Hyppää pääsisältöön

Elä kuin Peppi Pitkätossu!

Peppi Pitkätossu lavalla matkakassinsa kanssa.
Peppi Pitkätossu lavalla matkakassinsa kanssa. Kuva: Roosa Oksaharju Peppi Pitkätossu

Vastoinkäymiset eivät lannista Peppi Pitkätossua. Maailman voimakkain tyttö ratkaisee vastaan tulevat ongelmat positiivisuudellaan. Pulmatilanteissa hänellä ei tosiaan mene sormi suuhun. Hän pelastaa lapset palavasta kerrostalosta, taltuttaa murtovarkaat ja välttää lastenkodin ihan vaan olemalla oma itsensä. Löydä sinäkin sisäinen Peppisi!

Maailman vahvimman tytön 10 vinkkiä hyvään elämään:

1. Positiivisella elämänasenteella läpi vaikka harmaan kiven. 9-vuotias Peppi asuu yksin Huvikummussa. Pepin esimerkki osoittaa, että elämä on seikkailu. Kaikesta selviää, kunhan kääntää suupielet ylöspäin ja läpsyttelee liian isoilla kengillä vaan menemään!

2. Ratkaise ongelmat omalla tyylilläsi. Jos hevonen seisoo talon kuistilla aamukahvittelun tiellä, Peppi nostaa sen muitta mutkitta puutarhaan. Moni pulma ratkeaa Pepin tapaan käden käänteessä, jos ongelman ratkaisua etsii aivan uudesta näkökulmasta!

3. Käytä supervoimiasi. Peppi on maailman voimakkain tyttö. Hän ei epäröi käyttää supervoimaansa. Esimerkiksi Peppi nostaa aamuyöllä kotiin tunkeutuneet murtovarkaat kaapin päälle tai päihittää kiusaajat pienellä sormen liikkeellä. Meissä kaikissa on supervoimia, joita kannattaa käyttää! Mikä on sinun supervoimasi?

Peppi Pitkätossu tanssii murtovarkaan kanssa.
Peppi Pitkätossu tanssii murtovarkaan kanssa. Kuva: Roosa Oksaharju Peppi Pitkätossu

4. Nauti elämästä. Jokainen päivä on mahdollisuus uuteen seikkailuun. Peppiä lastenkotiin patistavat viranomaiset tai sadepäivä eivät haittaa, kun aina voi laittaa kuistilla kahvikutsut pystyyn tai harjoitella keskellä yötä uuden tanssin! Peppi vaihtaa näkökulmaa, ja ilo löytyy vaikka pihalla lojuvasta ruosteisesta peltitölkistä.

5. Ota ohjat omiin käsiin. Peppi ei ole vapaamatkustaja omassa elämässään, vaan hän määrätietoisesti ohjaa elämäänsä. Ulkopuoliset aikuiset eivät itsekseen asuvaa 9-vuotiasta määräile. Peppi käy piipahtamassa koulussa, jos huvittaa ja tietenkin erityisesti koululaisten retkipäivinä. Peppi osaa myös komentaa itseään. Esimerkiksi hän käskee itse itsensä iltaisin nukkumaan.

6. Ole rohkeasti oma itsesi. Pepin porkkananväriset hiukset on palmikoitu kahdeksi tiukaksi saparoksi. Hänen itse ompelemansa mekko koostuu erivärisistä tilkuista ja jalassaan hänellä on isältä saadut mustat aivan liian suuret kengät sekä eriväriset polvipituiset sukat. Peppi kulkee katua pitkin takaperin, jos siltä tuntuu ja nukkuu jalat tyynyllä, peitto vedettynä pään päälle.

7. Pistä toimeksi ja elä arvojesi mukaan. Peppiä ohjaa eteenpäin hauskuus ja vahva oikeudenmukaisuuden tarve. Ilman aikuisia elävällä Pepillä ei mene sormi suuhun nälän yllättäessä. Peppi pyöräyttää letut ja sopat ihan tuosta vaan, koska hän oppi laittamaan ruokaa isän laivakokilta. Peppi ei tykkää kiusaamisesta. Voimakas Peppi nosti Villeä kiusanneet lapset kenet minnekin: puun oksalle, portin pylväälle, istumaan leikkirattaisiin tai aidan taakse.

Peppi Pitkätossu työntää hevostaan pepusta.
Peppi Pitkätossu työntää hevostaan pepusta. Kuva: MIRKA KLEEMOLA Peppi Pitkätossu

8. Käytä mielikuvitustasi! Peppi kertoo monesti maailman ihmisistä ja asioista silkkaa palturia, mutta mielikuvituksellista palturia. Hän myös katsoo asioita yllättävistä näkökulmista. Mitä kaikkea saisimmekaan aikaan, jos poikkeasimme useammin kaavoihin kangistuneista tavoistamme ja etsisimme asioihin yllättäviä ratkaisuja!

9. Riko rajoja! Kahvikutsuilla tai koulussa Peppi ei osaa käyttäytyä etiketin mukaan, joten hän tekee asiat omalla tavallaan. Kankeat käytössäännöt rajoittavat Pepin olemista ja elämistä. Peppi haastaa pohtimaan elämää tarpeettomasti kahlitsevia rajoja.

10. Leiki, unelmoi ja kuvittele! Jos tilanne on ikävä tai tylsä, Peppi antaa mielikuvituksen laukata. Mielikuvituksensa avulla Peppi voi milloin tahansa matkustaa ajatuksissaan kaukomaille seikkailuihin. Kyse on asenteesta ja näkökulmasta.

Elä kuin Peppi, arki ei ole enää ikinä tylsää ja ikävää!

Lisää Pepin näköistä elämää näet Areenassa 14.12.2019 tallennetussa Peppi Pitkätossu -balettiesityksessä.

Yle Teema esittää 29.12.2019 klo 12 Peppi Pitkätossu seitsemällä merellä -elokuvan ja heti perään klo 13.40 alkaen Peppi Pitkätossu -baletin.

Tommin ja Annikan roolien tanssijat pohtivat Peppi-balettia:

 • KPKO:n iskevä juhlajulkaisu osoittaa orkesterin vahvuudet

  KPKO:n iskevä juhlajulkaisu osoittaa orkesterin vahvuudet

  Äänitysprojektien toteuttaminen pandemiaolosuhteissa ei useimmiten ole ihan suoraviivainen prosessi. Tämän sai omakohtaisesti todeta myös 50-vuotisjuhlavuottaan viettävä Keski-Pohjanmaan kamariorkesteri. Lykkäyksistä huolimatta saatiin ensimmäinen julkaisu uuden taiteellisen johtajan viulisti Malin Bromanin kanssa tehtyä.

 • Eero Hämeenniemen improvisaatioissa on luonnetta ja syvyyttä

  Hämeenniemen improvisaatioissa on luonnetta ja syvyyttä

  Säveltäjä Eero Hämeenniemen (s. 1951) itsenäisen ajattelun tulokset ovat viime vuosikymmenten aikana löytäneet muotonsa niin soivassa ja kuin kirjallisessakin muodossa. Tällä kertaa puhuu muusikko Hämeenniemi, jonka pianoimprovisaatiot heijastelevat muun muassa jazz-, gospel-, barokki- ja karnaattista musiikkia.

 • Laulu-Miehet tulkitsevat Melartinia tulisesti

  Laulu-Miehet tulkitsevat Melartinia tulisesti

  Säveltäjä Erkki Melartinin (1875–1937) musiikkia ei äänitteillä tai konsertiohjelmistoissa liian usein vastaan tule. Tämä on tietysti harmillista, koska Melartinin herkkävireistä äänistöä kuulisi mielellään enemmänkin. Melartin hehkui etenkin orkesterisäveltäjänä, mutta muutakin kiinnostavaa hänen tuotannostaan löytyy.

 • Seitakuoro juhlii ensitaltoinneilla

  Seitakuoro juhlistaa neljällä uudella ensitaltoinnilla

  Rovaniemellä toimiva Seitakuoro on yksi pohjoisen tärkeistä kulttuuritoimijoista ja lappilaisen identiteetin ylläpitäjistä. Kadri Joametsin johtaman kokoonpanon uusin julkaisu huipentaa kymmenen vuotta sitten alkaneen Lappi-trilogian. Edeltävillä levyillä soi pääosin vuosien varrella kuoron konserteissa tutuksi tullut ohjelmisto.