Hyppää pääsisältöön

Espanjalainen renessanssijoulu toimii neutraalin juhlavasti

Eurooppalaisilla vanhan musiikin yhtyeillä riittää autenttista jouluperinnettä ammennettavaksi. Tänä jouluna Gothic Voices on koonnut joululevyn keskiaikaisesta Englannista (Nowell synge we both al and som), Solomon's Knot puolestaan Leipzigin jouluisista barokkikantaateista. Arvostettu Stile Antico on kääntänyt katseensa Espanjan polyfonian kulta-aikaan. Otsikolla "A Spanish Nativity" löytyy tämän joulu puhtainta valoa säteilevä levy.

A Spanish Nativity
A Spanish Nativity Uudet levyt

Aikansa mestareina Alonso Lobo, Tomás Luis de Victoria, Francisco Guerrero ja Cristóbal de Morales osasivat ilmaista joulun rauhaa ja iloa myös renessanssipolyfonian rajallisilla keinoilla, joihin puhtaanpehmeästi laulava Stile Antico tarttuu innolla. Historiallisesti etäinen tyyli ja latinan kieli saattavat silti tuntua suomalaiseen joulumakuun etäisiltä tai neutraaleilta, mutta onneksi kirkkomusiikin seassa on muutama villancico eli maallinen joululaulu.

"A Spanish Nativity", säv. Lobo, Guerrero, Flecha, Rimonte, Morales ja Victoria. - Stile Antico. (Harmonia Mundi, HMM 902312)

Kuuntele Uudet joululevyt 17.12.2019, toimittajana Kare Eskola.

 • Vikingur Olafsson on paras pianisti juuri nyt

  Levyarvostelu

  Islantilainen Vikingur Olafsson on monin tavoin maailman paras pianisti, mistä kertoo sekin kotoinen seikka, että kollegani Aki Yli-Salomäen kanssa joudumme jakamaan vuorot Olafssonin uutuuksien arvioimiseen. Nyt on minun vuoroni, ja se on hyvä, sillä tuoreella DG:n julkaisulla Olafsson soittaa Mozartin ja aikalaisten musiikkia herkullisesti ja herkästi.

 • Sinfoniaorkesteri ei alistu Ismo Alangon bändiksi - ja se on hyvä

  Levyarvostelu

  Vuosikymmen sitten Radion sinfoniaorkesteri kutsui solistikseen maamme karismaattisimman popparin Ismo Alangon ja tilasi hänen hiteistään sovitukset ihan oikeilta säveltäjiltä, niin että sinfoniaorkesteri voisi soittaa omalla äidinkielellään eikä taantuisi crossover-kuorrutteeksi. Kapellimestari Jaakko Kuusisto on jatkanut projektin kehittelyä, ja nyt tarjolla on uutuuslevy, jolla Ismo Alangon bändinä soittaa Oulu Sinfonia. Meno on rajua - kuten kuuluukin.

 • Yksinäinen gambisti mietiskelee

  Levyarvostelu

  Gambisti Markus Kuikkaa olen enimmäkseen kuullut barytonin ja arpeggionen varressa, mutta näiden tukalien soitinten muistot hälvenevät, kun hän uutuuslevyllään soittaa viola da gamballa Telemannin soolofantasioita. Ne ovat juuri sellaista musiikkia, jota gamballa on hyvä soittaa: mietiskelevää mutta mielikuvituksekasta, virtuoottista mutta luonnollista, yksinäistä mutta kutsuvaa.

 • Helsingin kamarikuoro rakentaa Pärt-rituaalinsa väkevästi

  Levyarvostelu

  Vuonna 1982 valmistunut Passio oli yksi niistä teoksista, joilla Arvo Pärt löi läpi. Pelkistetty rituaali johdatti Jeesuksen kärsimysnäytelmään väkevän meditatiivisesti ja jäi käyttöön, sillä diatonisia sointuja minimalistisesti kellutteleva teos kuulosti yhtä aikaa arkaaiselta ja uudelta. Hilliard Ensemblen ECM:lle tekemä ensilevytys päätyi moneen levyhyllyyn määrittelemään sen, miltä Pärtin pitää kuulostaa. Helsingin kamarikuoro on nyt tarttunut Pärtin monumenttiin, ja onnistuu tarjoamaan ensilevytykselle perustellun ja paikoin paremmankin vaihtoehdon.

Lue myös - yle.fi:stä poimittua