Hyppää pääsisältöön

Tonttuoven suosio vain kasvaa – tähän olemme koonneet kaikki joulumaisemaan sopivat Strömsön miniaskartelut

Tonttuovilaatikko missä on pieni tonttukoti sisustettu pienoismalleissa
Tonttuovi on liimattu laatikkoon, joka on sisustettu joulutaloksi. Tonttuovilaatikko missä on pieni tonttukoti sisustettu pienoismalleissa Kuva: Lee Esselström/Yle pienoismallit,Strömsö,joulu

Se ilmestyi joitakin vuosia sitten, tuo pieni ovi. Se kiinnitetään jouluksi jalkalistaan, jotta saadaan niin suurten kuin pientenkin tontunystävien mielikuvitus laukkaamaan.

Pieniä tonttuovia on nyt kaikkialla. Ellei sinulla vielä ole sellaista, saat hankittua omasi lähimmästä isosta marketista, jos et halua askarrella ovea itse.

Asiaan kuuluu oven ympäristön somistaminen eri tavoin. Pikkutonttu saattaa tarvita vaikkapa postilaatikon, tikapuut, joulukuusen tai kelkan.

Askartelun voi suunnitella joulukalenteriksi yhdessä lasten tai lastenlasten kanssa tai heitä varten. Silloin tonttu saa ehkä jotain uutta joka päivä ennen joulua. Joulumaisemaan voi ilmestyä vaikkapa lumiukko, lumilyhty, lapio, kissa tai lyhde pikkulinnuille.

Jos haluat tehdä miniaskarteluja itse tai yhdessä lasten kanssa, löydät ohjeet tämän artikkelin linkeistä.

Pönttöuuni miniatyyrina tonttutalossa
Kaakeliuuni on tehty kahdesta vitamiinipurkista ja mätitahnaputkilon metallista Pönttöuuni miniatyyrina tonttutalossa Kuva: Lee Esselström/Yle Strömsö,Jouluaskartelu,pienoismallit

Jokainen pikkutonttu tarvitsee tietysti kaakeliuunin, jotta pysyy lämpimänä kun on pyörinyt ulkona lumessa. Voit tehdä sen jätemateriaaleista Elisabethin ohjeilla (ruotsiksi).

pienet karkkitangot ja omenat miniatyyrina miniatyyrimatolla
Pieni matto on kudottu pahvinpalan päällä neulan avulla. Piparminttutangot on tehty uunissa kovetettavasta askartelumassasta ja omenat punaisista puuhelmistä ja pienistä vihreistä kangaspaloista. Omenoiden kannat ovat ompelulangan pätkiä. pienet karkkitangot ja omenat miniatyyrina miniatyyrimatolla Kuva: Lee Esselström/Yle Strömsö,pienoismallit,joulu,Jouluaskartelu

Pienet matot tontuille kudot helposti pahvin avulla. Käytä ohutta lankaa ja tylppäkärkistä neulaa.

Yksinkertaisempi versio syntyy liimamalla leikattuja langanpätkiä vierekkäin pahvin päälle. Se on sopivaa puuhaa myös pienemmille lapsille.

Käsintehdyt miniatyyrikasvit
Kasvit on tehty maalarinteipistä ja metallilangasta Käsintehdyt miniatyyrikasvit Kuva: Lee Esselström/Yle Strömsö,pienoismallit,Jouluaskartelu,nukkekodit

Joulukukat kuuluvat tietysti jouluun. Minijoulutähti on helppo tehdä itse samalla periaatteella kuin muutkin minikasvit. Käytä metallilankaa, maalarinteippiä ja multana kahvinporoja.

Huonekaluja ja muuta voi tehdä korkeista ja muista pienistä jätemateriaaleista. Anna Elisabethin jätemateriaaleista tekemien miniatyyrien innoittaa (ruotsiksi).

 Pieni lyhty oikean lyhtyn edessä
Peltiseltä näyttävässä minikynttilänpidikkeessä on pieni vetolaatikko minikokoisille kynttilöille tai piparkakuille. Pieni lyhty oikean lyhtyn edessä Kuva: Lee Esselström/YLE miniatyyrit,pienoismallit,pienoisveistokset,huonekalut

Pikkutontulle sopiva soma kynttilänjalka on tehty tavallisesta korttikartongista. Salla Heikkilä on luonut tämän miniaskartelumallin.

Joululeivonta miniatyyrit
Minijoulutähtiä, -piparkakkuja ja -luciapullia. Joululeivonta miniatyyrit Kuva: Lee Esselström/Yle Strömsö,pienoismallit,joulu,Jouluaskartelu

Toki tonttukin tarvitsee jouluherkkuja. Uunissa kovetettavasta askartelumassasta voi hyvin leipoa ja tehdä muuta minikokoista jouluruokaa. Luciapullia on helppo tehdä!

Miniatyyrimaailma. Tonttuovi, lyhdet, linnut, kelkka ja tikkaat lumessa.
Joululyhde on paikoillaan lumikinoksessa ja siinä istuu pieni keltasirkku, kun taas punatulkku herkuttelee omenalla tonttuoven edessä. Miniatyyrimaailma. Tonttuovi, lyhdet, linnut, kelkka ja tikkaat lumessa. Kuva: Lee Esselström /YLE pienoisveistokset,Strömsö,joulukoristeet

Tontun parhaita ystäviä ovat tietenkin eläimet, ja pikkulinnut tarvitsevat myös ruokaa talvella. Värkkää joululyhde, niin pikkulinnuilla on paikka tonttuoven vieressä.

Jos haluat lisää vinkkejä ja innoitusta miniaskarteluun, voit tutustua Salla Heikkilään, joka on varsinainen minikäsitöiden asiantuntija.

Tonttuovilaatikko missä on pieni tonttukoti sisustettu pienoismalleissa
Tonttuovi on liimattu laatikkoon, joka on sisustettu joulutaloksi. Tonttuovilaatikko missä on pieni tonttukoti sisustettu pienoismalleissa Kuva: Lee Esselström/Yle pienoismallit,Strömsö,joulu