Hyppää pääsisältöön

Gesualdo Six viettää joulua The King’s Singersin kattamassa pöydässä

Brittiläisten akustisten lauluyhtyeiden lippua kantaa nykyään korkeimmalla Gesualdo Six. Täksi jouluksi mieskuusikko on tehnyt ensimmäisen joululevynsä, jonka kansainvälinen mutta perinteikäs ohjelmisto sopii hyvin myös suomalaiseen joulutunnelmaan.

Christmas / The Gesualdo Six
Christmas / The Gesualdo Six Uudet levyt

Yhtyeen nimestä huolimatta levy ei painotu renessanssipolyfoniaan. Gesualdo Six istuutuu jouluiseen herkkupöytään, jonka kattoi jo varhainen King's Singers parhaimmassa vedossaan. Tarjolla on runsaasti 1900-luvun lopun sointuisia lisäsävelharmonioita John Rutterin tyyliin, mutta tasaisin väliajoin palataan keskieurooppalaisen jouluperinteen vanhaan ytimeen, kuten Praetoriukseen ja Bachiin. Angloamerikkalainen viihde loistaa poissaolollaan, ja kulkusia kilistellään vasta viimeisellä raidalla.

Gesualdo Six -yhtyeen kontratenorit ovat parempia kuin King's Singersissä ikinä, ja muutenkin laulu edustaa puhtaudeltaan ja yhtenäisyydeltään 2010-luvun huippua - ainakin joulumusiikissa.

"Christmas", eurooppalaisia joululauluja keskiajalta nykypäivään. - The Gesualdo Six/Owain Park. (Hyperion, CDA68299)

Kuuntele Uudet joululevyt 17.12.2019, toimittajana Kare Eskola.

 • Pianon aatelinen pysyy (ja paranee vähän)

  Levyarvostelu

  Angela Hewitt tunnetaan Bach-pianistina, ja hän levytti Bachin tärkeimmät kosketinsoitinteokset Hyperion-yhtiölle jo 90-luvulla. Viime vuosina Hewitt on palannut Bachin pariin uudella innolla ja päätynyt myös tekemään uusintalevytyksen kuudesta partitasta. Yleensä uusintalevytyksiä markkinoidaan tulkinnan perusteellisella muuttumisella, mutta Hewitt on fiksu ja asettelee saatesanansa varovaisesti. Vertailun perusteella kehitystä on silti tapahtunut - vieläpä parempaan.

 • Luuttumusiikkia kreivin ajalta

  Levyarvostelu

  1600-luvun puolivälissä syntynyt Jan Antonin Losy sattui olemaan Losinthalin kreivi ja vieläpä varoissaan. Siksi hän sai rauhassa soitella luuttua koko ikänsä. Jakob Lindbergin asema luutistina ei ole yhtä turvattu, mutta etuoikeus on kai sekin, että voi levyttää BIS-yhtiölle Losyn sävellyksiä.

 • Sirpaleista laatua mutta kiinnostava yhdistelmä

  Levyarvostelu

  Lappeenrannassa on ollut orkesteri jo satakymmenen vuotta, minkä kunniaksi nykyinen Lappeenrannan kaupunginorkesteri on julkaissut levyn otsikolla Saimaa Seasons. Levyn sisältö ei liity Saimaaseen eikä vuodenaikoihin, vaan yhdistää Carl Nielseniä Paavo Heiniseen. Orkesterin edellisellä levyllä kuultiin molemmilta huilukonsertot, nyt klarinettikonsertot.

 • Daniel Herskedal jättää raja-aitoja ylitettäväksi

  Levyarvostelu

  Kun strategisesti viisas levyjätti Naxos julkaisee norjalaisen jazz-tuubistin sävellyksiä, siihen täytyy olla syy. Osan selittää levyn takakansi, jossa komeilee norjalaisten kulttuuritukijoiden logoja, mutta pääasiassa Naxos kai ajattelee, että Daniel Herskedalissa on taidemusiikin tulevaisuus. Hänen teoksensa Behind the Wall (Muurin takana) onkin muodikasta ja ymmärrettävää musiikkia, muttei ongelmatonta.

Lue myös - yle.fi:stä poimittua