Hyppää pääsisältöön

Gesualdo Six viettää joulua The King’s Singersin kattamassa pöydässä

Brittiläisten akustisten lauluyhtyeiden lippua kantaa nykyään korkeimmalla Gesualdo Six. Täksi jouluksi mieskuusikko on tehnyt ensimmäisen joululevynsä, jonka kansainvälinen mutta perinteikäs ohjelmisto sopii hyvin myös suomalaiseen joulutunnelmaan.

Christmas / The Gesualdo Six
Christmas / The Gesualdo Six Uudet levyt

Yhtyeen nimestä huolimatta levy ei painotu renessanssipolyfoniaan. Gesualdo Six istuutuu jouluiseen herkkupöytään, jonka kattoi jo varhainen King's Singers parhaimmassa vedossaan. Tarjolla on runsaasti 1900-luvun lopun sointuisia lisäsävelharmonioita John Rutterin tyyliin, mutta tasaisin väliajoin palataan keskieurooppalaisen jouluperinteen vanhaan ytimeen, kuten Praetoriukseen ja Bachiin. Angloamerikkalainen viihde loistaa poissaolollaan, ja kulkusia kilistellään vasta viimeisellä raidalla.

Gesualdo Six -yhtyeen kontratenorit ovat parempia kuin King's Singersissä ikinä, ja muutenkin laulu edustaa puhtaudeltaan ja yhtenäisyydeltään 2010-luvun huippua - ainakin joulumusiikissa.

"Christmas", eurooppalaisia joululauluja keskiajalta nykypäivään. - The Gesualdo Six/Owain Park. (Hyperion, CDA68299)

Kuuntele Uudet joululevyt 17.12.2019, toimittajana Kare Eskola.

 • Kokkolalaiset herättävät vanhan amatöörimusiikin eloon - taas

  Levyarvostelu

  1770-luvulla Kokkolan kirkkoherra Anders Chydenius perusti pappilaansa pikkuisen amatööriyhtyeen ja keräsi sille pikkuisen nuottikokoelman. Euroopan mittakaavassa Chydenius oli perifeerinen harrastelija, mutta Suomessa hän oli valistusvisionääri aikaansa edellä. Ei ihme että Keski-Pohjanmaan kamariorkesteri on intoutunut levyttämään kotikaupunkinsa erikoista nuottikokoelmaa, olkoonkin että musiikillisesti kyse on harmittomasta viihteestä harrastelijoille.

 • Karlsons säveltää ryhtiä mystiseen minimalismiin

  Levyarvostelu

  Latvian radiokuoro on melkeinpä maailman paras kuoro, eikä ihme että Ondine julkaisee sen levyjä minkä ehtii. Kuoro on taltioinut perusohjelmistoa ansiokkaasti, mutta viime aikoina sekaan on eksynyt ohuenpuoleista tunnelmamusiikkia Baltiasta. Siksi suhtauduin epäilyksellä uuteen Juris Karlsonsin musiikkia esittelevään levyyn. Mutta tuntematon latvialainen paljastui dynaamiseksi, omaääniseksi säveltäjäksi, joka säveltää jopa mystiseen minimalismiin ryhtiä ja värejä.

 • Varhainen käyrätorvi laulaa kotoisasti

  Levyarvostelu

  Reilu vuosi sitten intoilin luonnontorvitaituri Alec Frank-Gemmillin levystä, jolla hän soitti varhaisia virtuoosikonserttoja käyrätorvelle. Ursula Paludan Monbergin uutuuslevy sisältää hieman myöhäisempää ja melkoisesti helpompaa ohjelmistoa, mutta kuulostaa yhtä aristokraattiselta, ja täydentää oivallisesti kuvaa luonnontorven kehityksestä.

 • Kyykkyviulismia vuonna 2020?

  Levyarvostelu

  Kunnianarvoisalla Deutsche Grammophon -yhtiöllä on pitkät perinteet myös crossover-taidemusiikissa. Sektorin uusin tuote on norjalainen viulisti Mari Samuelsen, jolta DG julkaisi tuplalevyn jo viime vuoden puolella. Minulta on kestänyt hetkisen päästä selville levyn tarkoitusperistä, mutta loppujen lopuksi kyse on vain kyykkyviulismin päivittämisestä 2020-luvun taidemusiikkimuotiin.

Lue myös - yle.fi:stä poimittua