Hyppää pääsisältöön

Majavalammen vieraat – ainutlaatuinen rämealue tarjoaa suojaisan asuinsijan

Majavien luoma, lähes luoksepääsemätön räme tarjoaa monimuotoiselle elämälle rauhallisen asuinsijan.
Kurjet lammella. Majavien luoma, lähes luoksepääsemätön räme tarjoaa monimuotoiselle elämälle rauhallisen asuinsijan. Kuva: SOVERI WILDLIFE FILMS OY Yle TV1,Majavalammen vieraat

TV1 sunnuntaina 14.6.2020 klo 8.05 - 9.00, Areenassa

Majavien luoma, lähes luoksepääsemätön räme tarjoaa monimuotoiselle elämälle rauhallisen asuinsijan. Metsän alkuperäinen eläimistö ja uudet tulokkaat kohtaavat etsiessään ravintoa ja suojaisaa lisääntymispaikkaa.

Maisema on ainutlaatuinen Suomen luonnossa.

Majavien luoma, lähes luoksepääsemätön räme tarjoaa monimuotoiselle elämälle rauhallisen asuinsijan.
Majavien luoma, lähes luoksepääsemätön räme tarjoaa monimuotoiselle elämälle rauhallisen asuinsijan. Kuva: SOVERI WILDLIFE FILMS OY Yle TV1,Majavalammen vieraat

Alkuaan puron halkomasta luonnontilaisesta metsästä majavat ovat muokanneet vuosien saatossa kymmenien hehtaarien laajuisen erikoislaatuisen kosteikon. Sen hetteikköä, soistuvaa maaperää pilkkovat monet lämpäreet ja uomat, joiden vesi on tummaa ja humuspitoista.

Avointa aluetta kiertää laaja, lähes läpitunkematon ryteikkö. Satoja maatuvia runkoja lojuu vedessä sikin sokin. Pystyssä sinnittelee vielä jatkuvasti harveneva lahopuiden kummitus metsä. Veden valtaama maaperä on koitunut puuston kohtaloksi. Maiseman muutos voi olla pitkäikäinen, jopa pysyvä.

Majavien luoma, lähes luoksepääsemätön räme tarjoaa monimuotoiselle elämälle rauhallisen asuinsijan.
Saukko. Majavien luoma, lähes luoksepääsemätön räme tarjoaa monimuotoiselle elämälle rauhallisen asuinsijan. Kuva: SOVERI WILDLIFE FILMS OY Yle TV1,Majavalammen vieraat

Alkuperäinen eliöyhteisö on saanut suurelta osin väistyä ja tilalle on tullut suhteellisen nopeasti, ehkä vain muutaman vuosikymmenen kuluessa, uusi lajisto. Kyseessä ei ole kuitenkaan suljettu ekosysteemi vaan se on jatkuvassa vuorovaikutuksessa ympäristöönsä alueen läpi kulkevan puron, tulvavesien ja monien eläinten välityksellä.

Tästä merkillisestä elinympäristöstä ja sen asukkaista kertoo luontokuvaaja Kari Soverin luontoelokuva Majavalammen vieraat. Elokuva seuraa rämealueen elämää läheltä vuorokauden ympäri.

Ohjaus Kari Soveri ja Niko Soveri. Kuvaus: Kari Soveri. Ilmakuvaus: Niko Soveri. Tuotanto: Soveri Wildlife Films Oy, Suomi, 2018. Dokumentti on esitetty Ykkösellä edellisen kerran 2020.

Majavien luoma, lähes luoksepääsemätön räme tarjoaa monimuotoiselle elämälle rauhallisen asuinsijan.
Majavien luoma, lähes luoksepääsemätön räme tarjoaa monimuotoiselle elämälle rauhallisen asuinsijan. Kuva: SOVERI WILDLIFE FILMS OY Yle TV1,Majavalammen vieraat
Keskustele
  • Hartausohjelmissa kysellään toivoa ja lohdutusta Ukrainan tilanteeseen

    Television ja radion hartausohjelmissa rukoillaan rauhaa.

    Hartausohjelmissa rukoillaan rauhan puolesta ja etsitään rohkaisua levottomuuden keskelle. Ukrainan tilanne näkyy ja kuuluu lähipäivinä sekä televisio- ja radiojumalanpalveluksissa, aamu- ja iltahartauksissa että Pisara-ohjelmassa. Sunnuntaina 13.3. klo 10 lähetetään myös suorana Yle TV1:llä ekumeeninen ja uskontojen välinen Rauhanrukous Ukrainan puolesta.

  • Alkuvuoden hartausohjelmissa uskon pohdintaa ja postikortteja maailmalta

    Radion ja tv:n hartausohjelmissa toivoa sävelin ja sanoin.

    Vuoden 2022 alkupäivinä on tarjolla runsas kattaus hartausohjelmia. Televisiossa nähdään arkistojen kätköistä nostalginen jumalanpalveluslähetys Lakeuden Rististä. Loppiaisena pohditaan lähetystyötä Nojatuolikirkossa. Radiossa kuullaan mm. moderni Verkoston jumalanpalvelus Munkkiniemestä sekä eri-ikäisten yhteisöllinen radiomessu suorana Haapajärven kirkosta. Radiohartauksissa saadaan postikortteja maailmalta. Musiikkina jumalanpalveluslähetyksissä kuullaan niin kanteleen helkyntää kuin urkuja ja bändimusiikkia.