Hyppää pääsisältöön

Espanjalainen renessanssijoulu toimii neutraalin juhlavasti

Eurooppalaisilla vanhan musiikin yhtyeillä riittää autenttista jouluperinnettä ammennettavaksi. Tänä jouluna Gothic Voices on koonnut joululevyn keskiaikaisesta Englannista (Nowell synge we both al and som), Solomon's Knot puolestaan Leipzigin jouluisista barokkikantaateista. Arvostettu Stile Antico on kääntänyt katseensa Espanjan polyfonian kulta-aikaan. Otsikolla "A Spanish Nativity" löytyy tämän joulu puhtainta valoa säteilevä levy.

A Spanish Nativity
A Spanish Nativity Uudet levyt

Aikansa mestareina Alonso Lobo, Tomás Luis de Victoria, Francisco Guerrero ja Cristóbal de Morales osasivat ilmaista joulun rauhaa ja iloa myös renessanssipolyfonian rajallisilla keinoilla, joihin puhtaanpehmeästi laulava Stile Antico tarttuu innolla. Historiallisesti etäinen tyyli ja latinan kieli saattavat silti tuntua suomalaiseen joulumakuun etäisiltä tai neutraaleilta, mutta onneksi kirkkomusiikin seassa on muutama villancico eli maallinen joululaulu.

"A Spanish Nativity", säv. Lobo, Guerrero, Flecha, Rimonte, Morales ja Victoria. - Stile Antico. (Harmonia Mundi, HMM 902312)

Kuuntele Uudet joululevyt 17.12.2019, toimittajana Kare Eskola.

 • Kokkolalaiset herättävät vanhan amatöörimusiikin eloon - taas

  Levyarvostelu

  1770-luvulla Kokkolan kirkkoherra Anders Chydenius perusti pappilaansa pikkuisen amatööriyhtyeen ja keräsi sille pikkuisen nuottikokoelman. Euroopan mittakaavassa Chydenius oli perifeerinen harrastelija, mutta Suomessa hän oli valistusvisionääri aikaansa edellä. Ei ihme että Keski-Pohjanmaan kamariorkesteri on intoutunut levyttämään kotikaupunkinsa erikoista nuottikokoelmaa, olkoonkin että musiikillisesti kyse on harmittomasta viihteestä harrastelijoille.

 • Karlsons säveltää ryhtiä mystiseen minimalismiin

  Levyarvostelu

  Latvian radiokuoro on melkeinpä maailman paras kuoro, eikä ihme että Ondine julkaisee sen levyjä minkä ehtii. Kuoro on taltioinut perusohjelmistoa ansiokkaasti, mutta viime aikoina sekaan on eksynyt ohuenpuoleista tunnelmamusiikkia Baltiasta. Siksi suhtauduin epäilyksellä uuteen Juris Karlsonsin musiikkia esittelevään levyyn. Mutta tuntematon latvialainen paljastui dynaamiseksi, omaääniseksi säveltäjäksi, joka säveltää jopa mystiseen minimalismiin ryhtiä ja värejä.

 • Varhainen käyrätorvi laulaa kotoisasti

  Levyarvostelu

  Reilu vuosi sitten intoilin luonnontorvitaituri Alec Frank-Gemmillin levystä, jolla hän soitti varhaisia virtuoosikonserttoja käyrätorvelle. Ursula Paludan Monbergin uutuuslevy sisältää hieman myöhäisempää ja melkoisesti helpompaa ohjelmistoa, mutta kuulostaa yhtä aristokraattiselta, ja täydentää oivallisesti kuvaa luonnontorven kehityksestä.

 • Kyykkyviulismia vuonna 2020?

  Levyarvostelu

  Kunnianarvoisalla Deutsche Grammophon -yhtiöllä on pitkät perinteet myös crossover-taidemusiikissa. Sektorin uusin tuote on norjalainen viulisti Mari Samuelsen, jolta DG julkaisi tuplalevyn jo viime vuoden puolella. Minulta on kestänyt hetkisen päästä selville levyn tarkoitusperistä, mutta loppujen lopuksi kyse on vain kyykkyviulismin päivittämisestä 2020-luvun taidemusiikkimuotiin.

Lue myös - yle.fi:stä poimittua