Hyppää pääsisältöön

Joulumusiikkia kannattaa tuoda Iso-Britanniasta kun vielä voi

Kansainväliset levy-yhtiöt tuottavat aiempaa vähemmän taidemusiikkilevyjä jouluun, mutta siihen voi yhä luottaa, että Iso-Britannian lukemattomien katedraalien ja yliopistokappelien kuorot tuovat joulumarkkinoille omia jouluohjelmistojaan. Leikkisänjuhlavan carol-perinteen malliesimerkiksi kelpaa tänä jouluna Windsorin linnan Pyhän Yrjön kappelin kuoro.

Christmas at St George's Windsor
Christmas at St George's Windsor Uudet levyt

Kyse ei ole mistä tahansa kirkkokuorosta, koska Windsorin linna on Britannian kuningasperheen eräs virka-asunto. Kappelikuoron joulukonserteissa onkin yleensä kuninkaallista yleisöä. Kenties siksi Hyperion-yhtiön julkaisemaa kappelikuoron jouluohjelmistoa ei ole makeutetttu mikrofonitenoreilla ja pakkokulkusilla, vaan se kumpuaa jouluajan jumalanpalveluksista. Toki mukana on muutama herraskaisen reipas perinteinen carol sekä vakiintuneita joululauluja 1900-luvun brittinikkareilta.

Pyhän Yrjön kappelikuoro laulaa vankkaan brittityyliin kuudensadanviidenkymmenen vuoden kokemuksella, ja poikasopraanot hoitavat tonttinsa erittäin enkelimäisesti. Luke Bondin urkujensoitto antaa levyyn sopivasti kirkasta särmää, kuin lumenhohtoa mustaan jouluun.

"Christmas at St George’s Windsor", brittiläistä ja kansainvälistä joulumusiikkia adventista loppiaiseen. - The Choir of St George’s Chapel/James Vivian, sekä Luke Bond, urut. (Hyperion, CDA68281)

Kuuntele Uudet joululevyt 17.12.2019, toimittajana Kare Eskola.

 • Vikingur Olafsson on paras pianisti juuri nyt

  Levyarvostelu

  Islantilainen Vikingur Olafsson on monin tavoin maailman paras pianisti, mistä kertoo sekin kotoinen seikka, että kollegani Aki Yli-Salomäen kanssa joudumme jakamaan vuorot Olafssonin uutuuksien arvioimiseen. Nyt on minun vuoroni, ja se on hyvä, sillä tuoreella DG:n julkaisulla Olafsson soittaa Mozartin ja aikalaisten musiikkia herkullisesti ja herkästi.

 • Sinfoniaorkesteri ei alistu Ismo Alangon bändiksi - ja se on hyvä

  Levyarvostelu

  Vuosikymmen sitten Radion sinfoniaorkesteri kutsui solistikseen maamme karismaattisimman popparin Ismo Alangon ja tilasi hänen hiteistään sovitukset ihan oikeilta säveltäjiltä, niin että sinfoniaorkesteri voisi soittaa omalla äidinkielellään eikä taantuisi crossover-kuorrutteeksi. Kapellimestari Jaakko Kuusisto on jatkanut projektin kehittelyä, ja nyt tarjolla on uutuuslevy, jolla Ismo Alangon bändinä soittaa Oulu Sinfonia. Meno on rajua - kuten kuuluukin.

 • Yksinäinen gambisti mietiskelee

  Levyarvostelu

  Gambisti Markus Kuikkaa olen enimmäkseen kuullut barytonin ja arpeggionen varressa, mutta näiden tukalien soitinten muistot hälvenevät, kun hän uutuuslevyllään soittaa viola da gamballa Telemannin soolofantasioita. Ne ovat juuri sellaista musiikkia, jota gamballa on hyvä soittaa: mietiskelevää mutta mielikuvituksekasta, virtuoottista mutta luonnollista, yksinäistä mutta kutsuvaa.

 • Helsingin kamarikuoro rakentaa Pärt-rituaalinsa väkevästi

  Levyarvostelu

  Vuonna 1982 valmistunut Passio oli yksi niistä teoksista, joilla Arvo Pärt löi läpi. Pelkistetty rituaali johdatti Jeesuksen kärsimysnäytelmään väkevän meditatiivisesti ja jäi käyttöön, sillä diatonisia sointuja minimalistisesti kellutteleva teos kuulosti yhtä aikaa arkaaiselta ja uudelta. Hilliard Ensemblen ECM:lle tekemä ensilevytys päätyi moneen levyhyllyyn määrittelemään sen, miltä Pärtin pitää kuulostaa. Helsingin kamarikuoro on nyt tarttunut Pärtin monumenttiin, ja onnistuu tarjoamaan ensilevytykselle perustellun ja paikoin paremmankin vaihtoehdon.

Lue myös - yle.fi:stä poimittua