Hyppää pääsisältöön

Espanjalainen renessanssijoulu toimii neutraalin juhlavasti

Eurooppalaisilla vanhan musiikin yhtyeillä riittää autenttista jouluperinnettä ammennettavaksi. Tänä jouluna Gothic Voices on koonnut joululevyn keskiaikaisesta Englannista (Nowell synge we both al and som), Solomon's Knot puolestaan Leipzigin jouluisista barokkikantaateista. Arvostettu Stile Antico on kääntänyt katseensa Espanjan polyfonian kulta-aikaan. Otsikolla "A Spanish Nativity" löytyy tämän joulu puhtainta valoa säteilevä levy.

A Spanish Nativity
A Spanish Nativity Uudet levyt

Aikansa mestareina Alonso Lobo, Tomás Luis de Victoria, Francisco Guerrero ja Cristóbal de Morales osasivat ilmaista joulun rauhaa ja iloa myös renessanssipolyfonian rajallisilla keinoilla, joihin puhtaanpehmeästi laulava Stile Antico tarttuu innolla. Historiallisesti etäinen tyyli ja latinan kieli saattavat silti tuntua suomalaiseen joulumakuun etäisiltä tai neutraaleilta, mutta onneksi kirkkomusiikin seassa on muutama villancico eli maallinen joululaulu.

"A Spanish Nativity", säv. Lobo, Guerrero, Flecha, Rimonte, Morales ja Victoria. - Stile Antico. (Harmonia Mundi, HMM 902312)

Kuuntele Uudet joululevyt 17.12.2019, toimittajana Kare Eskola.

 • BIS-yhtiön parhaat joulureseptit maustetaan kansanmusiikilla

  Levyarvostelu

  Oman jouluni voimasoittolistalta löytyy levy-yhtiö BISin kaksi Folkjul-levyä, joilla ruotsalainen kansanmusiikki ja Gunnar Idenstamin urkusärmikkyys yhdistetään tuttujen joululaulujen säkenöiviin kuorosovituksiin. Hyvää joulureseptiä ei kannata liikaa muuttaa: BIS leipoo samalla ohjeella joululevyjä myös norjalaisten kanssa. Ensimmäinen ilmestyi vuonna 2014 ja uusi täksi jouluksi.

 • Ilmiliekin ja Salokosken joulu loistaa yksinkertaisesti kuin kynttilä

  Levyarvostelu

  Laulaja Emma Salokoski ja Suomi-jazzin ykköskvartetti Ilmiliekki ovat aiemmilla yhteislevyillään luodanneet suomenruotsalaista kansanlaulua ja runoutta. Nyt ilmestynyt joululevy kurottaa suomenkielisen kulttuurin puolelle ja omiin sävellyksiin ja sanoituksiin, mutta jatkaa musiikillisesti samaa linjaa.

 • Joulun tapahtumarikkain oratorio on koottu varhaisbarokin helmistä

  Levyarvostelu

  Joulun käyttömusiikissaan varhaisbarokin saksalaiset kanttoriurkurit käsittelivät työnsä puolesta joulun kaikkia tapahtumia ja tunnelmia. Ei siis ihme, että tämän joulun etevin jouluoratorio on kasattu laittamalla sopivia barokkilöytöjä joulutapahtumien mukaiseen järjestykseen. Asialla on mainio Clematis-yhtye, joka on kaivanut arkistoja syvältä mutta hyvin levylleen O Jesulein.

 • Monteverdi saa joulun säihkymään

  Levyarvostelu

  Säihkettä ja suurenmoisuutta jouluunsa saa kätevällä ja ekologisella tavalla, kun lainaa ne Venetsian jouluvespereistä 1600-luvun alusta. Silloin säveltäjämestari Claudio Monteverdi ahkeroi Pyhän Markuksen katedraaliin niin juhlavia joulumusiikkikokonaisuuksia, että niitä tultiin kuuntelemaan ympäri Eurooppaa. DG-yhtiön jouluisella kärkituotteella kuullaan tällainen jouluvesper kapellimestari Andrea Marconin ennallistamana, ja harvoin on joulu kuulostanut yhtä komealta.

Lue myös - yle.fi:stä poimittua