Hyppää pääsisältöön

Game of Thronesin paras käsikirjoitus tehdään vasta tuhannen vuoden kuluttua

Game of Thronesin hahmot neuvottelevat rannalla.
Game of Thronesin hahmot neuvottelevat rannalla. Kuva: Avalon.red. All rights reserved./All Over Press Game of Thrones

Game of Thrones on ollut suosittu saaga, mutta säilyykö se yhtä kauan kuin islantilaiset saagat? Aristoteleen kantapää -ohjelmassa käsiteltiin vanhoja islantilaisia kertomuksia.

On kerrottu, että islantilaiset olisivat kirjoitelleet ahkerasti lampaan- ja vasikannahasta tehdyille pergamenteille jo 1100-luvulta saakka. Islannin saagojen käsikirjoituksia on osattu koota, lukea ja tutkia tieteellisin menetelmin jo parin sadan vuoden ajan.

Huippusuositun Game of Thronesin fanit ovat puolestaan osanneet matkustaa sarjan maagisille kuvauspaikoille Islantiin vasta muutamien vuosien ajan. Turistimäärät ovat lisääntyneet villien reitillä Þingvellirin kansallispuistossa ja tutustumiskäyntejä on tehty myös Þjórsárdalurin salaperäiseen laaksoon.

Nyt voisi väittää, että sarjan käsikirjoituksia matkivat ja jalostavat fanifiktiot tulevat olemaan tärkeä osa tulevaisuuden saagaa.

Ihmisillä on tarve matkata mytologian alkulähteille. Sanotaan, että saaga on usein sepitettyä kertomusta, saagat ovat kehittyneet suullisessa muodossa ja kertojat saattavat olla anonyymejä. Saagoihin on tullut lisäyksiä ja niitä on kopioitu.

Miten Game of Thronesin saaga muuttuu tulevien vuosien aikana? Jos kehitteillä olevaa esiosasarjaa ei lasketa mukaan ajatusleikkiin, paras saattaa olla edessä. Alkuperäistä sarjaa kuvattiiin eri puolilla maailmaa, ja ehkä kuvauspaikoille suuntautuvilta fanimatkoilta tuodaan saagaperinteitä kunnioittaen uusia tarinoita. Niitä kerrotaan myöhemmin, kun suoratoistopalveluiden ohjelmiin ei pääse käsiksi, koska talvi on todellakin tullut eikä netti toimi.

islantilainen maisema
islantilainen maisema Kuva: Juha-Pekka Inkinen Islanti

Game of Thronesin kahdeksas tuotantokausi sai rajua palautetta faneilta. Heräsi toiveita, että se kirjoitettaisiin uudelleen. Nyt voisi väittää, että sarjan käsikirjoituksia matkivat ja jalostavat fanifiktiot tulevat olemaan tärkeä osa tulevaisuuden saagaa.

Jos tarina matkan varrella muuttuu, mitä tulee valkoisten kulkijoiden ja Jon Nietoksen seuraksi tai tilalle? Ehkä joku kirjoittaa mukaan suomalaisen hahmon, ilmavievi-Granlundin, Mörkö-Markon tai elämänviisauksia laukovan puolustaja-Jutin.

Erään mediayhtiön käytävällä kerrotun saagan mukaan opettaja oli käsikirjoituskurssilla antanut oppilailleen ohjeen, että jos aikoo matkia, niin kehitteillä olevalle tv-sarjalle kannattaa ottaa referenssi riittävän kaukaa. Silloin ei saa niin helposti syytteitä kopioinnista. Ehkä Game of Thrones onkin velkaa islantilaisille saagoille enemmän kuin uskommekaan.

Ei siis ole mahdotonta, että vuonna 3020 maailmalla kerrotaan saagaa, joka pohjautuu löyhästi muinaiseen Game of Thronesiin. Siinä vaiheessa GoT muistetaan hämärästi vain tutkijoiden historian kirjoissa, tai sarjaan viitataan muinaisen historia-applikaation sisäisiin rakenteisiin hautautuneena referenssinä.

Game of Thronesin uuden 8. kauden jaksot 1-3 katsottavissa 15.12. myöhäisillasta alkaen Yle Areenassa. Jaksot 4-6 julkaistaan 5.1.

Uusimmat sisällöt - Kulttuuri