Hyppää pääsisältöön

Matoja kohdussa!: käsikirjoitus

Regumed verkkovideo: “Widely used for over 50 years in Germany, bioresonance therapy works with the bodys own regulatory system.”

Juhani Knuuti: Bioresonanssi on ehkä tämän ajan tyypillisintä terveyshuuhaata.

MOT: Mitä kaikkia tällä sitt pystyy parantaan?

Zuzana Kuperová, bioresonanssihoitaja: No melkein kaikki. Melkein kaikki.

Regumed verkkovideo:
“Such as asthma, eczema, allergies, migraine, periodontal disease, chronic pain, digestive problems and many more.”

Kristiina Makkonen: Yht´äkkii vaan pamautettiin tieto siitä, että mull on viis, kuus, seittemän erilaist matoa, jotka on mulle haitaksi, jotka on ollu tosi pitkään mun kehossa.

Juhani Knuuti: Kaikessa terveyshuuhaassa se vaara tulee epäsuorasti. Se tulee siitä, ett jos tehdään vääriä diagnooseja, jos annetaan vääränlaista hoitoa, jolla voi olla sitten haittaa myöskin, ja myöskin tietysti pahin on se, että joku muu vaikuttava hoito tai joku diagnoosi jää tekemättä

MATOJA KOHDUSSA!

Ylen tutkivat toimitukset MOT ja Spotlight ovat saaneet useita yhteydenottoja huolestuneilta läheisiltä.

Sairasteleva nainen on päättänyt lopettaa lääkehoitonsa ja siirtyä bioresonanssiterapeutin potilaaksi. Nainen on myös vienyt lapsensa samalle terapeutille ja harkitsee lapsenkin lääkityksen lopettamista.

Toinen vihje kertoo henkilöistä, jotka käyttävät näihin hoitoihin satoja euroja, vaikka rahat eivät oikein tahdo riittää elämiseen.

Päätämme yhdessä selvittää mistä niin sanotussa bioresonanssihoidossa on oikein kyse.

Catarina Johansson, bioresonanssihoitaja: Det som maskinen gör alltså den söker var på cellnivån och frekvenserna, var den hittar obalans. Syftet är att den ska signalera tillbaks, den ska gå och korrigera kroppens egen mekanism att hitta den till rätta

Zuzana Kuperová, bioresonanssihoitaja: Sun keho tekee kaikki työ omasta se ei ole, että se laite parantaa parantaa kaikki konkreettinen energia sinun kehossa, ei se mittaa missä on epätasapaino ja sen laiteessa ovat ohjelma missä on tasapaino. Se on kvanttifysiikkaa, se on erilainen, se on vain energiahoito.

Lääketieteen tohtori, professori Juhani Knuuti pitää tiede- ja terveysblogia. Hän on perehtynyt myös bioresonanssiin.

Juhani Knuuti, professori, Turun Yliopisto: Siinähän kuvitellaan, että tietyt taajuudet, sähkökentän taajuudet ja elimistössä olevat kudokset, solut ja loiset ja sairaudet jotenkin resonoisivat, ja niistä voisi tehdä tän resonanssin kautta sit mittauksia. Ensinnäkin näiden kalliiden laitteiden myynti, on yksi liiketoiminnan muoto. Nää mittaukset, joilla tehdään diagnooseja eri vaivoista on yksi bisneksen muoto. Ja sen jälkeen, näiden mittausten jälkeen oleva hoito on sitten vielä oma. Ja tämä koko ketju muodostaa semmosen kokonaisvaltaisen terveyshuuhaan.

Juhani Knuuti toimi aiemmin Vastalääke-nimisen yhdistyksen mentorina. Yhdistyksen tavoitteena on muun muassa ehkäistä virheellisten terveysväitteiden leviämistä. Jäsenet ovat lääketieteen opiskelijoita. Osa heistä on toiminut tässä ohjelmassa avustajina.

Onko bioresonanssi vain kallista huuhaata vai voiko siitä olla myös haittaa? Selvittääksemme mitä asiakkaille hoitojen aikana oikeasti kerrotaan olemme käyttäneet ohjelmassa poikkeuksellisia tiedonhankintakeinoja.

Vapaaehtoiset avustajamme kävivät bioresonanssihoidossa ja äänittivät hoidon aikana käydyn keskustelun. Haastattelimme heitä välittömästi käynnin jälkeen.

GRAFIIKKA:
Kuka: Kristiina Makkonen, lääketieteen opiskelija
Terveys: ärtyvän suolen oireyhtymä
Hoitaja: Marjo Urbanski, Semba Oy
Hoidon hinta: 150 €

Ensimmäisen koekäyntimme kohteeksi valitsimme bioresonanssihoitajan, josta olimme saaneet huolestuneelta läheiseltä vihjeen - Marjo Urbanski ja Semba Oy. Urbanski sekä hoitaa itse asiakkaita että kouluttaa muita bioresonanssihoitajia.

GRAFIIKKA:
Homemyrkkyä
Kaksi keuhkoklamydiabakteeria
Narumato
Imumatoja
Kärpässienirihmastoa

Marjo Urbanski, bioresonanssihoitaja: Tässä on nyt se mitä susta löydettiin ja mitä susta hoidetaan. Tässä on ne homemyrkyt.

Sitten tässä on nää kaksi keuhkoklamydiabakteeria. Ja tää tosiaan kuolee nyt kun pidät sitä kapulaa, et siitä ei ole huolta enää sen jälkeen.

Ja sit sul on tää narumato Ahonen ja siihen liittyvä meduusa.

Sitten sulla on tällaisia fasciolopsis buskii -nimisiä imumatoja siel kohdun alueella ja muuallakin.

Tääl on kärpässienirihmastoa.

Kristiina Makkonen, lääketieteen opiskelija, Vastalääke ry: Mä sain tällasen tota. Pitkän raportin. Mikä mua huolestuttaa näiss tuloksissa on se, ett mulla on ton ootas aivolisäkkeen kanssa ongelmia, ett sen takii mä oon väsyny ku se ei tuota tarpeeks melatoniinii ja mulla on narumatoja mun kohdun seudulla. Ja sen takii mulla on kivuliaat kuukautiset ja runsaat vuodot, mikä tosin ei kyllä oikeesti pidä paikkaansa, mutta mutta näin hän minulle sanoi. Lisäks mulla on on on paljon homemyrkkyä mun elimistössä. Jaa lisää tuloksia ja sitten mulla oli hiiri- heisimatoja, jotka on kuljettanu mun kehoon borrelioosibakteerin. Joo. Ja sitten mull on korvapolyyppi ja lista vaan jatkuu. Joo.

Kristiina Makkonen: Sen analyysin jälkeen hän mä sain sen puikon taas käteen, metallipuikon käteen. Ja se oli käynnissä. Antoi mulle kuulemma jotain radiotaajuuksii, jotka häätää mun keuhkoklamydian. Joo se kuulemma poistui tän ekan käynnin aikana.

Lain mukaan vain lääkärillä on oikeus tehdä diagnooseja ja määrittää hoito. Silti Marjo Urbanski sekä kertoo löytäneensä Kristiinalta keuhkoklamydian että väittää bioresonanssihoidon parantavan sen. Haastattelussa mainittuja narumato-parasiitteja ei tiede tunne. Ne ovat todellisuudessa irronneita suoliston limakalvon osia.

Kristiina Makkonen: Se oli aika pelottavaa hän näytti hän sanoi, että kun teen tän puhdistuskuurin. Niin sitten mun elimistöstä tulee outoja limoja, naruja ja sun muita, ett niitä ei kuulemma kannata pelästyy ja hän näytti kuvia niistä niin ne oli kyllä aika ällöttäviä.

Pyysimme Valviralta kommenttia. Virasto valvoo vain terveydenhuollon ammattihenkilöitä. Sellainen Marjo Urbanski ei ole. Valviran Kirsi Liukkonen toteaa kuitenkin että keskustelun perusteella vaikuttaa siltä että Urbanski on ottanut kantaa asiakkaan terveydentilaan ja sen edellyttämään hoitoon.
Marjo Urbanski ei halunnut antaa MOT:lle haastattelua, mutta vastasi sähköpostitse kommenttipyyntöömme. Hän toteaa, että asiakkaat tietävät, että hän ei ole lääkäri, vaan biologi ja terapeutti. Urbanskin mukaan bioresonanssilaitteen näyttämät taajuudet esimerkiksi keuhkoklamydiasta voivat kertoa oikeasta infektiosta tai vain keuhkoklamydian jäljestä kehossa. Nämä jäljet tai pienet infektiot häviävät hänen mukaansa radiotaajuuden vaikutuksesta. Urbanski kertoo lähettävänsä asiakkaat lääkäriin, jos havaitsee oikean tulehduksen.

Otimme yhteyttä lähes kahteenkymmeneen bioresonanssihoitoa tarjoavaan yritykseen ja yksityishenkilöön. Heistä valtaosa kieltäytyi haastattelusta tai hoidon kuvaamisesta. Osa hoitajista kertoi voivansa harkita haastattelua vain, jos bioresonanssihoidosta kerrotaan positiivisessa hengessä.

Lohjalta löytyi kuitenkin Zuzana Kuperová, joka suostui tekemään toimittajalle bioresonanssitutkimuksen kameran edessä. Kuperová on toiminut kotimaassaan Tsekissä sairaanhoitajana, mutta Suomessa hän on perustanut vaihtoehtohoitoja tarjoavan Elämän tasapaino -nimisen yrityksen.

MOT: Mä oon nyt tullu bioresonanssi niin tutkimukseen tai hoitoon.

Zuzana Kuperová, bioresonanssihoitaja: Joo se on se on tutkinto on ensimmäinen asi asia ja toinen asia on myös hoito, mitä me mitaamme suoraan hoitaamme.

MOT: Okei ja mitä täss tulee tapahtumaan?
Zuzana Kuperová, bioresonanssihoitaja: Täälla se on se on laite, joka on saksalainen laite ja se on Bicom-laite. Tsekissä käytäävat monet lääkarit, sairaanhoitajat ja fysioterapeutit käyttavat sen laite. Koska autaa jos he tekevat oma työ ja tulee ongelma, joka ei ole mahdollista hoitaa klassinen lääketieden kanssa. Koska esimerkiksi krooniset ongelmat ovat pitkäaikoinen ongelmia. Ja ei ole mahdollista parantaa nopeasti mutta sen laite voi auttaa. Ei olla ei olla pakoita autaa mutta voimme kokeilla, voimme etsiä ja voimme kokeilla jos se parantui esimerkiksi allergiat minulla on oikein hyvä kokemus.

GRAFIIKKA:
Kuka: Mia Muhonen, lääketieteen opiskelija
Terveys: välilevyn pullistuma
Mika Muhonen, lääketieteen opiskelija
Terveys: -
Hoitaja: Sanna Halttunen, Sacred Balance
Hoidon hinta: 150 €

Mia Muhonen, lääketieteen opiskelija, Vastalääke ry: Mä olin siellä hoidettavana ja eri tämmösten akupunktiopisteiden, kiinalaisen lääketieteen akupunktiopisteitten kautta mitattiin erilaisii kivennäis- ja hivenainetasapainoja ja homeita ja…

Mika Muhonen, lääketieteen opiskelija: Bakteereja, loisia.

Mia Muhonen: Joo.

Mika Muhonen: Rokotejäämiä.

Mia Muhonen: Joo, eri elinten toimintaa ja… Et eka tehtiin semmosella vähän piikkimäisellä asialla tunnusteltiin näit eri akupunktiopisteitä kädestä ja mä toivoin kans jalasta, ni tunnusteltiin. Sit sen jälkeen oli tämmönen hoito, et mä pidin siit kapulasta kiinni joka ei tuntunu oikeestaan miltään. Ja sit samaan aikaan se oli piuhalla kiinni koneessa ja se kone lähetti jotain värähtelyä johonki lasipulloon, jossa sit nää vesimolekyylit alko värähdellä sillä tavalla, et - nyt ku mä sain sen mukaan, sen värähtelevän veden, ni mä voin laittaa sitä mun juomaveteen päivittäin. Ja sitten korjata näitä ongelmia mitä löyty. Ongelmakohtia.

MOT: Miks värähtelevää vettä?

Mia Muhonen: Se on se hoito näihin erilaisiin epätaspainoihin mitä löyty.

Mia Muhonen: Mä voin näyttää, oota hetki pieni. Tällanen.

MOT: Tollanen vesipullo?

Mia Muhonen: Tääl on tää niinku pipetti.

Mika Muhonen: Siel on oikein lääkemääräys, tavallaan.

Sanna Halttunen ei ole vastanut MOT:n kommenttipyyntöön.

Tärkeä rooli tutkimuksissa ja hoidoissa on itse bioresonanssilaitteella.

Juhani Knuuti: Ja se laitehan mittaa itseasiassa elimistön sähkövastusta. Samaa sähkövastushan on käytössä esimerkiksi valheenpaljastustestissä. Eli kun ihminen reagoi esim. stressiin hikoilemalla, niin ihon sähkövastus ja johtavuus muuttuu. Ja silloin saadaan erinäköisiä vastusarvoja. Nämä laitteet mittaavat siis todellisuudessa vain sitä läpikulkevan virran sähkövastusta. Ja siitä tehdään sitten näitä tällaisia villejä johtopäätöksiä.

Bioresonanssihoitajien mukaan laitteet löytävät mahdollisia tauteja, ongelmia, epätasapainoa - ja joidenkin mukaan siis myös loisia. Samat laitteet myös hoitavat vaivat. Loiset karkotetaan yrttivalmisteilla.

Juhani Knuuti: Siis mitään sellaista näyttöä tai tutkimusta, jossa elimistössä olisi tällainen sähköinen resonanssi, jossa kudokset, solut, loiset tai jotkut bakteerit resonoisivat sen laitteen jonkun taajuuden kanssa, niin ei tällaista ole eikä sellaista ole pystytty todistamaan. Se on täysin mielikuvituksen tuottama tulkinta siihen fysikaalisen, oikean resonanssin päälle.

Raaseporissa bioresonanssiyrittäjänä toimiva Catarina Johansson käyttää saksalaista Rayonex-laitetta. Hän ihmettelee Knuutin lausuntoja.

Catarina Johansson, bioresonanssihoitaja: Nu vet jag inte vilka maskiner han jämför med och vad han gjort för forskningar inom det här. Jag tycker det är jättebra att man gör forskningar överlag. Jag skulle definitivt själv, om jag skulle vara den här personen och intresserad av mätningsmetoder, skulle jag besöka institutet helt enkelt och träffa människan som och utvecklar det.

Rayonexilla on Saksassa koulutusinstituutti, johon Catarina viittaa.

Yritimme saada lainaksi tai vuokralle bioresonanssilaitteen, jotta olisimme voineet viedä sen Aalto-yliopistoon tutkittavaksi. Yrittäjät eivät tähän suostuneet.

Otimme myös yhteyttä kahteen laitevalmistajaan. Kuperován käyttämää Bicom-laitetta valmistava Regumed kieltäytyi. Rayonex ehdotti tapaamista vasta ohjelman lähetyspäivän jälkeen.

Juhani Knuuti: Tässä taustalla näiden laitteiden uudessa renessanssissa 70-luvulta, niin siihen liittyy kaksi venäläistutkijaa, jotka toivat uudelleen ikäänkuin tätä samaa ilmiötä. Ja siinä mielessä nää uuden sukupolven laitteet, ne on innovatiivisempia. Mut se innovatiivisuus ei liity tähän ilmiöön. Eli se bioresonanssi ei ole muuttunut yhtään sen järkevämmäksi kuin se oli silloin 20-luvulla tai e-meter -aikana. Mutta tänään siinä laitteessa on tietokone, joka tuottaa juuri näitä hyvin vakuuttavia näköisiä raportteja joka elimestä. Ei se silti se luotettavuus ole siinä miksikään muuttunut. Ei se sen enempää kerro, se vaan näyttää tänään paljon upeammalta.

GRAFIIKKA
Kuka: Marko Hietikko, toimittaja
Terveys: -allergia, -astma, -syöpä leikattu
Hoitaja: Zuzana Kuperová, Elämän tasapaino

Zuzana Kuperová: Sinulla on yksi elektrodi tässä pään takana.

MOT: Joo.

Zuzana Kuperová: Ja täälla on toinen elektrodi ja se mittaa sun omaa energiaa. Ja minä laitan täälla ohjelma. Joka joka on mittausohjelma. Ja minulla on sen elektrodi. Joka reagoi sinun energia mitat se vastaa täälla on toinen elektrodi ja minä mittaan sen ampullit ja ja katson, jos se vastaa tai ei. Ja ensiksi minä mittaan sun kehoenergiaa. Se on yks kasi ja toinen kasi. Ja minä mitaan täälla no joo se on hyva. Se on sinulla on tavallinen energia ei ole monta kertaa, että asiakas on asiakkaalla ovat hyvä energia, mutta sinä olet että? se on oikeen hyvä.

Zuzana Kuperová: Ja nyt minä annan sulle tän elektrodin ja sinä täälla laitat sen sun käden sun.

MOT: Näin?

Zuzana Kuprova: Joo ja voimme aloittaa? No niin mä lähetän ohjelman nyt se menee. Se menee kuusi minuutti.

Zuzana Kuprova: Tunnetko sinä mitään?

MOT: En mä en tunne yhtään mitään. Kylmä metalli käsiä vastaan.

Saksalainen lastenlääkäri Walter Dorsch on perehtynyt bioresonanssilaitteisiin. Kollegojensa kanssa hän on muun muassa tehnyt bioresonanssitutkimuksen - makkaralle.

Walter Dorsch, lastenlääkäri: Gut, dann habe ich hier unseren Probanden, der die Initialen EK trägt. Dann senke ich dieses Teil hier drin, schließe es.
(Tässä on koehenkilömme, jonka nimikirjaimet ovat EK. Upotan tämän osan tänne sisään ja suljen kääreen.)

He tekivät bioresonanssimittauksen miespuoliselle koehenkilölle ja saksalaiselle erikoisuudelle vuokamakkaralle. Lopputulos: lähes identtiset tulokset.

Neljäs kokeilemamme bioresonanssihoitola on muun muassa Turun seudulla vaikuttava Ihana Elämä terveysanalyysi. Siellä kaikilla hoitoja antavilla yrittäjillä on terveydenhuollon koulutus tai vastaava.

GRAFIIKKA:
Kuka: Iida Korpela, lääketieteen opiskelija
Terveys: -astma, -vatsaongelmia
Hoitaja: Maija Grace, Ihana Elämä Terveysanalyysi
Hoidon hinta: 134 €

Iida Korpela, lääketieteen opiskelija, Vastalääke ry: Kyl vähän ehkä huijaukselta tuntuu. se ei oikein vaikuttanut uskottavalta. Ett kyl kyl mä jos mut olis kohdattu ja oltais keskusteltu näistä asioista ilman mitään mittalaitteistoa ja olisin kertonut vaikka ruokavaliostani ja sieltä olis tullut jotain esille ja sit oltais päädytty siihen, että mä välttäisin jonkun aikaa jotain, mä luulen että se vaikutus olis ollut ihan sama tai ollut olematta. Että tota.. se.. niin.. en en kyllä sil tavalla suosittele.. välttämättä käyttämään rahaa siihen.

Iida kävi bioresonanssihoidossa lähihoitajakoulutuksen saaneen henkilön luona. Valvirasta todetaan, että tällöin täytyy tehdä selkeä ero ammattihenkilöroolin ja uskomushoidon antamisen välillä. Asiakkaalle ei saa syntyä mielikuvaa, että hän saisi säädösten mukaista yleisesti hyväksyttyä hoitoa.

Ihana Elämä Terveysanalyysin perustaja Elina Isaksson korostaa, että vaikka Ihanan Elämän yrittäjillä on terveydenhuoltoalan koulutus tai vastaava, he käyttävät analyyseja tehdessään nimikettä terveydenedistäjä. Isaksson sanoo, etteivät yrittäjät vastusta koululääketiedettä, vaan toimivat sen rinnalla. Isakssonin mukaan heille on työnsä kautta tullut käsitys, että lääketieteellä on rajalliset keinot vastata ihmisten suolisto-ongelmiin.

MOT: Tällaisen mapin sai Iida eilen kun hän kävi analyysissa. Haluatko sä yhtään katsoa?

Juhani Knuuti: Joo, aika mielenkiintoista on.

Juhani Knuuti: Nää mittaukset ei itse asiassa ole mitään sellaisia mittauksia, mitä lääketiede tekee. Eli ei ole olemassa esimerkiksi veren rautaa tai hemoglobiinia tai jotain muuta, vaan nää on tällaisia eri elinjärjestelmiä kuvaavia tuntemattomia suureita. Ja tämmösiä suureita on käytännössä mahdoton mitenkään todistaa että ne on edes olemassa. Tai että todistaa, että ne on oikein mitattu.

Turvallisuus- ja kemikaalivirasto Tukes valvoo kaikkia sellaisia kuluttajapalveluita, joille ei ole erityislainsäädäntöä. Myös bioresonanssihoidot kuuluvat Tukesin valvonnan piiriin.

MOT: Missä määrin Tukes voi puuttua tällaisten hoitajien toimintaan?

ylitarkastaja Annina Nyholm, Tukes: No siltä osin, mikäli se palvelu aiheuttaa vaaraa asiakkaan terveydelle. Eli se turvallisuus ja asiakkaan terveys on niitä ainoita asioita, joita Tukes valvoo ja selvittää. Tukesin toimivaltaan ei esimerkiksi kuulu arvioida, että onko väitteet paikkaansa pitäviä tai onko hoito tehokasta tai saako asiakas esimerkiksi rahoilleen vastinetta.

Juhani Knuuti: Mutta niinkuin kaikessa terveyshuuhaassa se vaara tulee epäsuorasti. Se tulee siitä, ett jos tehdään vääriä diagnooseja, jos annetaan vääränlaista hoitoa, jolla voi olla sitten haittaa myöskin, ja myöskin tietysti pahin on se, että joku muu vaikuttava hoito tai joku diagnoosi jää tekemättä joka pitäisi potilaalle tehdä ja hoito sen takia viivästyy, niin sen takia terveyshuuhaasta on useimmiten haittaa, jos se vaikuttava hoito viivästyy tai jää saamatta.

Esimerkkejä terveyttä vaarantavista tilanteista löytyy. “Sara”, kävi allergisen vauvansa kanssa bioresonanssihoidossa ja sai hoito-ohjeita. “Sara” haluaa olla anonyymi. Siksi häntä ei näy kuvissa ja Saran kertomus on toisen henkilön lukema.

Tekstiplanssi: Kuvaustilanne on lavastettu

“Sara”: Hoitaja sanoi, että poika oli allerginen muun muassa maitoproteiinille ja punaisille vihanneksille. Kananmunaan hän ei regoinut, sitä sai syödä.

Bioresonanssikäynnin jälkeen aloin taas syödä kananmunia. Kolme päivää käynnin jälkeen vauvan tilanne oli pahempi kuin koskaan aikaisemmin. Hänen koko selkänsä oli täynnä pieniä avohaavoja.

Seuraavalla viikolla lääkäri soitti sairaalasta ja kertoi verikokeen tuloksista. Vauva oli erittäin allerginen kananmunille. Myöhemmin samana keväänä saimme tietää, että kananmuna-altistus on hänelle hengenvaarallinen.

“Saran” tarina kerrotaan kokonaisuudessaan Spotlightissa,

Annina Nyholm: Tässä on hyvä esimerkki esimerkiksi siitä, että mahdollisesti voi jäädä sitten lääketieteellinen hoito väliin tai lääkkeet käyttämättä ja sellaisia tilanteita ei tietenkään saisi sitten tulla.

MOT: Mitkä on ne keinot, millä Tukes pystyisi esimerkiksi tämmöiseen, jos tämmöisestä tapauksesta teille raportoidaan, niin miten pystyisitte puuttumaan?

Annina Nyholm: No kyllä lähtökohtaisesti aina neuvotellaan palveluntarjoajien kanssa niin, että siitä hoidosta saataisiin mahdollisimman turvallinen ja se täyttäisi, täyttäisi kuluttajanturvallisuuslain vaatimukset. Tarvittaessa Tukes voi antaa sitten päätöksen ja kiellon tarjota tällaista palvelua.

MOT: Mitkä on semmosii asioita, mistä sä sanot, että että mene lääkäriin ja mitkä sä hoidat itse?

Zuzana Kuperová: Koska olen olen sairaanhoitaja ja jos minä puhun asiakkaiden kanssa mitä hänell hänella on vaivaa. Sitten minä tiedän milloin voin autaa minä ja milloin se pitää ensiksi mennä lääkarille ja lääkari tutkii. Esimerkiksi jos jos hän ajattelee, että hänellä on syöpä. Tai hän tietää, että voi olla syöpä mutta hän ei halua mennä lääkärille, se ei ole hyvä se se pitää mennä lääkarille.

Suomessa vaihtoehto-, uskomus- ja täydentäviä hoitoja valvovat eri viranomaiset. Niitä ei säädellä kattavasti niin sanotulla puoskarilailla.

MOT: Kuinka tärkeää Tukesille olisi, että Suomeen saataisiin puoskarilaki?

Annina Nyholm: No kyllä meidän näkemyksen mukaan se olisi erittäin tärkeää, ja se vaihtoehtoishoitoja sääntelevä lainsäädäntö olisi myös meillä, meillä todella toiveissa. Meidän näkemyksen mukaan se selkiyttäisi alaa ja sen pelisääntöjä toimijoille, asiakkaille ja viranomaisille.

Catarina Johansson: Jag tycker att det är fel om man ska gå sätta en lag på att vad en människa får välja för sitt eget liv som behandlingsmetod. Jag tycker det är jättefel faktiskt.

Sipilän hallituksen käynnistämä puoskarilain valmistelutyö pysähtyi hallituksen vaihtuessa. Rinteen hallituksen käynnistämä selvittely lähtee alusta: nyt selvitetään, tarvitaanko lakia ylipäätään. Selvityskin käynnistyy vasta ensi vuoden jälkeen, joten mahdollista lakia odotellaan vielä useampi vuosi.

Zuzana Kuperová: Mutta sinulla ei ole paljon ongelmia, sinä olet terve mies. Terve mies. Ja minä mitaan. Sinulla on akuuttinen stress. Joo se on akuuttinen stress. Sulle se on ei ole nyt akuuttinen ongelma, joka tarvitsee me hoitaa. Se on vain pieni epätasapaino.

Bioresonanssitutkimuksessa minulta ei löytynyt allergiaa tai astmaa. Zuzana Kuperová sanoo, etteivät sairaudet näy, jos ne eivät tutkimushetkellä ole aktiivisessa vaiheessa. Hän korostaa, että bioresonanssilaite ei ole diagnostinen laite ja että hän ei ole lääkäri.

Lisää vapaaehtoisten koehenkilöiden tuloksista - ja koko “Saran” tarina Spotlightissa.

Bioresonanssikäyntinsä jälkeen Kristiina Makkonen käy tavallisella lääkärillä ja laboratoriossa.

Kristiinan veriarvot ovat normaalit eikä ulostenäytteessä löydy mitään jälkiä loisista.

LOPPU