Hyppää pääsisältöön

Elokuvat kuuluvat joululomaan - katso tästä Ylen leffavinkit joulusta loppiaiseen!

Etsivä Kokki, komisario Palmu sekä tuomari Virta
Yle Teema esittää kaikki mustavalkoiset Komisario Palmu -elokuvat uudenvuodenpäivänä. Etsivä Kokki, komisario Palmu sekä tuomari Virta Tähdet kertovat, komisario Palmu

Joulun aikaan kuuluu olennaisesti elokuvien katsominen. Mitä enemmän elokuvia tulee katsottua, sitä onnistuneempi on joululoma.

Elokuvien katsominen ylläpitää perherauhaa, parantaa oloa joulupöydän herkkuja sulatellessa siirtämällä huomion elokuvaan huonovointisuuden sijaan sekä toimii erinomaisena foorumina joulusuklaiden syömiseen - kunhan jouluruuat on ensin sulateltu. Ylen kanavilla ja Areenassa esitetään joulusta loppiaiseen (20.12.2019 - 6.1.2020) yli 70 elokuvaa. Mukaan mahtuu sekä ensiesityksiä että klassikoita Suomesta, Hollywoodista ja muualta maailmalta. Tähän artikkeliin on poimittu niistä kiinnostavimmat!

Captain Fantastic (12)

20.12. klo 21.00 – ENSIESITYS
Yle Teema

Cannesin ohjaajapalkinnon saanut draamakomedia pariskunnasta, joka on muuttanut erämaan metsiin ja koulii kuutta lastaan selviytymään yhteiskunnan ulkopuolella. Mutta tragedia pakottaa isän ja lapsikatraan odysseialle takaisin ihmisten ilmoille ja modernin maailman pariin. Pääosissa Oscar-ehdokkaana ollut Viggo Mortensen ja Frank Langella. Ohjaus: Matt Ross. (USA 2016) Areenassa 3.1.2020 saakka

Filmplanschen till Captain Fantastic
Filmplanschen till Captain Fantastic Kuva: Finnkino Oy

Joulumaa (12)

23.12. klo 21.00 – ENSIESITYS
Yle TV1

Draamakomedia Joulumaassa viisikymppisen Helenan mies Harri on lähtenyt nuoremman naisen matkaan, aikuinen tytär on ulkomailla, ja Helenalla on edessään ensimmäinen yksinäinen joulu. Ystävätär Ulli tulee hätiin ja varaa viime tingan joulunvieton pien-ekotilalla, jota isännöivien Tuuren ja Unnan idealistisessa elämäntavassa ja parisuhteessa on omat ongelmansa. Joulunviettoon saapuu myös Oiva, jonka ansiosta Helenan haikailu ex-miehensä perään asettuu uuteen valoon. Jouluviikon vietto saa yllättäviä käänteitä, kun niin nuoremman kuin vanhemmankin sukupolven elämäntilanteiden kipukohdat pääsevät purkautumaan. N: Milka Ahlroth, Mari Rantasila, Anna Paavilainen, Eero Ritala, Martti Suosalo, Tommi Korpela. Ohjaus ja käsikirjoityu: Inari Niemi. (Suomi 2017) Areenassa 21.1.2020 saakka

Joulumaa-elokuvan naishahmot istuvat ulkona puupenkillä ja juovat termospullosta kuumaa juomaa.
Joulumaa. Joulumaa-elokuvan naishahmot istuvat ulkona puupenkillä ja juovat termospullosta kuumaa juomaa. Kuva: Sami Kuokkanen / Helsinki-filmi Mari Rantasila,Milka Ahlroth,Inari Niemi

Varkaitten paratiisi (7)

25.12. klo 13.05
Yle Teema

Alfred Hitchcockin ohjaama romanttinen jännärikomedia Ranskan Rivieralla asuvasta entisestä jalokivivarkaasta, joka saa uudesta murtosarjasta syyt niskoilleen. Pääosissa Cary Grant ja Grace Kelly. (To Catch a Thief, USA 1955) Areenassa 7.1.2020 saakka

Ihmeellinen on elämä (7)

25.12. klo 14.50
Yle Teema

Jokajouluinen klassikko kertoo amerikkalaisesta pikkukaupungista ja itsemurhan partaalle ajautuneesta miehestä, joka saa tilaisuuden nähdä elämänsä uudessa valossa. O: Frank Capra. N: James Stewart, Donna Reed. (It's a Wonderful Life, USA 1946) Areenassa 23.1.2020 saakka

Hienoin hetki (12)

25.12. klo 20.45 – ENSIESITYS
Yle TV1

Toinen maailmansota luo englantilaisille naisille uusia työmahdollisuuksia kun miehet ovat armeijassa. Sihteeri Catrin pääseekin Dunkerquesta kertovan suurelokuvan käsikirjoittajaksi samalla kun Lontoon pommitukset vielä raivoavat. Hauskan, koskettavan ja romanttisenkin elokuvan pääosissa Gemma Arterton, Sam Claflin, Bill Nighy, Richard E. Grant ja Jeremy Irons. Ohjaus: Lone Scherfig. (Their Finest, Englanti 2016) Areenassa 7.1.2020 saakka

Hienoin hetki -elokuvan hahmot mietteliäinä, Gemma Artertonin hahmo pitää lyijykynää kädessään.
Hienoin hetki. Hienoin hetki -elokuvan hahmot mietteliäinä, Gemma Artertonin hahmo pitää lyijykynää kädessään. Kuva: Nicola Dove / BBC Films Gemma Arterton,Their Finest,Lone Scherfig

Siskokset (12)

25.12. klo 21.50
Yle Teema

Hirokazu Kore-edan herkkä ja kaunis tarina rakkaudesta ja perhesiteistä. Kolme siskosta tutustuvat isänsä hautajaisissa heille tuntemattomaan sisarpuoleen, jolle he avaavat kotinsa. (Umimachi Diary, Japani 2015) Areenassa 24.1.2020 saakka

Ihmisen osa (12)

26.12. klo 20.55 – ENSIESITYS
Yle TV1

Ihmisen osa on Kari Hotakaisen romaanin innoittama lämminhenkinen draamakomedia etääntyneen perheen yllättävästä lähentymisestä. Elokuvan veijarimainen päähenkilö on konkurssin kokenut pennitön Pekka Malmikunnas (Hannu-Pekka Björkman), joka uskottelee - omasta mielestään taitavasti - vanhemmilleen ja aikuisille siskoilleen toimivansa yhä menestyksekkäänä toimitusjohtajana. Kuvioihin astuu kuitenkin liukaskielinen Kimmo Hienlahti (Kari Hietalahti), Pekkaakin pahempi harhauttelija, jonka johdosta Pekka havahtuu oman tilanteensa mahdottomuuteen. Mutta mikä ratkaisuksi, kun totuuden kertominen läheisille tuntuu entistäkin vaikeammalta? N: Hannu-Pekka Björkman, Leena Uotila, Asko Sarkola, Ria Kataja. O: Juha Lehtola. (Suomi 2019) Areenassa 24.1.2020 saakka

Hannu-Pekka Björkmanin esittämä hahmo Ihmisen osa -elokuvassa kävelee katua ylämäki sello ja ilmapalloja käsissään.
Ihmisen osa. Hannu-Pekka Björkmanin esittämä hahmo Ihmisen osa -elokuvassa kävelee katua ylämäki sello ja ilmapalloja käsissään. Kuva: Sami Kuokkanen / Bufo Oy Hannu-Pekka Björkman,Kari Hotakainen,Ihmisen osa,Juha Lehtola

Taskurahat (12)

26.12. klo 21.00
Yle Teema

Francois Truffaut'n valloittava, runollinen ja hauska elokuva pikkukaupungin koululuokasta ja sen oppilaiden enemmän tai vähemmän viattomista tekemisistä ja lapsuuden haasteista, sekä hieman lasten opettajista ja vanhemmistakin. Elokuva on nähty viimeksi Suomen televisiossa vuonna 1994. (L’argent du poche, Ranska 1976) Areenassa 1.1.2020 saakka

Hirviön kutsu (12)

27.12. klo 21.00 – ENSIESITYS
Yle Teema

Patrick Nessin menestyskirjaan perustuvassa fantasiaelokuvassa koulupoika painii ongelmiensa, erityisesti äidin vakavan sairauden kanssa, ja löytää apua ikivanhan hirviöpuun hurjista keskiyön tarinoista. Pääosissa Lewis MacDougall, Sigourney Weaver, Felicity Jones ja puun äänenä Liam Neeson. (A Monster Calls, Iso-Britannia 2016) Areenassa 10.1.2020 saakka

Hirviön kutsu -elokuvan poika ja puuhirviö seisovat kasvokkain olohuoneessa.
Fantasiaelokuva Hirviön kutsun (A Monster Calls) tv-ensi-ilta on Yle Teemalla 27.12. Hirviön kutsu -elokuvan poika ja puuhirviö seisovat kasvokkain olohuoneessa. Kuva: Focus Features A Monster Calls,fantasiaelokuvat

Koirankynnen leikkaaja (12)

28.12. klo 13.55
Yle Teema

Veikko Huovisen romaaniin perustuva elokuva kertoo hyvistä ihmisistä. R: Peter Franzén,Taisto Reimaluoto, Ahti Kuoppala, Leo Lastumäki. K & O: Markku Pölönen. (Suomi 2004) (U) Areenassa 26.1.2020 saakka

Oppipoika (12)

29.12. klo 21.45
Yle Fem

Majakkasaarelle sijoittuva psykologinen trilleri 13-vuotiaasta Karlista, joka pyrkii ankaran majakanvartijan oppiin. Karl näkee mielivaltaan suostumisen hinnan liian myöhään. Elokuva oli vuonna 2014 Suomen Oscar-ehdokas sarjassa Paras ulkomainen elokuva. Ohjaaja: Ulrika Bengts. (Lärjungen, Suomi 2013) (U) Areenassa 28.1.2020 saakka

Lärjungen (12)
Oppipoika/Lärjungen Lärjungen (12) Kuva: Långfilm Productions / Stefan Bremer

Kätilö (16)

30.12. klo 21.00
Yle TV1

Lapin sodan aikana Vikasilmäksi haukuttu kätilö Helena (Krista Kosonen) rakastuu saksalais-suomalaiseen SS-upseeriin Johannekseen (Lauri Tilkanen). Johannekselle Helena on Villisilmä - kaikista muista naisista poikkeava luonnonvoima. Helena seuraa suurta rakkauttaan Titovkan vankileirille uhmaamalla niin omatuntoaan kuin yleistä moraalia. Rakastamalla vahvasti he eivät kuitenkaan voi poistaa menneisyyttään eivätkä muuttaa tulevaa. Antti J. Jokisen elokuva Katja Ketun romaanista. N: Krista Kosonen, Lauri Tilkanen, Pirkka-Pekka Petelius, Tommi Korpela. (Suomi 2015) (U) Areenassa 5.1.2020 saakka

Raid (16)

31.12. klo klo 21.55
Yle Teema

Suositun, vuonna 2000 esitetyn tv-sarjan jatkoksi valmistunut elokuva, jossa Raid joutuu keskelle kansainvälistä rikollisuutta etsiessään kadonnutta naisystäväänsä. N: Kai Lehtinen, Mari Rantasila, Oiva Lohtander. K: Harri Nykänen ja Tapio Piirainen. O: Tapio Piirainen. (Suomi 2003)

Komisario Palmu -elokuvia

1.1.2020 klo 12.25 alkaen

Uudenvuodenpäivänä Teema esittää kaikki mustavalkoiset Palmu-elokuvat. Ennen elokuvia nähdään johdantona vuodelta 1995 jakso sarjasta Taju kankaalle, jossa neljä nuorta pohtii kotimaisia elokuvia ja lisäksi esittää uudelleen kohtauksia elokuvasta Komisario Palmun erehdys. Mukana mm. lukioikäinen Marja Hintikka!

Joel Rinne (komisario Palmu), Leo Jokela (etsivä Kokki) ja Matti Ranin (ensimmäisen ryhmän päällikkö). Kuva elokuvasta Tähdet kertovat, komisario Palmu.
Tähdet kertovat, komisario Palmu. Joel Rinne (komisario Palmu), Leo Jokela (etsivä Kokki) ja Matti Ranin (ensimmäisen ryhmän päällikkö). Kuva elokuvasta Tähdet kertovat, komisario Palmu. Tähdet kertovat, komisario Palmu,Joel Rinne,Leo Jokela,Matti Olavi Ranin,komisario palmu

Komisario Palmun erehdys (7)

1.1. klo 12.25
Yle Teema

Rattopojan ruumis löydetään uima-altaasta, ja viattomalta näyttävä kuolemantapaus osoittautuu murhaksi. O: Matti Kassila. N: Joel Rinne, Matti Ranin, Leo Jokela, Elina Salo, Pentti Siimes. (1960) Areenassa vain suorana!

Kaasua, komisario Palmu! (7)

1.1. klo 14.10
Yle Teema

Katso Areenassa
Mika Waltarin romaaniin "Kuka murhasi rouva Skrofin?" perustuva dekkarielokuva. O: Matti Kassila. N: Joel Rinne, Matti Ranin, Leo Jokela, Pentti Siimes, Elina Salo, Risto Mäkelä. (1961) Areenassa toistaiseksi

Tähdet kertovat, komisario Palmu (7)

1.1. klo 15.45
Yle Teema

Katso Areenassa
Komisario Palmu tutkii Tähtitorninmäeltä löytyneen ruumiin arvoitusta. O: Matti Kassila. N: Joel Rinne, Matti Ranin, Leo Jokela, Aino Mantsas, M.-L. Soinne, Pentti Siimes, Pia Hattara. (1962) Areenassa toistaiseksi

Poika ja haukka (7)

2.1. klo 21.00
Yle Teema

Aito, koskettava kertomus työläisperheen kiusatusta pojasta, joka alkaa viettää aikaa kesyttämänsä haukan kanssa. Pääosissa David Bradley, Colin Welland. Ohjaus: Ken Loach. (Iso-Britannia 1969) Areenassa 9.1.2020 saakka

The Revenant (16)

2.1. klo 21.05
Yle TV1

Kolmella Oscarilla palkittu tosipohjainen eloonjäämiskamppailu Amerikan talvisista erämaista. Karhun raatelemaksi joutunut mies jää intiaaneja pakenevan metsästäjäryhmänsä hylkäämäksi ja pyrkii takaisin sivistyksen pariin. Pääosissa roolistaan vihdoin Oscarin pokannut Leonardo DiCaprio ja Tom Hardy. Ohjaus Alejandro González Iñárritu. (USA 2015) HUOM: Ei julkaista Areenassa.

Leonardo DiCaprio
Leonardo DiCaprio Kuva: Copyright © 2015 Twentieth Century Fox Film Corporation. The Revenant,Leonardo DiCaprio,Oscars

Birdman (12)

3.1. klo 21.00
Yle Teema

Neljä Oscaria voittanut, väliin mustakin komedia entisestä supersankari-leffojen tähdestä, joka yrittää nyt päteä vakavana näyttelijänä Broadwayllä. Pääosissa Michael Keaton, Emma Stone, Zach Galifianakis, Edward Norton, Andrea Riseborough, Amy Ryan ja Naomi Watts. O: Alejandro G. Iñárritu. (USA 2014) (U) HUOM: Ei julkaista Areenassa.

Riggan Thomson (Michael Keaton) lentää elokuvassa Birdman
Birdman. Riggan Thomson (Michael Keaton) lentää elokuvassa Birdman Birdman,Teeman elokuvafestivaali,teeman elokuvafestivaali 2018

Sademies (12)

4.1. klo 12.00
Yle Teema

Neljän Oscarin draamakomedia kahdesta hyvin erilaisesta veljeksestä. Charlie on itsekäs juppi ja Raymond omaan maailmaansa sulkeutunut autistinen nero. Kun veljesten isä testamenttaa miljoonansa jälkimmäiselle, sieppaa Charlie Raymondin mukaansa tien päälle. Pääosissa Tom Cruise, Dustin Hoffman, Valeria Golino Ohjaus: Barry Levinson. (Rain Man, USA 1988) (U) Areenassa 11.1.2020 saakka

Kala nimeltä Wanda (12)

4.1. klo 14.10
Yle Teema

Jo klassikoksi noussut riehakas komedia pankkirosvoista, jotka saalista jakaessaan äityvät kaikki pettämään toisiaan ja sotkevat juoniinsa myös honkkelin lakimiehen. Pääosissa John Cleese, Jamie Lee Curtis, Kevin Kline, Michael Palin. Ohjaus: Charles Crichton. (A Fish Called Wanda, Iso-Britannia 1988) Areenassa 11.1.2020 saakka

Kala nimeltä Wanda -elokuvan hahmot. Vasemmanpuoleinen mies pitää käsissään kultakalamaljaa.
Kala nimeltä Wanda. Kala nimeltä Wanda -elokuvan hahmot. Vasemmanpuoleinen mies pitää käsissään kultakalamaljaa. Kuva: MGM International Television Distribution Inc. Jamie Lee Curtis,John Cleese,Kala nimeltä Wanda,Kevin Kline,Michael Palin

Rakkaus ja romahdus (7)

4.1. klo 21.55
Yle Teema

Buster Keatonin vähemmän tunnettu mutta yhtä kaikki mestarillinen komedia nuoresta miljonääristä, joka lähetetään metsästyslomalle miehistymään. Rakastuessaan vuoristolaistyttöön nuori mies on valmis melkeinpä mihin vain mielitiettynsä valloittamiseksi – jopa tekeytymään nyrkkeilyn kevyen sarjan mestariksi. Ohjaus Buster Keaton. Vuonna 2017 restauroituun versioon musiikin teki Robert Israel. (Battling Butler, USA 1926). Areenassa 4.2. saakka
Rakkaus ja romahdus on osa Buster Keaton -aiheista Teemalauantaita. Ennen elokuvaa esitetään vuonna 2018 valmistunut Suuri Buster -dokumentti sekä Poliisit-lyhytelokuva. (Cops, USA 1922)

Kino: Ranskalaisen luutnantin nainen (S)

5.1. klo 12.00
Yle Teema

John Fowlesin romaaniin perustuva klassikko 1800-luvulle sijoittuvaa rakkaustarinaa filmaavista näyttelijöistä, jotka kuvausten aikana alkavat rakastua myös oikeasti toisiinsa. Pääosissa Meryl Streep ja Jeremy Irons. Ohjaus: Karel Reisz. (The French Lieutenant's Woman, Englanti 1981) Areenassa 11.1.2020 saakka

Kino: Tiikerikissa (12)

5.1. klo 14.00
Yle Teema

Luchino Viscontin muhkea eepos Sisilian korskeasta aatelisluokasta, jonka valta ja loisto alkavat kuihtua 1860-luvun Italian poliittisen kuohunnan keskellä. Pääosissa Burt Lancaster, Alain Delon ja Claudia Cardinale. (Il gattopardo, Italia 1963) Areenassa 3.2.2020 saakka

Lapin kullan kimallus (S)

6.1. klo 12.45
Yle TV1

Åke Lindmanin elokuva kertoo ystävyksistä, jotka lähtevät paremman elämän toivossa Lappiin kultaa etsimään. N: Pirkka-Pekka Petelius ja Vesa Vierikko. (Suomi 1999) Areenassa toistaiseksi

Tuntematon sotilas (16)

6.1. klo 21.00
Yle TV1

Väinö Linnan romaaniin perustuva, 2017 valmistunut ja miljoonayleisön teattereissa kerännyt, elokuva jalkaväkiosaston tiestä Suomen jatkosodassa. N: Eero Aho, Johannes Holopainen, Jussi Vatanen, Aku Hirviniemi. O: Aku Louhimies. (Suomi 2017) Areenassa 4.2.2020 saakka

Soldaterna i en solig glänta.
Tuntematon sotilas (2017) Soldaterna i en solig glänta. Kuva: Tommi Hynynen Tuntematon sotilas (2017 elokuva)

Muista myös nämä vain Areenassa julkaistavat elokuvat

Tähtinä mm. Philip Seymor Hoffman sekä Maggie Smith!

A Late Quartet (7)

Katso Areenassa
Maailmankuulun jousikvartetin vanhin jäsen ilmoittaa lopettavansa, jolloin kaikkien egot ja vuosia kätkössä pidetyt mielihalut pääsevät valloilleen. Pääosissa Philip Seymour Hoffman, Christopher Walken, Catherine Keener, Mark Ivanir ja Imogen Potts. Ohjaus: Yaron Zilberman. (A Late Quartet, USA 2012) Areenassa 11.1.2020 saakka

Näyttelijänelikko Ivanir (vas.) Hoffman, Walken ja Keener elokuvassa A Late Quartet.
A Late Quartet Näyttelijänelikko Ivanir (vas.) Hoffman, Walken ja Keener elokuvassa A Late Quartet. A Late Quartet,Philip Seymour Hoffman,Christopher Walken,Catherine Keener,Mark Ivanir,teeman elokuvafestivaali 2016,Teeman elokuvafestivaali,elokuvat

A Most Wanted Man (12)

Katso Areenassa
John LeCarrén romaaniin perustuva trilleri, jossa Hampuriin saapuva tshetsheenimuslimi herättää tiedustelupalvelujen mielenkiinnon. Pääosissa Philip Seymour Hoffman, Rachel McAdams, Willem Dafoe ja Robin Wright. Ohjaus: Anton Corbijn. (USA 2014) Areenassa 11.1.2020 saakka

Vanha rouva Pariisissa (S)

Katso Areenassa
Sympaattisessa komediassa amerikkalainen tyhjätasku perii Pariisista asunnon, jonka mukana tulee kuitenkin sen iäkäs asukas. Pääosissa Kevin Kline, Maggie Smith, Kristin Scott Thomas ja Stéphane Freiss. Ohjaus: Israel Horowitz. (My Old Lady, Iso-Britannia/USA/Ranska 2014) Areenassa 11.1.2020 saakka

Kvartetti (S)

Katso Areenassa
Menestysnäytelmään perustuva lämminhenkinen komedia muusikkojen vanhainkodista, jonka harmoninen elämä saa riitasointuja uudesta tulokkaasta, suosittuun kvartettiin kuuluneesta oopperadiivasta. Pääosissa Maggie Smith, Tom Courtenay, Billy Connolly, Pauline Collins ja Michael Gambon. Ohjaus: Dustin Hoffman. (Quartet, Iso-Britannia 2012) Areenassa 11.1.2020 saakka

W.E. (16)

Katso Areenassa
Madonnan ohjaama tyylikäs elokuva "vuosisadan rakastavaisista" eli Edward VIII:stä ja Wallis Simpsonista sekä heidän tarinaansa nykyajassa tutkivasta manhattanilaisesta naisesta ja venäläisestä turvallisuusvartijasta. Pääosissa Abbie Cornish, James D'Arcy, Andrea Riseborough ja Oscar Isaac. (Iso-Britannia 2011) Areenassa 11.1.2020 saakka

Blinkers (16)

20.12. Areena – ENSIESITYS

Suomenruotsalainen toimintaelokuva miehestä, joka ottaa lain omiin käsiinsä. Glenn lähtee henkilökohtaiselle ristiretkelle niitä autoilijoita vastaan, jotka eivät käytä suuntavilkkua. Hän alkaa seurata heitä ja iskee käyttämättömät suuntavilkut säpäleiksi ristikkoavaimella. Asia saa arvaamattomat mittasuhteet, ku Glenn joutuu törmäyskurssille salaperäisen Caballus-säätiön kanssa, joka ei kaihda keinoja itseään puolustaessaan. Glenn löytää kuitenkin yllättäen liittolaisen yläasteikäisestä Annikasta, joka on myös joutunut säätiön tähtäimeen. (Suomi 2019) Areenassa 18.12.2020 saakka

Anders Hassel som Glenn i filmen Blinkers.
Blinkers. Kannattaa käyttää vilkkua! Anders Hassel som Glenn i filmen Blinkers. Kuva: West Bay Entertainment elokuvat,Pietarsaari

Katso myös vinkit muista jouluohjelmista sekä lastenelokuvista:

Huomaathan, että esitysaikojen muutokset ovat mahdollisia. Ajantasaisen ohjelmiston ja kaikki tv:ssä esitettävät elokuvat löydät Ylen tv-oppaasta.

Lue myös - yle.fi:stä poimittua