Hyppää pääsisältöön

Espanjalainen renessanssijoulu toimii neutraalin juhlavasti

Eurooppalaisilla vanhan musiikin yhtyeillä riittää autenttista jouluperinnettä ammennettavaksi. Tänä jouluna Gothic Voices on koonnut joululevyn keskiaikaisesta Englannista (Nowell synge we both al and som), Solomon's Knot puolestaan Leipzigin jouluisista barokkikantaateista. Arvostettu Stile Antico on kääntänyt katseensa Espanjan polyfonian kulta-aikaan. Otsikolla "A Spanish Nativity" löytyy tämän joulu puhtainta valoa säteilevä levy.

A Spanish Nativity
A Spanish Nativity Uudet levyt

Aikansa mestareina Alonso Lobo, Tomás Luis de Victoria, Francisco Guerrero ja Cristóbal de Morales osasivat ilmaista joulun rauhaa ja iloa myös renessanssipolyfonian rajallisilla keinoilla, joihin puhtaanpehmeästi laulava Stile Antico tarttuu innolla. Historiallisesti etäinen tyyli ja latinan kieli saattavat silti tuntua suomalaiseen joulumakuun etäisiltä tai neutraaleilta, mutta onneksi kirkkomusiikin seassa on muutama villancico eli maallinen joululaulu.

"A Spanish Nativity", säv. Lobo, Guerrero, Flecha, Rimonte, Morales ja Victoria. - Stile Antico. (Harmonia Mundi, HMM 902312)

Kuuntele Uudet joululevyt 17.12.2019, toimittajana Kare Eskola.

 • Pianon aatelinen pysyy (ja paranee vähän)

  Levyarvostelu

  Angela Hewitt tunnetaan Bach-pianistina, ja hän levytti Bachin tärkeimmät kosketinsoitinteokset Hyperion-yhtiölle jo 90-luvulla. Viime vuosina Hewitt on palannut Bachin pariin uudella innolla ja päätynyt myös tekemään uusintalevytyksen kuudesta partitasta. Yleensä uusintalevytyksiä markkinoidaan tulkinnan perusteellisella muuttumisella, mutta Hewitt on fiksu ja asettelee saatesanansa varovaisesti. Vertailun perusteella kehitystä on silti tapahtunut - vieläpä parempaan.

 • Luuttumusiikkia kreivin ajalta

  Levyarvostelu

  1600-luvun puolivälissä syntynyt Jan Antonin Losy sattui olemaan Losinthalin kreivi ja vieläpä varoissaan. Siksi hän sai rauhassa soitella luuttua koko ikänsä. Jakob Lindbergin asema luutistina ei ole yhtä turvattu, mutta etuoikeus on kai sekin, että voi levyttää BIS-yhtiölle Losyn sävellyksiä.

 • Sirpaleista laatua mutta kiinnostava yhdistelmä

  Levyarvostelu

  Lappeenrannassa on ollut orkesteri jo satakymmenen vuotta, minkä kunniaksi nykyinen Lappeenrannan kaupunginorkesteri on julkaissut levyn otsikolla Saimaa Seasons. Levyn sisältö ei liity Saimaaseen eikä vuodenaikoihin, vaan yhdistää Carl Nielseniä Paavo Heiniseen. Orkesterin edellisellä levyllä kuultiin molemmilta huilukonsertot, nyt klarinettikonsertot.

 • Daniel Herskedal jättää raja-aitoja ylitettäväksi

  Levyarvostelu

  Kun strategisesti viisas levyjätti Naxos julkaisee norjalaisen jazz-tuubistin sävellyksiä, siihen täytyy olla syy. Osan selittää levyn takakansi, jossa komeilee norjalaisten kulttuuritukijoiden logoja, mutta pääasiassa Naxos kai ajattelee, että Daniel Herskedalissa on taidemusiikin tulevaisuus. Hänen teoksensa Behind the Wall (Muurin takana) onkin muodikasta ja ymmärrettävää musiikkia, muttei ongelmatonta.

Lue myös - yle.fi:stä poimittua