Hyppää pääsisältöön

Perhejoulu kunniassa Jorma Hynnisen joululevyllä

Jorma Hynnisen kansallisbaritoni on jo aikaa sitten lunastanut paikkansa myös suomalaisessa joulussa. Mutta koska mies ja ääni ovat edelleen teräkunnossa, täksi jouluksi Hynniseltä on ilmestynyt uusi joululevy. Pontimena on nuori urkuri Pétur Sakari, sekä ensilevytys oman tyttären, kanttori Ursula Hynnisen neljästä joululaulusta, joihin sanat on tehnyt Jorma Hynninen itse.

Joulu / Hynninen & Sakari
Joulu / Hynninen & Sakari Uudet levyt

Ursula Hynnisen joululaulut eivät ehkä ole lämpimintä ja täyteläisintä lajia, mutta niiden kirkollinen karuus sopii kauniisti isä-Hynnisen kirveelläveistettyihin perinneteksteihin. Kun Hynninen laulaa, että elämän myrskyt, ilot sekä surut, eivät voi himmentää suurta sanomaa, minä ainakin uskon, etenkin kun jäyhän ilmaisun seassa aistii lämpimän perheyhteyden.

Muuten ohjelmisto on pääosin perinteinen, mutta Sibeliuksen, Kuulan ja Madetojan rakastettuja joululauluja raikastavat Joonas Kokkosen Viisi joululaulua lapsille sekä Tero-Pekka Henellin uusi Joulukellot. Hynnisen laulaessa sanoista saa aina selvän, joten uutuudetkin välittävät joulun tunnelmaa hienosti.

"Joulu", säv. Jean Sibelius, Ursula Hynninen, Tero-Pekka Henell, Joonas Kokkonen, Toivo Kuula, Leevi Madetoja ja Heino Kaski. - Jorma Hynninen, baritoni, ja Petur Sakari, urut. (FUGA-9452)

Kuuntele Uudet joululevyt 17.12.2019, toimittajana Kare Eskola.

 • Maa oli Pietari Brahen luutunsoittoon sangen tyytyväinen

  Levyarvostelu

  1600-luvulla elänyt Pietari Brahe tunnetaan Suomen kuvernöörinä, joka laittoi hallintoa, kulttuuria ja arkielämää kuntoon sivistyneellä otteella ja siksi päätyi kansallisuusaatteen monumentiksi. Nykyajan musiikki-ihmisenä haluan ajatella, että Pietari Brahen suosio poliitikkona johtui siitä, että hän harrasti musiikkia. Brahen taidoista luutunsoittajana on jäänyt todisteeksi nuottikirja, johon hän kopioi suosikkikappaleensa opiskeluaikanaan Saksassa, ja Mikko Ikäheimon uutuuslevyn myötä pääsemme eläytymään nuoren Brahen musiikkimakuun.

 • Valoisa perusvigilia Latvian-tehtaalta

  Levyarvostelu

  Kaikki tietävät että Latvian radiokuoro on taitava, ja kaikki tietävät, että silloin tällöin se levyttää ortodoksista kirkkomusiikkia, jota Ondine innolla julkaisee. Siksi uusien levyjen tulvasta voisi perustellusti poimia jotain aivan muuta. Mutta toisaalta Latvian kuorotehtaan uusin valmiste, Aleksandr Gretshaninovin vigilia, on valonhohtoista, täyteläistä ja yksinkertaista kuoroherkkua, joka mainiosti sopii marraskuun lohtumusiikiksi.

 • Sibeliuksen pientä pianomusiikkia niin hyvin kuin se antaa myöten

  Levyarvostelu

  Suomalaisen kansallisromantiikan pienistä pianokappaleista on joskus vaikea ammentaa musiikkia, mutta pianisti Janne Mertanen on siinä onnistunut. Esimerkiksi Mertasen hiljattainen suursaavutus, viiden levyn Sibelius-boksi, on tyylikkäin, tasapainoisin ja musikaalisin katsaus Sibeliuksen opusnumeroituun eli varsinaiseen pianomusiikkiin. Nyt Mertanen on jatkanut projektia kaapimalla laarinpohjalta mukaan myös Sibeliuksen opusnumeroimattomia pianokappaleita. Mokomaa silppua ei Mertasen taikakosketuskaan muuta kullaksi, mutta musiikkia hän kaivaa esiin niin paljon kuin se on mahdollista.

 • Pehmeän luutun syleilyyn

  Levyarvostelu

  Ruotsalaissyntyinen luuttuguru Jakob Lindberg on saanut käsiinsä harvinaisen, ikivanhan luutun, jonka pehmeää, henkevää sointia olen aiemminkin ylistänyt Uudet levyt -ohjelmassa. Nyt Lindberg luuttuineen on tarttunut Bachin musiikkiin, mikä vaatii näkemyksellistä sovitustyötä. Lindbergin kokemus ja hänen luuttunsa erityinen sointi kuuluvat BISin julkaisemalla levyllä, mutta omassa levyhyllyssäni kilpailu on kovaa tälläkin erikoisalalla.

Lue myös - yle.fi:stä poimittua