Hyppää pääsisältöön

Joulumusiikkia kannattaa tuoda Iso-Britanniasta kun vielä voi

Kansainväliset levy-yhtiöt tuottavat aiempaa vähemmän taidemusiikkilevyjä jouluun, mutta siihen voi yhä luottaa, että Iso-Britannian lukemattomien katedraalien ja yliopistokappelien kuorot tuovat joulumarkkinoille omia jouluohjelmistojaan. Leikkisänjuhlavan carol-perinteen malliesimerkiksi kelpaa tänä jouluna Windsorin linnan Pyhän Yrjön kappelin kuoro.

Christmas at St George's Windsor
Christmas at St George's Windsor Uudet levyt

Kyse ei ole mistä tahansa kirkkokuorosta, koska Windsorin linna on Britannian kuningasperheen eräs virka-asunto. Kappelikuoron joulukonserteissa onkin yleensä kuninkaallista yleisöä. Kenties siksi Hyperion-yhtiön julkaisemaa kappelikuoron jouluohjelmistoa ei ole makeutetttu mikrofonitenoreilla ja pakkokulkusilla, vaan se kumpuaa jouluajan jumalanpalveluksista. Toki mukana on muutama herraskaisen reipas perinteinen carol sekä vakiintuneita joululauluja 1900-luvun brittinikkareilta.

Pyhän Yrjön kappelikuoro laulaa vankkaan brittityyliin kuudensadanviidenkymmenen vuoden kokemuksella, ja poikasopraanot hoitavat tonttinsa erittäin enkelimäisesti. Luke Bondin urkujensoitto antaa levyyn sopivasti kirkasta särmää, kuin lumenhohtoa mustaan jouluun.

"Christmas at St George’s Windsor", brittiläistä ja kansainvälistä joulumusiikkia adventista loppiaiseen. - The Choir of St George’s Chapel/James Vivian, sekä Luke Bond, urut. (Hyperion, CDA68281)

Kuuntele Uudet joululevyt 17.12.2019, toimittajana Kare Eskola.

 • Pianon aatelinen pysyy (ja paranee vähän)

  Levyarvostelu

  Angela Hewitt tunnetaan Bach-pianistina, ja hän levytti Bachin tärkeimmät kosketinsoitinteokset Hyperion-yhtiölle jo 90-luvulla. Viime vuosina Hewitt on palannut Bachin pariin uudella innolla ja päätynyt myös tekemään uusintalevytyksen kuudesta partitasta. Yleensä uusintalevytyksiä markkinoidaan tulkinnan perusteellisella muuttumisella, mutta Hewitt on fiksu ja asettelee saatesanansa varovaisesti. Vertailun perusteella kehitystä on silti tapahtunut - vieläpä parempaan.

 • Luuttumusiikkia kreivin ajalta

  Levyarvostelu

  1600-luvun puolivälissä syntynyt Jan Antonin Losy sattui olemaan Losinthalin kreivi ja vieläpä varoissaan. Siksi hän sai rauhassa soitella luuttua koko ikänsä. Jakob Lindbergin asema luutistina ei ole yhtä turvattu, mutta etuoikeus on kai sekin, että voi levyttää BIS-yhtiölle Losyn sävellyksiä.

 • Sirpaleista laatua mutta kiinnostava yhdistelmä

  Levyarvostelu

  Lappeenrannassa on ollut orkesteri jo satakymmenen vuotta, minkä kunniaksi nykyinen Lappeenrannan kaupunginorkesteri on julkaissut levyn otsikolla Saimaa Seasons. Levyn sisältö ei liity Saimaaseen eikä vuodenaikoihin, vaan yhdistää Carl Nielseniä Paavo Heiniseen. Orkesterin edellisellä levyllä kuultiin molemmilta huilukonsertot, nyt klarinettikonsertot.

 • Daniel Herskedal jättää raja-aitoja ylitettäväksi

  Levyarvostelu

  Kun strategisesti viisas levyjätti Naxos julkaisee norjalaisen jazz-tuubistin sävellyksiä, siihen täytyy olla syy. Osan selittää levyn takakansi, jossa komeilee norjalaisten kulttuuritukijoiden logoja, mutta pääasiassa Naxos kai ajattelee, että Daniel Herskedalissa on taidemusiikin tulevaisuus. Hänen teoksensa Behind the Wall (Muurin takana) onkin muodikasta ja ymmärrettävää musiikkia, muttei ongelmatonta.

Lue myös - yle.fi:stä poimittua