Hyppää pääsisältöön

Avara luonto: Lumileikit piilokamerassa – hyiset olosuhteet vaativat sinnikkyyttä ja nokkeluutta

Eläimiksi naamioidut piilokamerat kuvaavat, mitä lumen ja jään valtakunnassa oikeasti tapahtuu.
Merisaukko pärjää Alaskan kylmissä vesissä. Eläimiksi naamioidut piilokamerat kuvaavat, mitä lumen ja jään valtakunnassa oikeasti tapahtuu. Kuva: Frederique Oliver / BBC Yle TV1,Avara luonto: Lumileikit piilokamerassa

TV1 tiistaina 24.12.2019 klo 18.07 - 19.00, uusinta lauantaina 28.12. klo 9.05, Areenassa

Talvinen postikorttimaisema ei ole välttämättä idyllinen elinympäristö villieläimille. Lukuisille eläinlajeille lumi on koettelemus, toisille otollisin elementti.

Elämä hankien keskellä voi näyttää leppoisalta temmellykseltä, mutta se on myös ankaraa selviytymistaistelua kumppanin löytämisestä perheen perustamiseen ja ravinnon hankintaan.

Eläimiksi naamioidut piilokamerat kuvaavat, mitä lumen ja jään valtakunnassa oikeasti tapahtuu.
Lumi saattaa yllättää bennetinvallabin Tasmanian vuorilla. Eläimiksi naamioidut piilokamerat kuvaavat, mitä lumen ja jään valtakunnassa oikeasti tapahtuu. Kuva: Frederique Olivier / BBC Yle TV1,Avara luonto: Lumileikit piilokamerassa

Alaskan lumikentät osaavat olla erittäin haastavia. Alueen hyisissä vesissä viihtyy muuan nisäkäslaji, merisaukko. Se pärjää jään ja lumen keskellä. Pian saa lauma saa uuden, hieman merkillisen jäsenen.

BBC:n luontodokumentissa Lumileikit piilokamerassa haastaviin oloihin lähetetään eläimiksi naamioituja piilokameroita.

Dokumentissa päästään tarkkailemaan lähietäisyydeltä, miten luonnonvaraiset eläimet selviytyvät pakkasessa ja huolehtivat jälkikasvustaan sekä pärjäävät nokkeluudellaan.

Robottikamerat suunnistavat seuduille, joille vain harva uskaltautuu.

Eläimiksi naamioidut piilokamerat kuvaavat, mitä lumen ja jään valtakunnassa oikeasti tapahtuu.
Keisaripingviinit eivät jää ilhmettelemään robottikameraa. Eläimiksi naamioidut piilokamerat kuvaavat, mitä lumen ja jään valtakunnassa oikeasti tapahtuu. Kuva: Frederique Olivier / BBC Yle TV1,Avara luonto: Lumileikit piilokamerassa

Uuden-Seelannin Etelä-Alpeilla tavataan maailman linnuista nokkelin, kea. Se on papukaijalinnuista ainoa, jota tavataan kylmässä vuoristoilmastossa. Lumessa selviytyminen kysyy älykkyyttä ja uteliaisuutta. Robottikamerat viilettävät myös keisaripingviinien ja jääkarhujen matkassa.

Tasmanian vuorilla lumen keskelle on joutunut punakaulakengurun alalaji, bennetinvallabi. Vuorilla lumi voi välillä peittää kenguruiden ravinnon.

Lumisissa olosuhteissa selviytyminen vaatii sinnikkyyttä, älykkyyttä, uteliaisuutta ja toisinaan myös leikkisyyttä. Ankarissa olosuhteissa eläinten elämän kuvaaminen laittaa valkoilukameroidenkin kestävyyden äärirajoille.

Spy In The Snow. Tuotanto: John Downer Productions/BBC, Britannia, 2018. Englanninkielellä dokumentin selostaa näyttelijä David Tennant. Lukijana on Valtteri Tuominen.

Keskustele