Hyppää pääsisältöön

Gesualdo Six viettää joulua The King’s Singersin kattamassa pöydässä

Brittiläisten akustisten lauluyhtyeiden lippua kantaa nykyään korkeimmalla Gesualdo Six. Täksi jouluksi mieskuusikko on tehnyt ensimmäisen joululevynsä, jonka kansainvälinen mutta perinteikäs ohjelmisto sopii hyvin myös suomalaiseen joulutunnelmaan.

Christmas / The Gesualdo Six
Christmas / The Gesualdo Six Uudet levyt

Yhtyeen nimestä huolimatta levy ei painotu renessanssipolyfoniaan. Gesualdo Six istuutuu jouluiseen herkkupöytään, jonka kattoi jo varhainen King's Singers parhaimmassa vedossaan. Tarjolla on runsaasti 1900-luvun lopun sointuisia lisäsävelharmonioita John Rutterin tyyliin, mutta tasaisin väliajoin palataan keskieurooppalaisen jouluperinteen vanhaan ytimeen, kuten Praetoriukseen ja Bachiin. Angloamerikkalainen viihde loistaa poissaolollaan, ja kulkusia kilistellään vasta viimeisellä raidalla.

Gesualdo Six -yhtyeen kontratenorit ovat parempia kuin King's Singersissä ikinä, ja muutenkin laulu edustaa puhtaudeltaan ja yhtenäisyydeltään 2010-luvun huippua - ainakin joulumusiikissa.

"Christmas", eurooppalaisia joululauluja keskiajalta nykypäivään. - The Gesualdo Six/Owain Park. (Hyperion, CDA68299)

Kuuntele Uudet joululevyt 17.12.2019, toimittajana Kare Eskola.

 • Vikingur Olafsson on paras pianisti juuri nyt

  Levyarvostelu

  Islantilainen Vikingur Olafsson on monin tavoin maailman paras pianisti, mistä kertoo sekin kotoinen seikka, että kollegani Aki Yli-Salomäen kanssa joudumme jakamaan vuorot Olafssonin uutuuksien arvioimiseen. Nyt on minun vuoroni, ja se on hyvä, sillä tuoreella DG:n julkaisulla Olafsson soittaa Mozartin ja aikalaisten musiikkia herkullisesti ja herkästi.

 • Sinfoniaorkesteri ei alistu Ismo Alangon bändiksi - ja se on hyvä

  Levyarvostelu

  Vuosikymmen sitten Radion sinfoniaorkesteri kutsui solistikseen maamme karismaattisimman popparin Ismo Alangon ja tilasi hänen hiteistään sovitukset ihan oikeilta säveltäjiltä, niin että sinfoniaorkesteri voisi soittaa omalla äidinkielellään eikä taantuisi crossover-kuorrutteeksi. Kapellimestari Jaakko Kuusisto on jatkanut projektin kehittelyä, ja nyt tarjolla on uutuuslevy, jolla Ismo Alangon bändinä soittaa Oulu Sinfonia. Meno on rajua - kuten kuuluukin.

 • Yksinäinen gambisti mietiskelee

  Levyarvostelu

  Gambisti Markus Kuikkaa olen enimmäkseen kuullut barytonin ja arpeggionen varressa, mutta näiden tukalien soitinten muistot hälvenevät, kun hän uutuuslevyllään soittaa viola da gamballa Telemannin soolofantasioita. Ne ovat juuri sellaista musiikkia, jota gamballa on hyvä soittaa: mietiskelevää mutta mielikuvituksekasta, virtuoottista mutta luonnollista, yksinäistä mutta kutsuvaa.

 • Helsingin kamarikuoro rakentaa Pärt-rituaalinsa väkevästi

  Levyarvostelu

  Vuonna 1982 valmistunut Passio oli yksi niistä teoksista, joilla Arvo Pärt löi läpi. Pelkistetty rituaali johdatti Jeesuksen kärsimysnäytelmään väkevän meditatiivisesti ja jäi käyttöön, sillä diatonisia sointuja minimalistisesti kellutteleva teos kuulosti yhtä aikaa arkaaiselta ja uudelta. Hilliard Ensemblen ECM:lle tekemä ensilevytys päätyi moneen levyhyllyyn määrittelemään sen, miltä Pärtin pitää kuulostaa. Helsingin kamarikuoro on nyt tarttunut Pärtin monumenttiin, ja onnistuu tarjoamaan ensilevytykselle perustellun ja paikoin paremmankin vaihtoehdon.

Lue myös - yle.fi:stä poimittua