Hyppää pääsisältöön

Perhejoulu kunniassa Jorma Hynnisen joululevyllä

Jorma Hynnisen kansallisbaritoni on jo aikaa sitten lunastanut paikkansa myös suomalaisessa joulussa. Mutta koska mies ja ääni ovat edelleen teräkunnossa, täksi jouluksi Hynniseltä on ilmestynyt uusi joululevy. Pontimena on nuori urkuri Pétur Sakari, sekä ensilevytys oman tyttären, kanttori Ursula Hynnisen neljästä joululaulusta, joihin sanat on tehnyt Jorma Hynninen itse.

Joulu / Hynninen & Sakari
Joulu / Hynninen & Sakari Uudet levyt

Ursula Hynnisen joululaulut eivät ehkä ole lämpimintä ja täyteläisintä lajia, mutta niiden kirkollinen karuus sopii kauniisti isä-Hynnisen kirveelläveistettyihin perinneteksteihin. Kun Hynninen laulaa, että elämän myrskyt, ilot sekä surut, eivät voi himmentää suurta sanomaa, minä ainakin uskon, etenkin kun jäyhän ilmaisun seassa aistii lämpimän perheyhteyden.

Muuten ohjelmisto on pääosin perinteinen, mutta Sibeliuksen, Kuulan ja Madetojan rakastettuja joululauluja raikastavat Joonas Kokkosen Viisi joululaulua lapsille sekä Tero-Pekka Henellin uusi Joulukellot. Hynnisen laulaessa sanoista saa aina selvän, joten uutuudetkin välittävät joulun tunnelmaa hienosti.

"Joulu", säv. Jean Sibelius, Ursula Hynninen, Tero-Pekka Henell, Joonas Kokkonen, Toivo Kuula, Leevi Madetoja ja Heino Kaski. - Jorma Hynninen, baritoni, ja Petur Sakari, urut. (FUGA-9452)

Kuuntele Uudet joululevyt 17.12.2019, toimittajana Kare Eskola.

 • Monteverdi-valikoima hurmaa kuin pienoisooppera

  Levyarvostelu

  Barokkiguru Rinaldo Alessandrinin johtama laulu- ja soitinyhtye Concerto Italiano on levyttänyt Monteverdia ennenkin. Parin vuoden takainen valikoima Night poimi madrigaalimestarin aarrearkusta musiikkia sotaan ja rakkauteen, kun taas uutuus Daylight keskittyy lauluun, tanssiin ja flirttailuun. Kun näistä aiheista kasataan vetävä, pienoisoopperan kaltainen kokonaisuus, joka vieläpä esitetään kertakaikkisen makoisasti, on kevätkauden voimasoittolevy selvillä.

 • Belle époquen loistavaa laulutaidetta patriarkaatin varjoista

  Levyarvostelu

  Sopraano Laetitia Grimaldi ja pianisti Ammiel Bushakevitz ovat laatineet BIS-yhtiön uutuuslevylle ohjelmiston, joka erottuu edukseen taidemusiikin tasa-arvoistumisen tuottamassa levyvirrassa. Ombres-otsikon alla kokonaisuus esittelee Ranskan Belle époque -aikakauden naissäveltäjien laulutuotantoa, joka on jäänyt varjoihin taidemusiikkikulttuurin keskittyessä suurmiesten suurteoksiin. Joskus tällaisten levyjen parasta antia on moniarvoistumisen ilo, mutta nyt iloa tuo myös herkullisen suoraviivainen musiikki.

 • Mezzo Melis Jaatisen profiililevyllä Skandinavia kohtaa Pariisin

  Levyarvostelu

  Norjassa ja Suomessa opiskellut, Oslossa asuva mezzosopraano Melis Jaatinen on vakiinnuttanut paikkansa etenkin pohjoismaiden oopperalavoilla, mutta omaa levyä on jouduttu odottamaan - tähän asti. Alban julkaisema uutuus "Impressions du nord" esittelee paitsi pätevän laulajan myös kiinnostavan ohjelmistonurkkauksen: Skandinaavisen kansallisromantiikan ranskalaiset vaikutteet ovat tuottaneet intensiivistä, tumman sävykästä musiikkia, joka sopii Jaatisen äänelle.

 • Kotimaiset Vasks-tulkinnat kestävät vertailun

  Levyarvostelu

  Latvialainen säveltäjä Peteris Vasks on noussut mystisen minimalismin kansainväliseksi kärkinimeksi immersiivisellä tunnemusiikillaan. Alban uutuuslevyllä Vasks-tarjontaa lisää säveltäjän ystävä, kapellimestari Juha Kangas, joka Tallinnan kamariorkesterin kanssa on taltioinut kaksi Vasksin suosittua konserttoa. Solisteina sellisti Marko Ylönen ja alttoviulisti Lilli Maijala joutuvat kovaan kansainväliseen vertailuun - mutta pärjäävät hyvin, päätellen siitä että oma sieluni liikahtaa, ja vieläpä Vasksin tarkoittamaan suuntaan.

Lue myös - yle.fi:stä poimittua