Hyppää pääsisältöön

Savallin joukkio tuo jouluun valoisan Messiaan

Georg Friedrich Händel sävelsi Messias-oratorion alun perin pääsiäiseen, mutta nyttemmin se on löytänyt paikkansa joulusta. Tämä ei varmasti olisi haitannut Händeliä, joka innokkaana promoottorina ymmärsi säveltää teoksensa riittävän väljäksi tulkinnaltaan. Myös Jordi Savall joukkoineen osallistuu joulumarkkinoille Messiaalla, ja tekee sen taatulla laadullaan.

Händel: Messias
Händel: Messias Uudet levyt

Kapellimestarina Savall on aina pyrkinyt pakottomaan ja kirkkaaseen ilmaisuun, joka tarvittaessa svengaa niin hyvin kuin taidemusiikki voi. Tämä pätee myös Messiaassa, jonka viitteellinen ja symbolitasolla kerrottu tarina kehiytyy auki levollisesti ja täynnä valoa. Savall on valinnut myös solistinelikon niin, ettei prässäävä julistaminen riko tunnelmaa. Sopraano Rachel Redmond, kontratenori Damien Guillon, tenori Nicholas Mulroy ja baritoni Matthias Winckhler eivät ole maailmantähtiä, mutta laulavat loistavasti.

Savallin Messiaassa riittää tunnelmavalikoimaa jouluun, mutta keskeistä on että koskettavat aariat, juhlavat kuorokohtaukset ja letkeä jousihumppa asettuvat valoisan ja levollisen peruskaraktäärin alle.

Georg Friedrich Händel: Messias. - Rachel Redmond, sopraano, Damien Guillon, kontratenori, Nicholas Mulroy, tenori, ja Matthias Winckhler, baritoni, sekä La Capella Reial de Catalunya ja Le Concert des Nations/Jordi Savall. (Alia Vox, AVSA9936)

Kuuntele Uudet joululevyt 17.12.2019, toimittajana Kare Eskola.

 • Pianon aatelinen pysyy (ja paranee vähän)

  Levyarvostelu

  Angela Hewitt tunnetaan Bach-pianistina, ja hän levytti Bachin tärkeimmät kosketinsoitinteokset Hyperion-yhtiölle jo 90-luvulla. Viime vuosina Hewitt on palannut Bachin pariin uudella innolla ja päätynyt myös tekemään uusintalevytyksen kuudesta partitasta. Yleensä uusintalevytyksiä markkinoidaan tulkinnan perusteellisella muuttumisella, mutta Hewitt on fiksu ja asettelee saatesanansa varovaisesti. Vertailun perusteella kehitystä on silti tapahtunut - vieläpä parempaan.

 • Luuttumusiikkia kreivin ajalta

  Levyarvostelu

  1600-luvun puolivälissä syntynyt Jan Antonin Losy sattui olemaan Losinthalin kreivi ja vieläpä varoissaan. Siksi hän sai rauhassa soitella luuttua koko ikänsä. Jakob Lindbergin asema luutistina ei ole yhtä turvattu, mutta etuoikeus on kai sekin, että voi levyttää BIS-yhtiölle Losyn sävellyksiä.

 • Sirpaleista laatua mutta kiinnostava yhdistelmä

  Levyarvostelu

  Lappeenrannassa on ollut orkesteri jo satakymmenen vuotta, minkä kunniaksi nykyinen Lappeenrannan kaupunginorkesteri on julkaissut levyn otsikolla Saimaa Seasons. Levyn sisältö ei liity Saimaaseen eikä vuodenaikoihin, vaan yhdistää Carl Nielseniä Paavo Heiniseen. Orkesterin edellisellä levyllä kuultiin molemmilta huilukonsertot, nyt klarinettikonsertot.

 • Daniel Herskedal jättää raja-aitoja ylitettäväksi

  Levyarvostelu

  Kun strategisesti viisas levyjätti Naxos julkaisee norjalaisen jazz-tuubistin sävellyksiä, siihen täytyy olla syy. Osan selittää levyn takakansi, jossa komeilee norjalaisten kulttuuritukijoiden logoja, mutta pääasiassa Naxos kai ajattelee, että Daniel Herskedalissa on taidemusiikin tulevaisuus. Hänen teoksensa Behind the Wall (Muurin takana) onkin muodikasta ja ymmärrettävää musiikkia, muttei ongelmatonta.

Lue myös - yle.fi:stä poimittua