Hyppää pääsisältöön

Tuomas Turriago peilissä

Tuomas Turriago (s. 1979) jakaa aikaansa laaja-alaisesti toimien pianistina, kapellimestarina sekä säveltäjänä. Turriagon soolopianolle kirjoitettua tuotantoa voi nyt kokonaisuudessaan kuulostella uudella julkaisulla, jonka esittäjänä toimii perustellusti tekijä itse.

turriago äänitteen kansi
turriago äänitteen kansi Tuomas Turriago

Vaikka Turriago hallinnoi pianoa etevän virtuoosin ottein, on oma instrumentti jäänyt tekijän kamarimusiikituotannossa sivualalle. Äänitteelle kokonaisuudessaan koottu Turrriagon soolopianolle kirjoittama sävelistö koostuu yhdeksästä kappaleesta, joista useimmat ovat kestoltaan viiden, kuuden minuutin mittaisia. Kokonaisuudesta nousee esiin kolme painokkaampaa teosta.

Vuosituhannen vaihteessa valmistunut Pianosonaatti nro 1 on Copland- ja Englund-henkisessä harmonisessa asettelussaan hieman eri maailmasta kuin Turriagon myöhemmät teokset. Eheästi muodontuva teos on laajuudessaan ja aihelmien rakentelussaan kunnianhimoisempi kuin muut äänitteen teokset.

Uudemmista teoksista edukseen soi heti 2010-luvun alussa valmistunut Schumann-variaatioiden sarja Through Corridors of Dream, joka esittelee varioitavan lähteensä vasta teoksen loppupuolella.

Vuotta myöhemmin valmistunut Da Lontano... edustaa hengittävyytensä, keskittyneisyytensä ja yhtenäisen tunnelmansa ansioista äänitteellä hieman erilaista ilmaisua. Hämyisän kutsuva ja pysähtynyt karaktäärikappale pitäytyy kuulaassa tunnelmassa alusta loppuun asti. Se kasvaa maltillisesti jälleen lopussa hiljentyen.

Tuomas Turriago. Complete Piano Solo Works. Tuomas Turriago, piano. Pilfink (JJVCD-215).

Kuuntele Uudet levyt 10.12.2019, toimittajana Aki Yli-Salomäki.