Hyppää pääsisältöön

Kun Ville Naumanen räjähti turhasta lapselleen, oli tekniikan tohtorin pakko kohdata burnout ja tehdä radikaali ratkaisu – “Tunsin olevani rotta, joka jättää laivan”

Ville Naumanen istuu puusepänverstaalla, etualalla puuesineitä.
Ville Naumanen istuu puusepänverstaalla, etualalla puuesineitä. Kuva: Yle / Tero Kyllönen Akuutti

Tuotekehitysjohtajana työskennellyt Ville Naumanen ei enää usko palaavansa entiseen. Burnout pakotti tekniikan tohtorin ensin kuukausien sairauslomalle ja muutti lopulta työelämän suunnan kokonaan.

Se oli tavallinen perjantai-ilta Lappeenrannassa. Diplomi-insinööri ja tekniikan tohtori Ville Naumanen oli lopettanut työviikon sähköisiä voimansiirtojärjestelmiä valmistavassa yrityksessä, mutta ajatuksissaan mies teki töitä vielä kotisohvallakin.

Eikä työajatuksia saa keskeyttää. Tämän sai kokea Villen Taavi-poika, joka tuli kertomaan isälle päivän tapahtumistaan.

Ville räjähti Taaville niin pahasti, että poika säikähti ja juoksi itkien yläkertaan omaan huoneeseen.

– Kuuntelin täällä alakerrassa, kun vaimoni Tiina rauhoitteli Taavia. Silloin mietin, että minun täytyy saada muutos aikaiseksi. Olin koko ajan puhunut, että perhe ensin ja työt sitten, mutta todellisuus oli päinvastainen, muistelee Ville omakotitalon keittiössä reilun kolmen vuoden takaisia tapahtumia.

Räjähdyksen jälkeen Ville varasi saman tien ajan työterveyslääkärille. Taustalla oli myös unettomuutta, väsymystä ja epämääräisiä lihasoireita.

Lääkäri tutki Villen ja totesi hänellä vakavan työuupumuksen. Tuotekehitysjohtajana työskennellyt Ville jäi saman tien sairauslomalle ja lääkäri kielsi häntä menemästä enää työpaikalla.

Ville Naumanen lähikuvassa. Seisoo koivun juurella.
Ville Naumanen lähikuvassa. Seisoo koivun juurella. Kuva: Atte Kaartinen, Yle Akuutti,työuupumus

– Minusta tuntui, että olen rotta, joka jättää laivan. Eihän minun pitänyt olla se mies, joka jättää työkaverit pulaan.

Toisaalta pakollinen sairausloma tuntui hyvältä. Ehkä nyt olisi aikaa levolle ja harrastuksille.

Syntisiä ajatuksia

Puutöiden tekeminen on ollut Villen rakas harrastus jo yli 20 vuoden ajan. Työkiireiden ja omakotitalon remontin takia harrastus kuitenkin jäi taka-alalle moneksi vuodeksi.

Eläkkeellä on aikaa veistellä, oli Ville ajatellut, mutta vaimo oli toista mieltä.

Tiina patisti miehensä perustamaan pienen verstaan perheen autotalliin jo ennen burnoutia ja ottamaan sitä varten rahaa yhteiseltä säästötililtä.

Sairauslomalla Villellä oli omaa aikaa ja yhä useammin hän löysi itsensä autotallista.

Ville Naumanen höylää puuta.
Ville Naumanen höylää puuta. Kuva: Otso Reunanen, Yle Akuutti,työuupumus

– Sain tulla joka päivä verstaalle ja nautiskella, kun lämmin lastu kääntyy höylästä kämmensyrjälle. Se toi sellaisen nautinnon ja mielenrauhan, että mieleeni alkoi hiipiä syntisiä ajatuksia. Voisiko puutöistä tulla minulle ammatti?

Ville kuitenkin hautasi ajatukset nopeasti, sillä toimeentulo huolestutti. Toinen huolenaihe oli koulutus. Miten diplomi-insinööri ja tekniikan tohtori voisi hypätä luovaksi yrittäjäksi?

“En nähnyt enää, miksi tein sitä työtä”

Sairauslomaa jatkettiin aina kahden viikon pätkissä ja Villen toipumisjakso kesti lopulta kolme kuukautta. Hän oli käynyt hyviä keskusteluja tilanteestaan työterveyslääkärin ja työpsykologin kanssa. Oli aika kokeilla töihin paluuta.

Työnantaja oli alusta alkaen suhtautunut ymmärtävästi Villen työuupumukseen. Töihin palaamista helpotettiin keventämällä työtaakkaa.

– Sairausloman jälkeen työ tuntui kuitenkin turhalta ja merkityksettömältä, vaikka aiemmin olin suhtautunut siihen intohimoisesti. En nähnyt enää, miksi tein sitä työtä.

Ville Naumanen kävelee laajassa kuvassa koivun juurella.
Ville Naumanen kävelee laajassa kuvassa koivun juurella. Kuva: Otso Reunanen, Yle Akuutti,työuupumus

Villestä tuntui, ettei insinöörin työ ollut enää häntä varten. Alkoi pohdinta tulevaisuudesta. Uskaltaisiko Ville sittenkin ryhtyä yrittäjäksi?

Lopullisen päätöksen Ville teki linja-autossa.

– Perhe jäi isovanhempien luokse Varkauteen joululomaa viettämään, kun minä lähdin välipäiviksi töihin Lappeenrantaan. Olin palaamassa perheen luo, kun linja-auton penkissä minulle valkeni, mitä haluan tehdä. Sanon itseni irti ja ryhdyn puusepäksi.

Vaimo antoi täyden tuen Villen päätökselle. Yhdessä he sopivat, että ensimmäiset pari vuotta mentäisiin pelkästään vaimon palkalla. Kaikki yrityksestä saatavat tulot Ville käyttäisi sinä aikana investointeihin.

Säkki putosi selästä

Omakotitalon autotalli ei ollut enää pelkästään Villen verstas vaan myös työpaikka.

– Päätöksen jälkeen oli uskomaton vapauden tunne, ikään kuin olisin pudottanut säkin selästä. Jokainen aamu oli kiva tulla verstaalle, kun tiesin tekeväni asioita itselleni.

Ville sai myös paljon positiivista palautetta päätöksestään.

Ville naumanen hymyilee ja pitelee käsissään tekemäänsä puista lehtilautasta.
Ville naumanen hymyilee ja pitelee käsissään tekemäänsä puista lehtilautasta. Kuva: Tero Kyllönen, Yle Akuutti,työuupumus

– Valtaosa ihmisistä oli aidosti iloisia, että olin uskaltanut tehdä niin ison ratkaisun. Moni haikaili myös sen perään, että kunpa hekin uskaltaisivat.

– Totuus on kuitenkin, ettei kaikilla ole siihen taloudellisesti mahdollisuutta. Ei kaikilla ole samanlaista vaimoa, joka on valmis luopumaan elintasostaan, että minä saan tehdä jotain muuta.

Käytännössä päätös merkitsi perheen kulujen karsimista. Ruokakaupassa piti katsoa entistä tarkemmin, mitä ostoskärryyn kerätään ja kotona täytyi säästää sekä sähköä että vettä.

Kolmihenkinen perhe tuli hyvin toimeen opettajavaimon palkalla.

Yrittäjäksi ryhtyminen helpotti perheen arkea merkittävästi. Villen ei tarvinnut enää matkustella töiden takia ja hän pystyi lopettamaan työt verstaalla samoihin aikoihin, kun muu perhe kotiutui.

Puutöitä ilman ruuveja ja nauloja

Avoimempi ja rohkeampi. Näillä sanoilla Ville kuvaili muutoksen, joka hänessä on tapahtunut uuden uran myötä.

– En kokenut olevani mikään jänöjussi aikaisemminkaan, mutta tunnistan nyt tunteeni huomattavasti helpommin.

Puuseppä Naumasella on tapana katsoa asioita kauneuden, toiminnallisuuden ja rakenteen kautta. Myös insinööritausta näkyy, sillä esimerkiksi huonekaluissa Ville käyttää liitoksia, eikä suinkaan ruuveja tai nauloja.

Ville Naumanen asettaa kiilaa pöydän jalan liitokseen.
Ville Naumanen asettaa kiilaa pöydän jalan liitokseen. Kuva: Atte Kaartinen, Yle Akuutti,työuupumus

– Sehän on oikein insinöörin unelma pohtia tällaisia rakenteita. Jos joudun ruuvin johonkin laittamaan, olen aivan puhki pään sisällä käydystä painista. Mutta silloinkin sillä ruuvilla on työssä jokin tarkoitus.

Aivan kokonaan Ville ei ole sanonut vielä hyvästejä insinöörin uralle, mutta asetelma on kääntynyt päälaelleen. Nyt Ville tekee insinöörin töitä konsulttina, mikä tuo mukavaa vaihtelua puusepän arkeen.

Paluuta ulkopuolisen työnantajan leipiin ei taida kuitenkaan olla.

Ville ja Tiina Naumanen istuvat sohvalla. Villellä on sylissään kissa.
Ville ja Tiina Naumanen istuvat sohvalla. Villellä on sylissään kissa. Kuva: Atte Kaartinen, Yle Akuutti,työuupumus

– Vaimo ei ainakaan halua, että menisin töihin johonkin yritykseen, koska olen nykyisin paljon rennompi ja enemmän läsnä. Lisäksi meidän arki rullaa hyvin, sillä minä voin joustaa työajoistani.

– Ja siedän myös paljon paremmin kasvavaa lasta, en enää räjähtele pojalleni samalla tavalla kuin ennen.

Kuuntele myös: "Tärisin, itkin ja aivoni sekoilivat" – leipomoyrittäjä Michaela Salminen sai burnoutin unelmatyössään

Lue myös: Aivot ovat viisaat – Ne osaavat buutata itsensä, kun stressi on jatkunut liian kovana liian pitkään

Akuutti Areenassa: Burnout – uusi alku?

Diplomi-insinööri ja tekniikan tohtori Ville Naumanen paloi työssään loppuun - uusi ura löytyi harrastuksen parista. Minna Oilinki ei opiskelisi eläinlääkäriksi ilman burnoutia. Millaisia uhrauksia työuupumuksesta selviäminen vaatii?

Seuraa Akuuttia myös Facebookissa ja Instagramissa @yleakuutti!