Hyppää pääsisältöön

Espanjalainen renessanssijoulu toimii neutraalin juhlavasti

Eurooppalaisilla vanhan musiikin yhtyeillä riittää autenttista jouluperinnettä ammennettavaksi. Tänä jouluna Gothic Voices on koonnut joululevyn keskiaikaisesta Englannista (Nowell synge we both al and som), Solomon's Knot puolestaan Leipzigin jouluisista barokkikantaateista. Arvostettu Stile Antico on kääntänyt katseensa Espanjan polyfonian kulta-aikaan. Otsikolla "A Spanish Nativity" löytyy tämän joulu puhtainta valoa säteilevä levy.

A Spanish Nativity
A Spanish Nativity Uudet levyt

Aikansa mestareina Alonso Lobo, Tomás Luis de Victoria, Francisco Guerrero ja Cristóbal de Morales osasivat ilmaista joulun rauhaa ja iloa myös renessanssipolyfonian rajallisilla keinoilla, joihin puhtaanpehmeästi laulava Stile Antico tarttuu innolla. Historiallisesti etäinen tyyli ja latinan kieli saattavat silti tuntua suomalaiseen joulumakuun etäisiltä tai neutraaleilta, mutta onneksi kirkkomusiikin seassa on muutama villancico eli maallinen joululaulu.

"A Spanish Nativity", säv. Lobo, Guerrero, Flecha, Rimonte, Morales ja Victoria. - Stile Antico. (Harmonia Mundi, HMM 902312)

Kuuntele Uudet joululevyt 17.12.2019, toimittajana Kare Eskola.

 • Särötöntä kuorokimmellystä, Latviasta tottakai

  Levyarvostelu

  Syksy on tullut äkkiä, ja sen mukana kuvitelma siitä, että joskus on hetki rauhallista aikaa, ja voi tuijotella sadetta ikkunasta, ajatella sekä melankolisia että syvällisiä asioita, ja kenties avata punaviinipullon. Tällaisten tilanteiden ääniraidaksi Ondine-yhtiö ja Latvian radiokuoro ovat julkaisseet levyllisen mystistä kuorominimalismia, jonka on säveltänyt espanjalainen Ramon Humet.

 • Heinz-Juhani Hofmannia suoneen pistettynä

  Levyarvostelu

  Kokemukseni perusteella voin annan sisältövaroituksen säveltäjä Heinz-Juhani Hofmannin ja sopraano-sellisti Piia Komsin uutuuslevystä: Sitä ei kannata kuunnella ennen nukkumaan käymistä. Sellon urahtelu ja sopraanon järkyttävät linjat kaiuttavat hyytävän suoria runotekstejä niin, että levy jää kalvamaan mieltä ja vie unen. Tämä ei tarkoita, että levy "Soita. Kirjoita joskus." olisi huono - päinvastoin. Piia Komsin tehokas, tarkka ilmaisu vankistaa Hofmannin mainetta modernistina, jonka äärimmäisyys tavoittaa kenet tahansa, joka uskaltaa kuunnella.

 • Kitaristi Osmo Palmu löytää henkilökohtaisen yhteyden Karjalasta Espanjaan

  Levyarvostelu

  Suomessa riittää klassisen kitaran osaajia ja heillä levyideoita, mutta kitaristiemme keskipolvea edustavan Osmo Palmun uutuuslevyn idea on mitä oudoin: Palmu yhdistää kitaran espanjalaisen ydinperinteen suomalaisen ja karjalaisen kansanmusiikin ikivihreisiin. Ennakkoluuloisesti ajattelin, että näin etäisten musiikkien pienin yhteinen nimittäjä ei voi kantaa, mutta olin väärässä. Espanja ja Karjala yhdistyvät Palmun persoonallisessa musiikkikokemuksessa sekä hän sovituksissaan, jotka tekevät kunniaa kitaran moninaiselle historialle.

 • Jousikvartettoja Itämerelle

  Levyarvostelu

  Toinen Suomen parhaista jousikvarteteista, Kamus-kvartetti, on omistanut kesällä julkaistun uutuuslevynsä Itämerelle. Levyn tuotoista osa menee Baltic Sea Action Groupille, vaikka nykyisessä musiikkitodellisuudessa näkyvyys kenties tukee hyvää asiaa merkittävämmin kuin raha. Kamusin valitsema ohjelmisto ei suoraan kimmellä saaristomerenä tai löyhkää levälauttana, mutta skandinaavisen kansallisromantiikan ja pehmeän jousimodernismin yhdistelmä keinuttaa kauniisti.

Lue myös - yle.fi:stä poimittua