Hyppää pääsisältöön

RSO:n Faust-teema jatkuu kevätkaudella Berlioz’n dramaattisella legendalla

Faustin tuomion punainen tekstilogo mustalla pohjalla
Faustin tuomion punainen tekstilogo mustalla pohjalla Kuva: Heidi Grönroos Radion sinfoniaorkesteri

Ikoninen Faust-hahmo esittäytyi RSO:n kuluvan kauden avanneessa Schumannin oratoriossa Kohtauksia Goethen Faustista. Teema jatkuu 17.1., kun ylikapellimestari Hannu Lintu johtaa Hector Berlioz’n dramaattisen legendan Faustin tuomio. Keväällä kuullaan myös lisää Šostakovitšin sinfonioita sekä Sauli Zinovjevin, Lauri Kilpiön ja Otto Virtasen teosten kantaesitykset. Toukokuussa RSO ja Hannu Lintu konsertoivat Japanissa.

Berlioz’n Faustin tuomio kuuluu Hannu Linnun mieliteoksiin. ”Pidän sitä yhtenä orkesteri- ja kuorokirjallisuuden täydellisimmistä ja dramaattisimmista teoksista.” Musiikkitalon Kuoron, Ylioppilaskunnan Laulajien ja Suomen Kansallisoopperan lapsikuoron kanssa esitettävää teosta tähdittävät Florian Boesch, John Irvin, Karen Cargill ja Markus Suihkonen.

Keväällä jatkuu myös toinen kauden teema, Dmitri Šostakovitš, jonka tuotannosta ohjelmassa on keskikauden sinfonioita ja konserttoja. Trondheimin sinfoniaorkesterin ylikapellimestari Han-Na Changin RSO-debyytissä kuullaan sinfonia nro 10 ja Hannu Linnun johdolla nro 11. Jukka-Pekka Sarasteen johtaman 14. sinfonian solisteina laulavat Elena Pankratova ja Mikhail Petrenko. Ensimmäisen viulukonserton tulkitsee nuori Tami Pohjola ja toisen viulukonserton solistina soittaa Elina Vähälä.

RSO:n ylikapellimestarin tehtävät syksyllä 2021 aloittava Nicholas Collon johtaa orkesteria helmikuussa. Ohjelmassa on Kalevi Ahon ja Rahmaninovin teosten lisäksi Thomas Adès’n viulukonsertto, jonka solistina esiintyy Pekka Kuusisto.

Kevään kantaesityksiä ovat Lauri Kilpiön uusi orkesteriteos sekä Sauli Zinovjevin pianokonsertto, jonka solisti on Vikingur Ólafsson. Polyteknikkojen Kuoron 120-vuotisjuhlakonsertissa on ohjelmassa kuoron ja RSO:n vuonna 2017 kantaesittämä Lotta Wennäkosken Uniin asti.

RSO:n muusikoiden suunnitteleman kamarimusiikkifestivaalin ohjelma vie huhtikuussa yleisön mielen moninaisiin maisemiin. MIND! -nimeä kantavassa tapahtumassa pohditaan teosten kautta mm. miltä kuulostaa mieleltään järkkyneen säveltäjän musiikki. Tapahtumassa saa myös kantaesityksensä RSO:n fagotisti Otto Virtasen laulusarja, jonka solistina esiintyy Helena Juntunen.

Kausi päättyy Japanin kiertueeseen 21.–31.5. RSO ja Hannu Lintu konsertoivat mm. Tokion Suntory Hall’ssa, Nagoyassa ja Osakassa. Ohjelmassa on Sibeliuksen ja Tšaikovskin sinfonioita sekä Prokofjevin 2. pianokonsertto ja Sibeliuksen viulukonsertto. Kiertueen solisteina ovat pianisti Seong-Jin Cho ja viulisti Ruy Goto.

Kevätkauden kertaliput ovat nyt myynnissä Ticketmasterissa.

 • Miten luonto soi? Lähetä meille kuva soivasta luonnosta ja voita lippuja RSO:n konserttiin!

  Julkaisemme kuvat sometileillämme.

  Radion sinfoniaorkesterin (RSO) juonnetussa konsertissa 3.11. esitellään, minkälaisin musiikillisin keinoin luontoa voi kuvata. Entä miten luonto itsessään soi? Lähetä meille kuva soivasta luonnosta ja kerro siitä lyhyesti ‒ julkaisemme sen RSO:n sometileillä. Kuvien lähettäjien kesken arvotaan lippuja RSO:n konsertteihin.

 • Nuorten solistien koesoitto 13.-14.1.2022

  Nuorten solistien konsertti on 29.4.2022

  Radion sinfoniaorkesterin perinteinen Nuorten solistien konsertti pidetään jälleen Helsingin Musiikkitalossa 29.4.2022. Konserttiin voi hakea koesoiton kautta, joka järjestetään 13.-14.1.2022. Koesoittoon on ilmoittauduttava viimeistään keskiviikkona 8.12.2021.

 • Nicholas Collon: ”Thomas Adès on yksi nykymusiikin suurista äänistä”

  Thomas Adès on RSO-festivaalin nimikkosäveltäjä.

  "Olen varma, että ihmiset viidenkymmenenkin vuoden päästä muistavat meidän Thomas Adès -festivaalin ja sanovat: 'Minäkin olin siellä'. Muistamme nämä viikot samalla tavalla kuin vaikkapa sen, kun Mahler oli Helsingissä, tai muut suuret säveltäjät. Adès on yksi heistä", ylistää ylikapellimestari Nicholas Collon RSO-festivaalin nimikkosäveltäjää.