Hyppää pääsisältöön

Savallin joukkio tuo jouluun valoisan Messiaan

Georg Friedrich Händel sävelsi Messias-oratorion alun perin pääsiäiseen, mutta nyttemmin se on löytänyt paikkansa joulusta. Tämä ei varmasti olisi haitannut Händeliä, joka innokkaana promoottorina ymmärsi säveltää teoksensa riittävän väljäksi tulkinnaltaan. Myös Jordi Savall joukkoineen osallistuu joulumarkkinoille Messiaalla, ja tekee sen taatulla laadullaan.

Händel: Messias
Händel: Messias Uudet levyt

Kapellimestarina Savall on aina pyrkinyt pakottomaan ja kirkkaaseen ilmaisuun, joka tarvittaessa svengaa niin hyvin kuin taidemusiikki voi. Tämä pätee myös Messiaassa, jonka viitteellinen ja symbolitasolla kerrottu tarina kehiytyy auki levollisesti ja täynnä valoa. Savall on valinnut myös solistinelikon niin, ettei prässäävä julistaminen riko tunnelmaa. Sopraano Rachel Redmond, kontratenori Damien Guillon, tenori Nicholas Mulroy ja baritoni Matthias Winckhler eivät ole maailmantähtiä, mutta laulavat loistavasti.

Savallin Messiaassa riittää tunnelmavalikoimaa jouluun, mutta keskeistä on että koskettavat aariat, juhlavat kuorokohtaukset ja letkeä jousihumppa asettuvat valoisan ja levollisen peruskaraktäärin alle.

Georg Friedrich Händel: Messias. - Rachel Redmond, sopraano, Damien Guillon, kontratenori, Nicholas Mulroy, tenori, ja Matthias Winckhler, baritoni, sekä La Capella Reial de Catalunya ja Le Concert des Nations/Jordi Savall. (Alia Vox, AVSA9936)

Kuuntele Uudet joululevyt 17.12.2019, toimittajana Kare Eskola.

 • Pieni mutta taidokas kokoonpano korostaa vokaalipolyfonian herkkyyttä

  Levyarvostelu

  New York Polyphony on renessanssin vokaalipolyfoniaan erikoistunut mieskvartetti, joka pystyy esittämään neliäänistä, korkeaakin satsia musiikin vaatimalla kirkkaudella ja yhtenäisyydellä. Maailmanluokan osaaminen on tarpeen, koska paastonajan levyllään yhtye esittää Francisco de Peñalosan ja Pedro de Escobarin tunteikasta mutta äärimmäisen herkkää polyfoniaa.

 • Kotoisan hallittu perheduo

  Levyarvostelu

  Sopraano Vilja Riutamaa ja kitaristi Matti Riutamaa ovat sisaruksia musikaalisesta perheestä. Nuorilla taiteilijoilla on toki itsenäiset urat, mutta yhteinen Duo Hermanchito lienee heille tärkeä projekti, ja kuulostaa siltä kuin sisarukset viettäisivät yhteistä iltaa rakkaimman musiikkinsa parissa, sanattoman yhteisymmärryksen vallitessa, mutta korkealla ammattitaidolla.

 • Jablonski ymmärtää Skrjabinin masurkat

  Levyarvostelu

  Frédéric Chopin on kaikkien pianosäveltäjien esikuva, mutta hänen merkittävä masurkkatuotantonsa ei saanut juurikaan jatkajia. Syynä lienee lajityypin etnisyys - myös taidemusiikiksi tyylitellyn masurkan on säilytettävä yhteys puolalaisiin juuriin. Aleksandr Skrjabin sentään sävelsi CD-levyllisen masurkkoja, ja Ondinen uutuudella ruotsalainen pianisti Peter Jablonski tekee kauniisti kunniaa lajityypin perinteelle.

 • Kahdeksan tuntia sivistynyttä ITE-musiikkia?

  Levyarvostelu

  Kaikhosru Shapurji Sorabji oli brittiläinen säveltäjä, pianisti, kriitikko ja erakkoeksentrikko, joka 1900-luvun alkupuolella työsti valtavan määrän pianomusiikkia post-myöhäisromanttiseen mutta moninaiseen tyyliin. Monia Sorabjin teoksia on pidetty mahdottomina soittaa, ei vain teknisesti vaan myös keston takia. Esimerkiksi Dies irae -teemaan perustuva muunnelmateos Sequentia cyclica on joidenkin mielestä Sorabjin paras, mutta kestää yli kahdeksan tuntia. Ahkera Sorabji-urakoitsija Jonathan Powell on nyt saattanut senkin levylle, joten entistä laajempi perehtyminen Sorabjin taiteeseen on nyt mahdollista. Mutta onko se suositeltavaa?

Lue myös - yle.fi:stä poimittua