Hyppää pääsisältöön

Perhejoulu kunniassa Jorma Hynnisen joululevyllä

Jorma Hynnisen kansallisbaritoni on jo aikaa sitten lunastanut paikkansa myös suomalaisessa joulussa. Mutta koska mies ja ääni ovat edelleen teräkunnossa, täksi jouluksi Hynniseltä on ilmestynyt uusi joululevy. Pontimena on nuori urkuri Pétur Sakari, sekä ensilevytys oman tyttären, kanttori Ursula Hynnisen neljästä joululaulusta, joihin sanat on tehnyt Jorma Hynninen itse.

Joulu / Hynninen & Sakari
Joulu / Hynninen & Sakari Uudet levyt

Ursula Hynnisen joululaulut eivät ehkä ole lämpimintä ja täyteläisintä lajia, mutta niiden kirkollinen karuus sopii kauniisti isä-Hynnisen kirveelläveistettyihin perinneteksteihin. Kun Hynninen laulaa, että elämän myrskyt, ilot sekä surut, eivät voi himmentää suurta sanomaa, minä ainakin uskon, etenkin kun jäyhän ilmaisun seassa aistii lämpimän perheyhteyden.

Muuten ohjelmisto on pääosin perinteinen, mutta Sibeliuksen, Kuulan ja Madetojan rakastettuja joululauluja raikastavat Joonas Kokkosen Viisi joululaulua lapsille sekä Tero-Pekka Henellin uusi Joulukellot. Hynnisen laulaessa sanoista saa aina selvän, joten uutuudetkin välittävät joulun tunnelmaa hienosti.

"Joulu", säv. Jean Sibelius, Ursula Hynninen, Tero-Pekka Henell, Joonas Kokkonen, Toivo Kuula, Leevi Madetoja ja Heino Kaski. - Jorma Hynninen, baritoni, ja Petur Sakari, urut. (FUGA-9452)

Kuuntele Uudet joululevyt 17.12.2019, toimittajana Kare Eskola.

 • Pianon aatelinen pysyy (ja paranee vähän)

  Levyarvostelu

  Angela Hewitt tunnetaan Bach-pianistina, ja hän levytti Bachin tärkeimmät kosketinsoitinteokset Hyperion-yhtiölle jo 90-luvulla. Viime vuosina Hewitt on palannut Bachin pariin uudella innolla ja päätynyt myös tekemään uusintalevytyksen kuudesta partitasta. Yleensä uusintalevytyksiä markkinoidaan tulkinnan perusteellisella muuttumisella, mutta Hewitt on fiksu ja asettelee saatesanansa varovaisesti. Vertailun perusteella kehitystä on silti tapahtunut - vieläpä parempaan.

 • Luuttumusiikkia kreivin ajalta

  Levyarvostelu

  1600-luvun puolivälissä syntynyt Jan Antonin Losy sattui olemaan Losinthalin kreivi ja vieläpä varoissaan. Siksi hän sai rauhassa soitella luuttua koko ikänsä. Jakob Lindbergin asema luutistina ei ole yhtä turvattu, mutta etuoikeus on kai sekin, että voi levyttää BIS-yhtiölle Losyn sävellyksiä.

 • Sirpaleista laatua mutta kiinnostava yhdistelmä

  Levyarvostelu

  Lappeenrannassa on ollut orkesteri jo satakymmenen vuotta, minkä kunniaksi nykyinen Lappeenrannan kaupunginorkesteri on julkaissut levyn otsikolla Saimaa Seasons. Levyn sisältö ei liity Saimaaseen eikä vuodenaikoihin, vaan yhdistää Carl Nielseniä Paavo Heiniseen. Orkesterin edellisellä levyllä kuultiin molemmilta huilukonsertot, nyt klarinettikonsertot.

 • Daniel Herskedal jättää raja-aitoja ylitettäväksi

  Levyarvostelu

  Kun strategisesti viisas levyjätti Naxos julkaisee norjalaisen jazz-tuubistin sävellyksiä, siihen täytyy olla syy. Osan selittää levyn takakansi, jossa komeilee norjalaisten kulttuuritukijoiden logoja, mutta pääasiassa Naxos kai ajattelee, että Daniel Herskedalissa on taidemusiikin tulevaisuus. Hänen teoksensa Behind the Wall (Muurin takana) onkin muodikasta ja ymmärrettävää musiikkia, muttei ongelmatonta.

Lue myös - yle.fi:stä poimittua