Hyppää pääsisältöön

Itse asiassa kuultuna: Sirkka-Liisa Anttila – maaseudun puolestapuhuja

Ministeri Sirkka-Liisa Anttila kertoo Itse asiassa kuultuna -ohjelmassa urastaan elämästään.
Ministeri Sirkka-Liisa Anttila kertoo Itse asiassa kuultuna -ohjelmassa urastaan ja elämästään. Ministeri Sirkka-Liisa Anttila kertoo Itse asiassa kuultuna -ohjelmassa urastaan elämästään. Kuva: Jyrki Valkama / Yle Yle TV1,Sirkka-Liisa Anttila,Itse asiassa kuultuna: Sirkka-Liisa Anttila

TV1 perjantaina 10.1.2020 klo 21.05 - 21.55, uusinta sunnuntaina 12.1. klo 8.05, Areenassa

Sikatilan emäntänä tunnettu ministeri Sirkka-Liisa Anttila on vahva maaseudun ja maatalouselinkeinon puolestapuhuja. Häntä pidetään erinomaisena verkostoitujana niin kotimaassa kuin kansainvälisissäkin ympyröissä.

Länsi-Suomessa Marttilassa syntyneen Anttilan poliittinen ura sai alkunsa, kun hänet valittiin Forssan kaupunginvaltuustoon vuoden 1976 vaaleissa. Nostetta ura sai, kun Anttila valittiin Keskustapuolueen Etelä-Hämeen piirin puheenjohtajaksi vuonna 1981, aikana jolloin naiset noissa tehtävissä olivat harvinaisuuksia.

Ensimmäinen yritys Arkadianmäelle ei vielä onnistunut, mutta vuoden 1983 eduskuntavaaleista alkoi vuosikymmeniä kestänyt parlamentaarikon ura. 90-luvulla hän toimi kolmisen vuotta europarlamentaarikkona Brysselissä ja Strasbourgissa.

Eduskunnan varapuhemiehenä Anttila toimi useita vuosia kolmeen eri otteeseen. Vuosikymmenten saatossa tutuiksi tulivat myös lukuisat valiokunnat: maa- ja metsätalousvaliokunta, suuri valiokunta, perustuslakivaliokunta.

Maa- ja metsätalousministerinä Sirkka-Liisa Anttila toimi Matti Vanhasen toisessa hallituksessa vuodesta 2007. Vuonna 2010 hallitus vaihtui Mari Kiviniemen hallitukseksi, mutta Anttilan ministerinpesti jatkui ennallaan seuraaviin vaaleihin asti.

Keskustan johdossa Anttila on toiminut varapuheenjohtajana vuodesta 1994 vuoteen 2000. Keskustanaisia hän johti vuodesta 1994 vuoteen 2002 saakka.

Itse asiassa kuultuna -ohjelmassa Sirkka-Liisa Anttilaa haastattelee toimittaja Juho-Pekka Rantala. Miten Anttila arvioi poliittisen kulttuurimme ja politiikanteon muutoksia?

Tuotanto: Yle, 2019.