Hyppää pääsisältöön

Perhejoulu kunniassa Jorma Hynnisen joululevyllä

Jorma Hynnisen kansallisbaritoni on jo aikaa sitten lunastanut paikkansa myös suomalaisessa joulussa. Mutta koska mies ja ääni ovat edelleen teräkunnossa, täksi jouluksi Hynniseltä on ilmestynyt uusi joululevy. Pontimena on nuori urkuri Pétur Sakari, sekä ensilevytys oman tyttären, kanttori Ursula Hynnisen neljästä joululaulusta, joihin sanat on tehnyt Jorma Hynninen itse.

Joulu / Hynninen & Sakari
Joulu / Hynninen & Sakari Uudet levyt

Ursula Hynnisen joululaulut eivät ehkä ole lämpimintä ja täyteläisintä lajia, mutta niiden kirkollinen karuus sopii kauniisti isä-Hynnisen kirveelläveistettyihin perinneteksteihin. Kun Hynninen laulaa, että elämän myrskyt, ilot sekä surut, eivät voi himmentää suurta sanomaa, minä ainakin uskon, etenkin kun jäyhän ilmaisun seassa aistii lämpimän perheyhteyden.

Muuten ohjelmisto on pääosin perinteinen, mutta Sibeliuksen, Kuulan ja Madetojan rakastettuja joululauluja raikastavat Joonas Kokkosen Viisi joululaulua lapsille sekä Tero-Pekka Henellin uusi Joulukellot. Hynnisen laulaessa sanoista saa aina selvän, joten uutuudetkin välittävät joulun tunnelmaa hienosti.

"Joulu", säv. Jean Sibelius, Ursula Hynninen, Tero-Pekka Henell, Joonas Kokkonen, Toivo Kuula, Leevi Madetoja ja Heino Kaski. - Jorma Hynninen, baritoni, ja Petur Sakari, urut. (FUGA-9452)

Kuuntele Uudet joululevyt 17.12.2019, toimittajana Kare Eskola.

 • Kokkolalaiset herättävät vanhan amatöörimusiikin eloon - taas

  Levyarvostelu

  1770-luvulla Kokkolan kirkkoherra Anders Chydenius perusti pappilaansa pikkuisen amatööriyhtyeen ja keräsi sille pikkuisen nuottikokoelman. Euroopan mittakaavassa Chydenius oli perifeerinen harrastelija, mutta Suomessa hän oli valistusvisionääri aikaansa edellä. Ei ihme että Keski-Pohjanmaan kamariorkesteri on intoutunut levyttämään kotikaupunkinsa erikoista nuottikokoelmaa, olkoonkin että musiikillisesti kyse on harmittomasta viihteestä harrastelijoille.

 • Karlsons säveltää ryhtiä mystiseen minimalismiin

  Levyarvostelu

  Latvian radiokuoro on melkeinpä maailman paras kuoro, eikä ihme että Ondine julkaisee sen levyjä minkä ehtii. Kuoro on taltioinut perusohjelmistoa ansiokkaasti, mutta viime aikoina sekaan on eksynyt ohuenpuoleista tunnelmamusiikkia Baltiasta. Siksi suhtauduin epäilyksellä uuteen Juris Karlsonsin musiikkia esittelevään levyyn. Mutta tuntematon latvialainen paljastui dynaamiseksi, omaääniseksi säveltäjäksi, joka säveltää jopa mystiseen minimalismiin ryhtiä ja värejä.

 • Varhainen käyrätorvi laulaa kotoisasti

  Levyarvostelu

  Reilu vuosi sitten intoilin luonnontorvitaituri Alec Frank-Gemmillin levystä, jolla hän soitti varhaisia virtuoosikonserttoja käyrätorvelle. Ursula Paludan Monbergin uutuuslevy sisältää hieman myöhäisempää ja melkoisesti helpompaa ohjelmistoa, mutta kuulostaa yhtä aristokraattiselta, ja täydentää oivallisesti kuvaa luonnontorven kehityksestä.

 • Kyykkyviulismia vuonna 2020?

  Levyarvostelu

  Kunnianarvoisalla Deutsche Grammophon -yhtiöllä on pitkät perinteet myös crossover-taidemusiikissa. Sektorin uusin tuote on norjalainen viulisti Mari Samuelsen, jolta DG julkaisi tuplalevyn jo viime vuoden puolella. Minulta on kestänyt hetkisen päästä selville levyn tarkoitusperistä, mutta loppujen lopuksi kyse on vain kyykkyviulismin päivittämisestä 2020-luvun taidemusiikkimuotiin.

Lue myös - yle.fi:stä poimittua