Hyppää pääsisältöön

Pyhimys on YleX:n vuoden soitetuin artisti – JVG:n Ikuinen vappu dominoi soitetuimpana kappaleena

Otsikkokuva: YleX Tiedottaa
Otsikkokuva: YleX Tiedottaa

Vuosi 2019 YleX:llä on ollut täynnä uusia, mielenkiintoisia artisteja sekä merkittävimpiä hittejä meiltä ja maailmalta. Isoimpiin musiikki-ilmiöihin tänä vuonna lukeutuvat esimerkiksi TikTokista noussut Lil Nas X, debyyttialbuminsa julkaissut Billie Eilish sekä Robin Packalenin kielenvaihdos.

YleX:n soittolistalle nostettiin tänä vuonna 67 uutta artistia. Monet nimistä ovat tuttuja YleX Läpimurto -listaukselta: niin Ilta, Detalji, Malka kuin Melokin ovat aiemmin nimetty lupaavimpien kotimaisten artistien joukkoon.

Vuoden soitetuimman artistin titteli oli loppuun asti taistelu kahden rap-suuruuden välillä. JVG joutui taipumaan Pyhimyksen edessä, mutta lohtua rap-duolle tuonee tieto siitä, että heidän jättihittinsä Ikuinen vappu oli YleX:n soitetuin kappale.

2019 oli hieno vuosi musiikissa niin maailmalla kuin Suomessa. Meillä tämä näkyi muun muassa siinä, että YleX:n 20 soitetuimmasta biisistä 14 oli kotimaisia, ja 20 soitetuimmasta artistista 13 suomalaisia.― Tapio Hakanen, YleX:n musiikkipäällikkö

Kahdenkymmenen soitetuimman artistin joukosta erottuu kaksi isoa ilmiötä.

Urbaanin musiikin voittokulku jatkuu edelleen, mistä osoituksena toimii listan viiden kärki: Pyhimystä ja JVG:tä seuraavat Gasellit, Post Malone ja Gettomasa.

Lisäksi kotimaisten naisartistien määrä kasvoi viime vuodesta kolmella. Nyt listalta löytyvät Alma, Sanni, Ellinoora, Etta, Vesala, Anna Puu, Nelli Matula ja Evelina.

Tämän vuoden Kesäkumibiisi, Gasellien Suojaus petti, oli vuoden kahdeksanneksi soitetuin kappale.

Kokoelmakuva, jossa YleX:n soitetuimmat kappaleet, artistit sekä uudet, soittolistalle lisätyt artistit.
YleX:n soitetuimmat kappaleet, artistit sekä uudet soittolistanimet aikaväliltä 1.1.–30.11.2019. Kokoelmakuva, jossa YleX:n soitetuimmat kappaleet, artistit sekä uudet, soittolistalle lisätyt artistit. Kuva: Niko Sveins, YleX musiikki,YleX

– 2019 oli hieno vuosi musiikissa niin maailmalla kuin Suomessa, sanoo YleX:n musiikkipäällikkö Tapio Hakanen.

Hänen mukaansa se on näkynyt muun muassa siinä, että YleX:n kahdestakymmenestä soitetuimmasta biisistä kotimaisia oli neljätoista. Soitetuimman kahdenkymmenen artistin joukosta puolestaan peräti kolmetoista oli suomalaisia. Billie Eilish, Lil Nas X, Tones & I, Ikuinen vappu ja Robinin englanninkielinen musiikki olivat kaikki tämän vuoden isoja tapauksia.

Hakanen uskoo, että YleX:n soittolistan uusista artisteista muun muassa Yeboyahin, Lauri Haavin ja F:n vakuuttava nousu sekä ajassa kiinni oleva soundi lupailevat heille pitkää uraa. Muista soittolistan uusista nimistä tuleviksi isoiksi poptähdiksi hän veikkaa ainakin Behmiä ja Sara Siipolaa.

– Vuosi toi mukanaan myös ison joukon hienoja uusia, vaihtoehtoisempia nimiä, kuten Maustetytöt, Louie Blue, Luukas Oja sekä Pins.ku. Pyhimyksen & Saimaan, Stereon sekä Ellipsin omaleimaiset albumikokonaisuudet olivat myös vuoden merkittäviä tapauksia, Hakanen sanoo.

YleX:n soittolistan lisäksi merkittävän osan, 32 tuntia viikossa, kanavan musiikista tarjoilevat musiikin erikoisohjelmat.

Uutena ohjelmana starttasi uuteen rytmimusaan keskittyvä Yeboyah, Renaz ja Wekesa. Hakanen iloitsee, että ohjelma on otettu hyvin vastaan niin kuuntelijoiden kuin musiikkialan huomioimana.

Muina vuoden kohokohtina hän haluaa mainita Teppo Vapauden ja Miikka Koiviston saaman Pro Musiikintekijät -kunniamaininnan, jonka Suomen Musiikintekijät ry heille myönsi ansiokkaasta musiikkijournalismista.

DJ Orionin 500. lähetys YleX:llä rikkoi kaikki musaohjelmien ennätykset ja osoitti, kuinka yli 10 vuoden jälkeen radio-ohjelma voi elää kukoistuskauttaan.

Hakanen lisää, että myös Rony Rex, Lyömättömät, Matti 8 & Sonny, YleX Throwback ja Uuden musiikin X -ohjelmat kaikki kasvattivat vahvasti kuuntelijamääriään.

Musiikki & Median Industry Awardsissa YleX palkittiin jälleen vuoden musiikkimediana, Anne Lainto vuoden toimittajana ja Juuso “Köpi” Kallio vuoden mediapersoonana, joten vuotta 2019 voi pitää hienona koko YleX:lle.