Hyppää pääsisältöön

Joulu kimaltaa tuoreessa Piae Cantiones -versiossa

Suomen vanhinta taidemusiikkia, Piae Cantiones -kokoelmaa, lauletaan tänäkin jouluna ahkerasti lukemattomina sovituksina. Maamme jokaisen muusikkosukupolven on syytä tehdä siitä oma tulkintansa, ja Kamarikuoro Utopia on päässyt tekemään sen vanhan musiikin guru Jordi Savallin AliaVox-yhtiölle.

Piae Cantiones / Utopia
Piae Cantiones / Utopia Uudet levyt

Kamarikuoro Utopia ei äänimateriaaliltaan aivan yllä Euroopan kärkeen, mutta Andrew Lawrence-Kingin kokeneessa ohjauksessa se tekee Piae Cantiones -veisuista valoisan, raikkaan ja modernin tulkinnan. Sovitusten perustana on toki tietoisuus kokoelman historiallisista, kansainvälisistä juurista, mutta laulujen kerroksellisuuden takia autenttisuuspyrkimyksiin ei ole juuri aihetta. Levy on parhaimmillaan, kun regaalin pörinä, jouhikon kähinä ja harpun helinä otetaan rohkeasti maustamaan karuja perusaineksia.

Valonhohtoinen laulu, kellojen kilkatus ja Piae Cantiones -kokoelman monien ikiaikaisten joululaulujen tunelma saavat levyn sopimaan hienosti jouluun, vaikka yhtä lailla kyseessä on Kamarikuoro Utopian komea debyytti kansainvälisen vanhan musiikin ytimeen.

Piae Cantiones. - Utopia-kamarikuoro/Andrew Lawrence-King. (Alia Vox, AV9932)

Kuuntele Uudet joululevyt 17.12.2019, toimittajana Kare Eskola.

 • Pianon aatelinen pysyy (ja paranee vähän)

  Levyarvostelu

  Angela Hewitt tunnetaan Bach-pianistina, ja hän levytti Bachin tärkeimmät kosketinsoitinteokset Hyperion-yhtiölle jo 90-luvulla. Viime vuosina Hewitt on palannut Bachin pariin uudella innolla ja päätynyt myös tekemään uusintalevytyksen kuudesta partitasta. Yleensä uusintalevytyksiä markkinoidaan tulkinnan perusteellisella muuttumisella, mutta Hewitt on fiksu ja asettelee saatesanansa varovaisesti. Vertailun perusteella kehitystä on silti tapahtunut - vieläpä parempaan.

 • Luuttumusiikkia kreivin ajalta

  Levyarvostelu

  1600-luvun puolivälissä syntynyt Jan Antonin Losy sattui olemaan Losinthalin kreivi ja vieläpä varoissaan. Siksi hän sai rauhassa soitella luuttua koko ikänsä. Jakob Lindbergin asema luutistina ei ole yhtä turvattu, mutta etuoikeus on kai sekin, että voi levyttää BIS-yhtiölle Losyn sävellyksiä.

 • Sirpaleista laatua mutta kiinnostava yhdistelmä

  Levyarvostelu

  Lappeenrannassa on ollut orkesteri jo satakymmenen vuotta, minkä kunniaksi nykyinen Lappeenrannan kaupunginorkesteri on julkaissut levyn otsikolla Saimaa Seasons. Levyn sisältö ei liity Saimaaseen eikä vuodenaikoihin, vaan yhdistää Carl Nielseniä Paavo Heiniseen. Orkesterin edellisellä levyllä kuultiin molemmilta huilukonsertot, nyt klarinettikonsertot.

 • Daniel Herskedal jättää raja-aitoja ylitettäväksi

  Levyarvostelu

  Kun strategisesti viisas levyjätti Naxos julkaisee norjalaisen jazz-tuubistin sävellyksiä, siihen täytyy olla syy. Osan selittää levyn takakansi, jossa komeilee norjalaisten kulttuuritukijoiden logoja, mutta pääasiassa Naxos kai ajattelee, että Daniel Herskedalissa on taidemusiikin tulevaisuus. Hänen teoksensa Behind the Wall (Muurin takana) onkin muodikasta ja ymmärrettävää musiikkia, muttei ongelmatonta.

Lue myös - yle.fi:stä poimittua