Hyppää pääsisältöön
Aihesivun Nosteessa radio pääkuva

YleX Nosteessa: Alma Une on lastenkirjoista inspiroituva dreampoppari, joka tähtää kunnianhimoisesti ulkomaille

Vaaleahiuksinen nuori mies katsoo suoraan kameraan syntetisaattori hartioillaan. Kuvan taustana on piirretty yömaisema: kuu ja sitä ympäröivät siniset pilvet.
Vaaleahiuksinen nuori mies katsoo suoraan kameraan syntetisaattori hartioillaan. Kuvan taustana on piirretty yömaisema: kuu ja sitä ympäröivät siniset pilvet. Kuva: Promokuva Nosteessa (YleX),musiikki

Uuden musiikin X -ohjelman Ida Karimaa ja Jani Kareinen valitsevat viikoittain soittoon yhden bändin tai artistin, jolla ei ole vielä levytyssopimusta, tai jonka on sopimus pienen levy-yhtiön tai julkaisijan kanssa. Tällä viikolla vuorossa on Alma Une.

Alma Une tekee dream popia.

Ida Karimaa ja Jani Kareinen kommentoivat:

– Vaikka Alma Unen soundi on pehmeän haaveileva, huokuu nuoresta muusikosta määrätietoinen asenne. Unen musiikki putoaa dream popin sateenvarjon alle. Vaikka hän on artistina vielä hiomaton kivi ja hänen soundinsa varsin kotikutoista, omaehtoinen tekeminen, harmoniset soundimaailmat ja kunnianhimoinen näkemys tulevasta urasta enteilevät rosoisen pinnan alta paljastuvaa timanttia.

– Alma Une maalailee musiikillaan maisemia ja inspiroituu muun muassa lastenkirjoista. Kun tähän lisää vielä nälän kokeilla jatkuvasti uutta ja luoda kansainvälistä uraa, on kasassa sen verran mielenkiintoinen paketti, että Unen unenomaiseen kudelmaan on hypättävä mukaan. Määränpäähän on vielä matkaa, mutta sen aikana ehtii tapahtua vielä vaikka mitä.

Mikä sai sinut aloittamaan musiikin tekemisen?

– Olen aina tehnyt musiikkia, ja vaikka se on aikamoinen klisee, on musiikinteko tuntunut aina osalta minua. Pari vuotta sitten aloin leikkimään ekaa kertaa musasoftalla, ja pian tuli kauhea tarve saada jotain julkaistua. Moni ikätoveri lähipiirissä teki jo musiikkia ja pelkäsin jääväni siitä paitsi. Ensimmäiseksi musiikin julkaiseminen tuntui sellaiselta “Katsokaa, minäkin osaan!” -statementilta.

– Oli tärkeää, että tein kaiken itse, tuottamisen mukaan lukien. Jälkeenpäin mietittynä se oli ehkä vähän huono asenne, että piti jotenkin todistella itseään. Vuonna 2017 aloin tekemään musiikkia nimellä Alma Une, ja asenteeni muuttui nopeasti ammattimaisemmaksi ja sellaiseksi, että löysin motivaation itsestäni.

Mistä artistinimesi tulee?

– Se tulee nimistäni Alma Unelma. "Une" on myös ranskankielen feminiinimuotoinen artikkeli, ja ajattelin, että se on ihan hauska seikka. Olen myöhemmin hieman katunut artistinimeäni, sillä tuleehan Suomesta jo yksi hyvin kuuluisa Alma-niminen pop-artisti. Tuntuu että tässä vaiheessa nimen muuttaminen olisi myöhäistä, enkä ole myöskään keksinyt mitään parempaa nimeä.

Miten kuvailisit musiikkiasi?

– Poppia, ehkä tarkemmin kuvailtuna dream poppia tai ambient poppia. Mutta kuitenkin mielikuvituksellista! Haluan tehdä sellaista musaa, jota itse kuuntelisin, ja jossa oma ääneni ja persoonani kuuluuvat läpi.

– Haluan myös kokeilla joka kerta jotain uutta, ja se on parasta mitä tiedän. Kaikki kappaleet maalavat jonkin tarkan maiseman. Visuaalisuus on tosi tärkeää minulle. Jos kuvittelen merta, niin kuin kappaleessa Run, käytän ääniä, jotka muistuttavat minua merestä.

Mikä musiikkiasi on inspiroinut?

– Kaikki maan ja taivaan väliltä, erityisesti lastenkirjat- ja ohjelmat. Sen takia, miten mielenkiintoisia ja värikkäitä maailmoja ja soundtrackeja niihin on luotu. Artisteista isoja roolimalleja minulle ovat muun muassa Grimes, Doja Cat ja Aurora. Heidän hahmomaisuutensa, itsenäisyytensä ja visuaalisuutensa inspiroivat.

Oletko jo keikkaillut? Jos olet, mitä keikkaa jännitit eniten?

– Olen vetänyt yhden keikan, se oli kolmen taidelukion tapahtuma kevätlukukauden lopussa. Tein biiseistä musasoftaan kököt vokaalittomat versiot ja lauloin päälle. Keikka oli aika kamala ja lyhyt, soundcheck oli ollut huono ja minua jännitti. Pidän sitä kuitenkin hyvänä kokemuksena.

Mikä olisi unelmiesi keikkapaikka?

– Tavastia! Tai joku muu legendaarinen ja hyvämeininkinen paikka, joka on kuitenkin tunnelmaltaan lämpöisä ja kotoisa. Myös ulkomaankeikka on iso unelma, ei niinkään väliä venuella. Ja festarit tietty.

Mitä bändiä tai artistia haluaisit päästä lämppäämään? Miksi?

Chisua, hän on edelläkävijä ja siisti taiteilijapersoona. Tai sitten Yeboyah. Hänen Elovena-EP:nsä on juuri se, mitä kaivattiin Suomeen.

Jos VR soisi elokuvassa, mitä kohtauksessa tapahtuisi?

– Coming of age -indieteinileffassa. Tyttöporukka ajaisi autolla auringonlaskuun moottoritietä pitkin. Kohtaus olisi hieman hidastettu ja siinä olisi retrotyylisiä valoja. Tai sitten lopputekstit.

Miten biisi syntyi?

– Tykkäsin Mario Kart -pelin visuaalisuudesta ja aloin ajatella, minkälaista olisi olla sen sisällä. Etsin ääniä jotka muistuttivat vanhoista videopeleistä. Syvällisemmin kappale kertoo jonkin sortin eskapismista, ja siinä on ehkä jopa melankolinen taso. Halusin tehdä kunnon trap pop -biisin, ja otin esimerkiksi Post Malonelta vaikutteita biisin loppupuolen ulinoihin.

Minkälaisia suunnitelmia ja haaveita sinulla on artistiurallesi?

– Julkaisen vielä tämän vuoden puolella yhden singlen. Haluaisin päästä keikkailemaan ja kehittämään musiikin visuaalista puolta. Aion julkaista parin vuoden kuluessa konseptialbumin. Tavoittelen kansainvälistä uraa, oli se sitten isompi tai pienempi skaalaltaan.

Onko sinusta Nosteessa-artistiksi? Lähetä demo musatoimittajille täältä!