Hyppää pääsisältöön

Sara vei allergisen vauvansa bioresonanssihoitoon – hoito-ohjeet olisivat voineet saattaa lapsen hengenvaaraan

Vauva sylissä.
Vauva sylissä. Kuva: Roy Fogde / Yle MOT,annvi gardberg

MOT ja Spotlight tutkivat yhdessä bioresonanssihoitoa. Koehenkilöiden oikeita sairauksia bioresonanssi ei havainnut, sen sijaan heidän elimistöistään kerrottiin löytyvän esimerkiksi erilaisia sienirihmastoja tai loisia, joita tiede ei tunne.

Yhdellä koehenkilöllä sanottiin olevan imumatoja kohdun alueella. Hänelle myös väitettiin, että bioresonanssihoito parantaa keuhkoklamydian, jonka terapeutti sanoi asiakkaalta löytäneensä.

Lain mukaan vain lääkäri saa tehdä diagnooseja ja määrittää hoitoa. Asiantuntijan mukaan suurin riski bioresonanssihoitoihin liittyy silloin, jos oikeita sairauksia jää hoitamatta vaihtoehtoisten hoito-ohjeiden takia.

Miksi ja miten juttu tehtiin

Yleen on tullut useita vihjeitä bioresonanssiksi kutsutusta uskomushoidosta.

Huolestuneet läheiset ovat kertoneet muun muassa sairastelevasta naisesta, joka kävi bioresonanssihoidossa ja harkitsi lääkityksensä lopettamista. Nainen oli myös viemässä astmaattisen lapsensa bioresonanssihoitoon. Lapsen astmalääkitys oli tarkoitus lopettaa.

Toinen vihje koski vähävaraisia henkilöitä, jotka rahatilanteestaan huolimatta käyttivät satoja euroja bioresonanssihoitoon.

Löysimme Suomesta 60 bioresonanssitutkimuksia ja -hoitoa tarjoavaa yritystä. Olimme yhteydessä 20 yritykseen, mutta lähes kaikki kieltäytyivät haastattelusta.

Pyysimme myös saada lainata tai vuokrata laitteen, jotta olisimme voineet viedä sen Aalto-yliopistoon tutkittavaksi. Yrittäjät kieltäytyivät.

Lain mukaan vain lääkärit saavat tehdä diagnooseja ja määrittää hoito. Uskomus- ja vaihtoehtohoitajilla ei ole tähän oikeutta.

Selvittääksemme mitä terveysväitteitä, diagnooseja ja hoito-ohjeita asiakkaat kuulevat bioresonanssihoitojen aikana, käytimme poikkeuksellisia tiedonhankintamenetelmiä.

Kuusi vapaaehtoista koehenkilöä kävivät eri bioresonanssihoitajien luona. Asiakaskäyntien aikana käyty keskustelu äänitettiin. Bioresonanssihoitajille ei kerrottu, että koehenkilöt tekevät yhteistyötä Ylen kanssa.

Mikä bioresonanssi?

Bioresonanssihoito perustuu ajatukseen, että tietyt sähkökentän taajuudet ja kehossa olevat elimet, kudokset, bakteerit ja loiset resonoisivat keskenään. Tämän resonanssin kautta pyritään tekemään erilaisia mittauksia.

Alan yrittäjien mukaan bioresonanssi auttaa tutkimaan ja hoitamaan mahdollista epätasapainoa ihmiskehossa. Radioaaltojen tai sähköimpulssien kautta laite auttaa kehoa parantamaan itsensä.

– Bioresonanssi on tämän ajan tyypillisintä terveyshuuhaata, sanoo Turun yliopiston lääketieteen professori Juhani Knuuti. Hänen mukaansa väitteet bioresonanssista juontavat juurensa viime vuosisadan alkupuolelle, 1920-luvulle.

– Laite mittaa itse asiassa elimistön sähkövastusta. Samaa sähkövastusta käytetään esimerkiksi valheenpaljastustestissä. Kun ihminen reagoi stressiin hikoilemalla, ihon sähkövastus ja johtavuus muuttuu. Silloin saadaan erinäköisiä vastusarvoja. Ja niistä tehdään sitten tällaisia villejä johtopäätöksiä, sanoo Knuuti, ja lisää:

– Mitään näyttöä tai tutkimusta, jossa kudokset, solut, loiset tai jotkut bakteerit resonoisivat laitteen taajuuden kanssa, ei ole. Sellaista ei ole pystytty todistamaan. Se on täysin mielikuvituksen tuottama tulkinta.

Bioresonanssihoidossa käytettävää vettä tippapullossa.
Osa koehenkilöistä sai hoitajalta tippapullolisen vettä, johon oli hoitajan mukaan syötetty asiakkaan tarvitsemia taajuuksia. Bioresonanssihoidossa käytettävää vettä tippapullossa. Kuva: Taisto Lapila / Yle MOT,uskomuslääkintä,luontaishoito,vaihtoehtolääkintä,luontaishoitajat,bioresonanssihoito

Oikeita sairauksia ei löydetty

Koehenkilömme kävivät kuudella eri bioresonanssiyrittäjällä. He saivat erilaisia diagnooseja, lausuntoja ja hoito-ohjeita. Jokainen yrittäjä väitti löytäneensä koehenkilöiltä erilaisia vakavia terveysongelmia, esimerkiksi sisäelinten häiriöitä, myrkkyä elimistössä, sienirihmastoa, bakteereja ja loisia.

Yrittäjien mukaan ongelmat ratkeaisivat bioresonanssihoidolla, ravintolisillä ja luontaistuotteilla.

Osa koehenkilöistä sai hoitajalta tippapullolisen vettä, johon oli hoitajan mukaan syötetty asiakkaan tarvitsemia taajuuksia. Värähtelevän veden kerrottiin auttavan elimistöä saavuttamaan tasapainoisen tilan.

Tutkimustulokset vaikuttavat täysin sattumanvaraisilta. Eri bioresonanssiyrittäjät päätyivät saman koehenkilön kohdalla eri lopputuloksiin. Koehenkilöiden todelliset terveysongelmat jäivät löytämättä.

Hoidon hinta vaihteli. Halvin bioresonanssihoito maksoi 90 euroa, kallein 190 euroa.

Bioresonanssihoidoissa käytettäviä välineitä.
Bioresonanssilaite löysi Marko Hietikolta akuutin stressin. Jo vuosia sitten diagnosoidut allergia ja astma jäivät laitteelta löytämättä. Bioresonanssihoidoissa käytettäviä välineitä. Kuva: Jyrki Ojala / Yle MOT,annvi gardberg

”Matoja kohdun alueella”

Marjo Urbanski on toiminut pitkään bioresonanssiyrittäjänä. Hän on myös kouluttanut muita hoitajia. Urbanski ottaa vastaan asiakkaita useilla eri paikkakunnilla.

Koehenkilömme Kristiina Makkonen, joka opiskelee lääketiedettä Turun yliopistossa, kävi Urbanskin vastaanotolla Espoossa.

Urbanski tutki Makkosen laitteellaan ja tulosti usean sivun mittaisen raportin. Tässä Urbanskin löytämät ongelmat:

 • homemyrkkyä
 • sädesienibakteeri
 • keuhkoklamydiabakteereja
 • narumato*
 • meduusa
 • imumatoja kohdun alueella
 • kärpässienirihmastoa
 • korvapolyyppi
 • aivolisäkeongelma
 • kääpiöheisimato
 • borrelioosi
 • salaattimatoja
 • piiskamato

*Tiede ei narumato-loisia tunne. Lääketieteen mukaan kyseessä on suolenseinämästä irronnut kudos.

Urbanski kertoi Makkoselle, että hänestä löytyneet keuhkoklamydiabakteerit kuolevat bioresonanssihoidon aikana.

Makkonen kertoi hoitajalle, että hänen sukunsa naisten kuukautiskivut yleensä vähenevät ensisynnytyksen jälkeen. Urbanskin mukaan tämä johtuu siitä, että kohdussa olevat loiset siirtyvät lapseen raskauden aikana.

Loishäätö yrteillä ja paastolla

Urbanski ohjeisti Makkosta suodattamaan juomavetensä, paastoamaan ja käyttämään yrttivalmisteita, jotka häätävät loiset. Tämän lisäksi hänen tulisi päivittäin ottaa muutama tippa vettä pullosta, johon Urbanski oli syöttänyt oikeita taajuuksia.

Kristiina Makkosella on ärtyvän suolen oireyhtymä. Hän on saanut siihen lääketieteellistä hoitoa. Tätä ongelmaa Urbanski ei löytänyt.

Bioresonanssikäyntinsä jälkeen Kristiina Makkonen kävi tavallisella lääkärillä ja laboratoriossa. Hänen veriarvonsa olivat normaalit eikä ulostenäytteessä löytynyt mitään jälkiä loisista.

”En ole lääkäri”

Marjo Urbanski ei halunnut antaa haastattelua, vaan lähetti kommenttinsa kirjallisesti.

Hän sanoo asiakkaiden tietävän, että hän ei ole lääkäri, vaan biologi ja terapeutti. Urbanskin mukaan asiakkaat myös ymmärtävät, että bioresonanssilaitteen näyttämät taajuudet voivat kertoa joko oikeasta infektiosta tai vain energeettisestä jäljestä kehossa. Nämä jäljet ja pienet infektiot häviävät hänen mukaansa radiotaajuuden vaikutuksesta. Urbanski kertoo lähettävänsä asiakkaansa lääkäriin, jos havaitsee oikean tulehduksen.

Urbanskin mukaan on itsestään selvää, että Makkoselta ei löytynyt laboratoriokokeissa loisia. Urbanskin mukaan lääketieteen keinot eivät riitä löytämään loisia kehon muista kudoksista kuin suolistosta. Sieltäkin lääketieteen mittareilla löytyy vain pieni osa, hän kirjoittaa.

Urbanski myöntää, että narumato ei ole tieteellinen käsite ja kertoo tietävänsä, että lääketieteen mukaan ne ovat suolen seinämän kudosta ja kuona-ainetta. Hän kuitenkin toteaa, että “narumadon” puhdistaminen kehosta edistää asiakkaiden terveyttä merkittävästi.

– Toki asian todellisuutta epäilevät saavat kaikin mokomin pitää narumatonsa elimistössään. Täydentävien hoitomuotojen edustajilla ei ole tarvetta pakottaa kaikkia uskomaan yhteen totuuteen, Urbanski kirjoittaa.

Professoni Juhani Knuuti Turun yliopistosta.
– Bioresonanssi on tämän ajan tyypillisintä terveyshuuhaata, sanoo Turun yliopiston lääketieteen professori Juhani Knuuti. Professoni Juhani Knuuti Turun yliopistosta. Kuva: Taisto Lapila / Yle MOT,Juhani Knuuti,Turun yliopisto,annvi gardberg

Vaarana väärät diagnoosit, saamatta jäävä hoito

Professor Juhani Knuutin mukaan bioresonanssihoito ei itsessään ole vaarallinen. Uskomus- ja vaihtoehto-hoitoihin liittyvät vaarat syntyvät epäsuorasti.

– Jos tehdään vääriä diagnooseja, jos annetaan vääränlaista hoitoa. Pahinta on, jos vaikuttava hoito tai diagnoosi joka pitäisi potilaalle tehdä jää tekemättä ja hoito sen takia viivästyy, sanoo Knuuti.

Juuri sellaisen tapauksen löydämme Pohjanmaalta.

Sara vei allergisen vauvansa bioresonanssiin

Pohjalainen Sara* vei pahasti allergisen neljän kuukauden ikäisen vauvansa bioresonanssihoitoon. Tuolloin Sara vielä imetti lasta.

– Hän raapi itsensä verille ja hänellä oli vuotavia haavoja pitkin kehoa. Sairaalan lääkärit sanoivat, että hän on liian pieni allergiatestattavaksi. Tuntui, että emme saaneet sairaanhoidosta apua, Sara kertoo.

Sara tilasi ajan Maria Westerille. Westerin Marias Hälsonycklar -yritys sijaitsee Vöyrillä. Yrityksen verkkosivuilla useat tyytyväiset asiakkaat kertovat saaneensa apua allergiaan ja ihottumaan.

Sara ja hänen vauvansa kävivät Maria Westerin vastaanotolla tammikuussa 2018. Wester sanoi, että lapsi oli allerginen muun muassa maidolle ja punaisille vihanneksille.

– Hän sanoi, että vauva ei reagoi kananmunaan, ja että voisimme jättää pois lääkäreiden määrämän lääkityksen, atarax (antihistamiini ja rauhoittava lääke) sekä kortisonin, Sara kertoo.

Käynnin jälkeen Sara alkoi taas syödä kananmunia. Lapsen tila huononi.

– Hänellä oli selkä täynnä pieniä avohaavoja. Hän itki ja huusi, ja näimme kuinka tuskissaan hän oli, Sara sanoo.

Pari päivää bioresonanssikäynnin jälkeen lapsi tutkittiin sairaalan poliklinikalla. Verikokeiden tulokset tulivat seuraavalla viikolla.

– Vauvamme oli erittäin allerginen kananmunalle. Keväämmällä selvisi, että kananmuna-altistus voisi olla hänelle hengenvaarallinen. Hän saattaisi saada siitä anafylaktisen shokin, Sara kertoo.

*Sara haluaa olla anonyymi. Olemme muuttaneet hänen nimensä.

Marias Nycklar -rakennus.
Sara vei muutaman kuukauden ikäisen vauvansa bioresonanssihoitoon Marias Hälsonycklar -yritykseen. Marias Nycklar -rakennus. Kuva: Taisto Lapila / Yle MOT,annvi gardberg

Näin Maria Wester kommentoi

Maria Wester ei halua antaa haastattelua, vaan kommentoi sähköpostitse:

"En koskaan suosittele, että kukaan jättää ottamatta lääkärin määräämiä lääkkeitä. Se on aina asiakkaan omalla vastuulla ja lääkärin kanssa tulee neuvotella. Olen 17 toimintavuoteni aikana kohdannut useita asiakkaita, joiden vointi on kohentunut neuvojeni ja hoitojeni avulla. En paranna ketään, vaan autan kehoa lääkitsemään itseään.”

Sara maksoi 190 euroa bioresonanssihoidosta. Marias Hälsonycklar -yrityksellä on tutkimistamme bioresonanssiyrityksistä suurin liikevaihto, 166 000 euroa vuonna 2018. Maria Westerin tarjoamiin palveluihin kuuluvat bioresonanssi, homeopatia ja ravitsemusneuvonta.

Uskomushoitojen valvonta hankalaa

Monet vaihtoehto- ja uskomushoidot jäävät viranomaisvalvonnan katveeseen.

Esimerkiksi sosiaali- ja terveysalan lupa- ja valvontavirasto Valviran toimivalta ulottuu vain terveydenhuollon ammattihenkilöiden toimintaan – silloin kun nämä toimivat ammattihenkilön tehtävissä ja nimikkeellä.

Terveydenhuollon ammattihenkilökin saa antaa uskomushoitoja, mutta se tulee pitää selkeästi erossa ammattihenkilönä toimimisesta. Jos näin tehdään, Valviralla ei ole valtuuksia puuttua hoitoon.

Turvallisuus- ja kemikaalivirasto Tukes valvoo kaikkia sellaisia kuluttajapalveluita, joille ei ole erityislainsäädäntöä. Siksi myös bioresonanssihoidot kuuluvat Tukesin valvonnan piiriin.

– Tukes valvoo ja selvittää vain turvallisuuteen ja asiakkaan terveyteen liittyviä asioita. Emme arvioi hoitajien väitteiden paikkansapitävyyttä, hoidon tehokkuutta tai sitä, saavatko asiakkaat rahoilleen vastinetta, sanoo ylitarkastaja Annina Nyholm Tukesista.

Nyholmin mukaan ongelmatapauksissa ensisijaisesti neuvotellaan palveluntarjoajan kanssa, jotta hoito saataisiin kuluttajaturvallisuuslain mukaiseksi. Tarvittaessa Tukes voi antaa kiellon tarjota kyseistä palvelua.

Rayonex-laite, jota käytetään bioresonanssihoidoissa.
Saksalaisen Rayonex Biomedicalin valmistama bioresonanssilaite. Rayonex-laite, jota käytetään bioresonanssihoidoissa. Kuva: Taisto Lapila / Yle MOT,luontaishoito,vaihtoehtolääkintä,luontaishoitajat,Luontaislääkintä,annvi gardberg

Puoskarilakia joudutaan odottamaan

Suomessa ei tällä hetkellä ole vaihtoehto-, uskomus- ja täydentäviä hoitoja kattavasti säätelevää niin sanottua puoskarilakia.

– Vaihtoehtohoitoja koskeva lainsäädäntö olisi erittäin tärkeä. Se selkiyttäisi alaa ja sen pelisääntöjä toimijoille, asiakkaille ja viranomaisille, sanoo Nyholm.

Mahdollista puoskarilakia joudutaan kuitenkin odottamaan vielä useampi vuosi. Juha Sipilän hallituksen käynnistämä puoskarilain valmistelutyö pysähtyi hallituksen vaihtuessa.

Antti Rinteen hallituksen käynnistämä selvittely lähtee alusta. Nyt on tarkoitus selvittää, tarvitaanko lakia ylipäätään. Selvityskin käynnistyy arviolta vasta 2021.

Bioresonanssihoidossa käytettävää vettä tippapullossa.
Värähtelevää vettä tulee bioresonanssihoitajien mukaan ottaa muutama tippa päivässä. Veden sanotaan auttavan elimistöä saavuttamaan tasapainoisen tilan. Bioresonanssihoidossa käytettävää vettä tippapullossa. Kuva: Janne Järvinen / Yle MOT,uskomuslääkintä,Puoskari,annvi gardberg

Terveys

Kommentit