Hyppää pääsisältöön

Näin valmistat kotimaisesta villikalasta herkkuja juhlapöytään – katso helpot videot!

särkivoileipä
Auta Itämerta herkuttelemalla! Särkileivät poistavat 26 kg levää vuodessa. särkivoileipä Kuva: Yle/Niina Mattus särki,Voileipä,#itämeridinner

Maistele maailman makuja Itämeren kaloista tehdyillä pikkusuolaisilla! Samalla autat Itämerta, sillä jokainen annos poistaa rehevöitymistä aiheuttavia ravinteita kotimerestämme. Tarjoa ystäville #itämeridinner ja nostetaan yhdessä hauet, silakat, särjet ja lahnat takaisin suomalaisten ruokapöytiin.

Kurkkukastike kruunaa thailahnapihvit

Thaikalapihvit lahnasta ja kurkkudippi

400g lahnajauhelihaa
2 kananmunaa
1-2 rkl punaista currytahnaa
2 dl pakastettuja vihreitä papuja
4 hienonnettua kaffirlimen lehteä
3 dl korppujauhoja
1dl perunajauhoja
öljyä paistamiseen

Kurkkukastike
1 lime
0,5 dl öljyä (esim. avokadoöljyä)
2 rkl riisiviinietikkaa
chiliä
kurkkua
korianteria
2 rkl kalakastiketta
1 tl sokeria
punasipulia
(rouhittuja pähkinöitä)

Valuta lahnajauhelihasta ylimääräinen neste pois. Sekoita pihviainekset kulhossa. Muotoile taikinasta pieniä kakkusia. Paista öljyssä kullanruskeiksi.
Sekoita astiassa limen mehu, öljy, riisiviinietikka, kalakastike ja sokeri. Pilko kurkku ohuiksi siivuiksi, hienonna chili, korianteri ja punasipuli. Lisää kasvikset kastikkeeseen. Lisää vielä rouhittuja pähkinöitä. Dippaa thaipihvit kastikkeeseen ja nauti!

Auta Itämerta syömällä kalaa: Thailahnapihvit ja kurkkudippi poistavat 34 kg levää vuodessa kerran kuussa nautittuna.

Graavihauki saa maustua maukkaaksi

Graavihauki purkissa

400g nahatonta haukifilettä
karkeaa merisuolaa
punasipulia
tilliä
mustapippuria
rypsi- tai oliiviöljyä

Pakasta haukifilettä vähintään vuorokausi. Ripottele kalan pintaan karkeaa suolaa ja anna sulaa. Pyyhi suola sulaneen kalan pinnalta. Pilko kala noin 3 sentin paloiksi.
Hienonna punasipuli ja tilli. Nosta purkkiin kalanpaloja vuorotellen tillin, punasipulin ja pippurin kanssa. Kaada lopuksia purkkiin öljyä niin, että palat peittyvät.
Anna maustua vähintään kaksi vuorokautta.

Auta Itämerta syömällä kalaa: Graavihauki poistaa 34 kg levää vuodessa kerran kuussa nautittuna.

Saisiko olla silakkaa japanilaisittain?

Silakkanigirit

200g pieniä silakkafileitä
sushiriisiä

Marinadi
1 dl riisiviinietikkaa
2dl vettä
2 tl suolaa
1 tl sokeria

Tarjoiluun
japanilaista soijakastiketta
wasabi-tahnaa
gari-inkivääriä
(majoneesia)
(ruohosipulia)

Keitä sushiriisiä haluamasi määrä paketin ohjeen mukaisesti ja anna jäähtyä laakeassa astiassa.
Valmista silakoiden marinadi. Sekoita riisiviinietikka, vesi, sokeri ja suola. Anna silakoiden marinoitua jääkaapissa 2-4 tuntia.
Muotoile riisistä sopivan kokoinen pitkulainen pallo. Sipaise riisin pintaan vähän wasabia. Aseta päälle silakkafile. Koristele halutessasi majoneesilla ja ruohosipulilla.
Kasta soijakastikkeeseen ja nauti!

Auta Itämerta syömällä kalaa: Silakkanigirit poistavat Itämerestä 10 kg levää vuodessa kerran kuussa nautittuna.

Helppoa suomalaista särkiherkkua

Särkikalaherkkuleivät

saaristolaisleipää
särkeä purkista tai tölkistä
retiisiä
punasipulia
tilliä
puolukoita
mustapippuria

Laita leipien päälle särkeä, retiisisiivuja, hienonnettua punasipulia, tilliä ja puolukoita. Mausta pippurilla. Halutessasi voit vielä lorauttaa leivälle hiukan öljyä.

Auta Itämerta syömällä kalaa: Särkikalaherkkuleivät poistavat 26 kg levää vuodessa kerran kuussa nautittuna.

Nämä ja muita herkullisia kalareseptejä löydät Yle Luonnon reseptikoneesta.

Lisää aiheesta:

Ympäristömyrkyt eivät selitä kalansyönnin vähäisyyttä – vain 15% rajoittaa villikalan syöntiä myrkkyjen takia

Itämeri