uutta sekä mielenkiintoista. Sitten on niitäkin, jotka katsovat visusti taaksepäin ja ammentavat uutta vanhasta.