Hyppää pääsisältöön

Itse asiassa kuultuna: Lauri Ihalainen – elämäntyö ay-liikkeessä

Lauri Ihalainen kertoo Itse asiassa kuultuna -ohjelmassa urastaan ja elämästään.
Ministeri Lauri Ihalainen kertoo Itse asiassa kuultuna -ohjelmassa urastaan ja elämästään. Lauri Ihalainen kertoo Itse asiassa kuultuna -ohjelmassa urastaan ja elämästään. Kuva: Jyrki Valkama / Yle Lauri Ihalainen,Yle TV1,Itse asiassa kuultuna: Lauri Ihalainen

TV1 perjantaina 3.1.2020 klo 21.05 - 21.55, uusinta lauantaina 4.1. klo 10.05, Areenassa

Ministeri Lauri Ihalainen on tehnyt 40-vuotisen uran ammattiyhdistysliikkeen palveluksessa.

Ihalainen on kolmannen polven sosialidemokraatti, joka kasvoi työväenaatteeseen lapsuudenkodissaan.

Ensimmäinen yhteiskunnallinen työpaikka löytyi Sosialidemokraattisten nuorten Keski-Suomen piirin piirisihteerinä. SAK:n silloinen puheenjohtaja Niilo Hämäläinen nosti nuoren miehen liiton nuorisosihteeriksi vuonna 1970.

Siitä alkoikin vertaansa vailla oleva SAK-ura. Vuonna 1977 Ihalainen valittiin järjestösihteeriksi, 1984 SAK:n sihteeriksi ja edelleen vuonna 1990 koko SAK:n nokkamieheksi. SAK:n puheenjohtajan tehtävää Ihalainen hoiti ennätykselliset 19 vuotta.

Ihalainen opittiin vuosien saatossa tuntemaan ratkaisukeskeisenä konsensusmiehenä, jonka mukaan paras lakko on toteutumaton lakko.

Luovuttuaan puheenjohtajuudesta vuonna 2009 Ihalaisesta veikkailtiin seuraavaa valtakunnansovittelijaa, mutta hän itse vetäytyi kisasta.

Eläkepäivien sijaan hän lähti mukaan politiikkaan ja tuli valituksi kansanedustajaksi Uudeltamaalta vuoden 2011 eduskuntavaaleissa. Ihalainen nousi saman tein työministeriksi Jyrki Kataisen ja Alexander Stubbin hallitukseen.

Kansanedustajuus sai jatkoa vielä vuoden 2015 vaaleissa, jolloin Ihalainen valittiin edustajaksi synnyinseudultaan Keski-Suomen vaalipiiristä. Nykyisin Ihalainen asuu puoliksi Pihtiputaalla ja puoliksi Helsingissä.

Itse asiassa kuultuna -ohjelmassa Lauri Ihalaista haastattelee toimittaja Juho-Pekka Rantala. Ohjelmassa selviää muun muassa keitä ovat "itkevät Ihalaiset" ja Elämäjärven pojat?

Tuotanto: Yle, 2019.

 • Alkuvuoden hartausohjelmissa uskon pohdintaa ja postikortteja maailmalta

  Radion ja tv:n hartausohjelmissa toivoa sävelin ja sanoin.

  Vuoden 2022 alkupäivinä on tarjolla runsas kattaus hartausohjelmia. Televisiossa nähdään arkistojen kätköistä nostalginen jumalanpalveluslähetys Lakeuden Rististä. Loppiaisena pohditaan lähetystyötä Nojatuolikirkossa. Radiossa kuullaan mm. moderni Verkoston jumalanpalvelus Munkkiniemestä sekä eri-ikäisten yhteisöllinen radiomessu suorana Haapajärven kirkosta. Radiohartauksissa saadaan postikortteja maailmalta. Musiikkina jumalanpalveluslähetyksissä kuullaan niin kanteleen helkyntää kuin urkuja ja bändimusiikkia.

 • Jouluiset gospelin sävelet kaikuvat Riemulauluissa su 12.12. klo 10

  Haastateltavana lastenlääkäri Leena Kaartinen.

  Joulukuun Riemulauluissa teemana on Tienraivaaja. Saarnakeskustelussa haastatellaan lastenlääkäri Leena Kaartista, joka on tehnyt merkittävää auttamistyötä Afganistanissa. Lahden Gospelkuoro tunnelmoi Marjaana Turusen johdolla. Laulusolistina esiintyy Laura Autio. Lotilan koulun musiikkiluokkien Laulupuu-kuoron herkät lauluesitykset tuovat herkkää adventin tunnelmaa. Riemulaulujen juontajina toimivat Elina Vaittinen ja Riku Suokas.

 • Hoosianna kajahtaa televisiossa ja radiossa ensimmäisenä adventtina 28.11.

  Ensimmäinen adventti kutsuu laulamaan Hoosiannaa.

  Ensimmäisenä adventtisunnuntaina 28.11. klo 10 lähetetään Hoosianna-jumalanpalvelukset suorana sekä televisiossa että radiossa. Televisiojumalanpalvelus tulee Pyhän Pietarin kirkosta Siuntiosta ja radiojumalanpalvelus on perheiden Hoosianna-kirkko, joka lähetetään Lohjalta Pyhän Laurin kirkosta.