Hyppää pääsisältöön

Pronssilisko ja kultakuoriainen – luonto hehkuu ihmeellistä kauneutta, kun katsoo läheltä

Luonto kuhisee elämää ruohonjuuritasolla.
Sitruunaperhonen. Luonto kuhisee elämää ruohonjuuritasolla. Kuva: Ari Häkkinen / ARANU OY TUOTANTOYHTIÖ Yle TV1

TV1 lauantaina 15.8.2020 klo 10.05 - 11.00, Areenassa

Sisilisko ja hyönteiset hehkuvat värejä, valoa ja outoa kauneutta maisemassa, joka useimmiten jää huomaamatta.

Luontodokumentti Pronssilisko ja kultakuoriainen haastaa arkisen havaintokykymme ja avaa ihmeteltäväksi maiseman joka löytyy, kun tarkennamme katseen jalkojemme juuressa kuhisevaan elämään. Ruohonjuuritasolla elää lajeja, joiden kehitys on saanut alkunsa jo satoja miljoonia vuosia sitten.

Sisilisko, joka on levinneisyytensä perusteella maailman menestynein matelija, jakaa elintilan hyönteisten kanssa myös suomalaisella niityllä.

Luonto kuhisee elämää ruohonjuuritasolla.
Sinitoukohärkä. Luonto kuhisee elämää ruohonjuuritasolla. Kuva: Ari Häkkinen / ARANU OY TUOTANTOYHTIÖ Yle TV1,Pronssilisko ja kultakuoriainen
Luonto kuhisee elämää ruohonjuuritasolla.
Paperimuurahainen. Luonto kuhisee elämää ruohonjuuritasolla. Kuva: Ari Häkkinen / ARANU OY TUOTANTOYHTIÖ Yle TV1,Pronssilisko ja kultakuoriainen
Luonto kuhisee elämää ruohonjuuritasolla.
Idänkirsikorento Luonto kuhisee elämää ruohonjuuritasolla. Kuva: Ari Häkkinen / ARANU OY TUOTANTOYHTIÖ Yle TV1,Pronssilisko ja kultakuoriainen
Luonto kuhisee elämää ruohonjuuritasolla.
Hepokatti. Luonto kuhisee elämää ruohonjuuritasolla. Kuva: Ari Häkkinen / ARANU OY TUOTANTOYHTIÖ Yle TV1,Pronssilisko ja kultakuoriainen

Omassa elinympäristössään läheltä kuvatut hyönteiset ovat vaikuttava näky. Nisäkkäisiin verrattuna kimalaiset, kovakuoriaiset, hepokatit ja hämähäkit ovat fyysisiltä ominaisuuksiltaan hyvin erilaisia. Edessä avautuva maisema, sen värit, valo ja eläinten merkillinen kauneus ovat lumoavia.

Yllättäviä hyönteishavaintoja voi tehdä myös lumen ja jään keskellä. Talven kylmyyttä uhmaavat lajit ovat elävä todiste hyönteisten elinvoimaisuudesta.

Luontoelokuvan on ohjannut, käsikirjoittanut ja kuvannut Ari Häkkinen. Vastaavana tuottaja-toimittajana on Anu Häkkinen. Tekijöiden aiemmista dokumenteista on Ykkösellä esitetty Meri joka katosi (2018) ja Pääskysestä ei päivääkään (2007).

Dokumentti Pronssilisko ja kultakuoriainen on esitetty Ykkösellä edellisen kerran 2019.

Tuotanto: Aranu Oy, 2018.

Keskustele
  • Hartausohjelmissa kysellään toivoa ja lohdutusta Ukrainan tilanteeseen

    Television ja radion hartausohjelmissa rukoillaan rauhaa.

    Hartausohjelmissa rukoillaan rauhan puolesta ja etsitään rohkaisua levottomuuden keskelle. Ukrainan tilanne näkyy ja kuuluu lähipäivinä sekä televisio- ja radiojumalanpalveluksissa, aamu- ja iltahartauksissa että Pisara-ohjelmassa. Sunnuntaina 13.3. klo 10 lähetetään myös suorana Yle TV1:llä ekumeeninen ja uskontojen välinen Rauhanrukous Ukrainan puolesta.

  • Alkuvuoden hartausohjelmissa uskon pohdintaa ja postikortteja maailmalta

    Radion ja tv:n hartausohjelmissa toivoa sävelin ja sanoin.

    Vuoden 2022 alkupäivinä on tarjolla runsas kattaus hartausohjelmia. Televisiossa nähdään arkistojen kätköistä nostalginen jumalanpalveluslähetys Lakeuden Rististä. Loppiaisena pohditaan lähetystyötä Nojatuolikirkossa. Radiossa kuullaan mm. moderni Verkoston jumalanpalvelus Munkkiniemestä sekä eri-ikäisten yhteisöllinen radiomessu suorana Haapajärven kirkosta. Radiohartauksissa saadaan postikortteja maailmalta. Musiikkina jumalanpalveluslähetyksissä kuullaan niin kanteleen helkyntää kuin urkuja ja bändimusiikkia.